Spisar – bäst i test
Råd & Rön har testat 34 spisar med induktionshäll eller glaskeramikhäll och varmluftsugn. De bästa får bra betyg både för hällens funktion och för ugnen. Men vissa modeller har svårt att hålla temperaturen och är krångliga att rengöra.
Om testet
Vi har testat...
- Hur lång tid det tar att koka upp vatten.
- Hur det fungerar att grädda pannkakor och att fritera pommes frites i olja.
- Flexzonens effektivitet på de modeller som har en sådan.
- Ljudnivåerna under och efter matlagning.
- Hur lång tid det tar för ugnen att nå 175 och 200 grader.
- Temperaturstabiliteten, det vill säga om ugnen håller den temperatur som angetts.
- Energiförbrukningen.
- Hur enkel spisen är att använda och att rengöra.
- ...och mycket mer!
Svar direkt
- Het fajt i köket
- …och mycket mer!
Publicerad
Testade spisar
Fler tester
Utdrag ur test av spisar
Även om det har blivit vanligt att köpa häll och ugn som två separata produkter är det många som håller fast vid den klassiska köksspisen där häll och ugn sitter monterade tillsammans i samma chassi. Vi har testat 34 modeller med induktionshäll eller glaskeramikhäll och varmluftsugn som passar i ett standardkök, där det finns utrymme för en 60 centimeter bred spis.
Alla spisarna har gått igenom vårt vanliga test för ugn och vårt vanliga test för hällar. Det betyder att du kan jämföra delresultaten med resultaten för de separata produkterna i våra test.
När vi testar hällar mäter vi bland annat tiden det tar att koka upp två liter vatten, hur bra de håller en stabil låg temperatur och hur bra de är för att steka pannkakor. Det riktiga eldprovet är testet där vi friterar pommes frites på en kokzon samtidigt som vi kör övriga zoner på full effekt.
Det är skillnader mellan induktionshällarna och glaskeramikhällarna när det gäller hur snabbt det går att koka upp vatten. De snabbaste induktionshällarna klarar vårt test på strax under sju minuter och de långsammaste glaskeramikhällarna tar mer än nio minuter på sig. Det är också stor skillnad när det gäller energieffektiviteten. För de effektivaste induktionshällarna bidrar 75 procent av den tillförda energin till att värma vattnet medan det för de sämsta glaskeramikhällarna är under hälften av energin som hamnar i vattnet.
Ingen, varken glaskeramik- heller induktionshäll klarar att hålla en jämn låg temperatur på lägsta inställningen över tid. Sämst är spisarna med glaskeramikhäll och en hinner upp till 102 grader på 30 minuter medan de bästa modellerna med induktionshäll håller sig under 40 grader.
Flera av induktionsspisarna har så kallad flexzon för att kunna anpassa kokzonerna till större kastruller. Men för alla utom ett par modeller handlar det egentligen bara om att två av de vanliga kokzonerna slås på och styrs tillsammans. För glaskeramikhällarna är det bara en modell som har flexzon. Den är å andra sidan riktigt bra och får högsta betyg.
När det gäller ugnstestet är skillnaden mellan modellerna med glaskeramikhäll och induktionshäll, av naturliga skäl, inte lika stora. Toppmodellerna i testet är tillsammans är de modeller som bäst håller en stabil temperatur i ugnen. Vid 80 grader hamnar de bästa inom två graders felmarginal, vilket kan jämföras med de sämsta modellerna där temperaturen varierar hela 28 grader. Det kan bli ett problem särskilt för mat med kort tillagningstid.
En viktig parameter när du väljer spis är att den ska vara lätt att rengöra. Här är skillnaderna stora. De modeller som har pyrolysrengöring, då ugnen hettas upp till en hög temperatur för att ”bränna” bort smutsen, ger betydligt bättre resultat med mindre ansträngning än de som saknar den funktionen. Den ångrengöring som några av modellerna i testet har i sina ugnar är inte lika effektiv.
Även när det gäller att rengöra hällarna skiljer det mycket mellan modellerna. Det kan till exempel handla om att det är svårt att komma åt överallt för att få bort smuts.
Väljer du att köpa ugn och häll var för sig går det att hitta bättre varianter än dem som sitter i de kombinerade spisarna. Men skillnaderna är inte så stora. Till kombimodellernas fördel är ett lägre pris än vad det kostar att köpa två separata enheter och om ditt kök är byggt för en traditionell spis är det naturligtvis en betydligt enklare installation. Spisarna med glaskeramikhällar är generellt sett billigare än de med induktionshäll, men inte alltid. En annan fördel med glaskeramikhällen är att den inte som induktionsspisen har ett fläktljud som kan uppfattas som störande, även en stund efter att spisen slagits av. Väljer du induktionshäll ska du också tänka på att alla grytor och kastruller kanske inte fungerar eftersom det krävs att de är magnetiska för att värmen ska alstras.
Om det finns stickuttag för spis i ditt kök får du installera spisen själv, men om det är en fast installation måste du ta hjälp av ett godkänt elinstallationsföretag. Även om du har ett uttag är det viktigt att ta reda på om spisen du köper passar elanläggningen i din bostad. Det är också vanligt att spisen levereras utan stickpropp och då kan du behöva hjälp. Det bästa är att prata med butiken när du köper spis för att vara säker på att få en spis som passar hos dig.