Hoppa till innehållet

Så testar vi tvättorkar

När Råd & Rön testar tvättorkar följer vi samma testprogram som när vi testar vanliga tvättmaskiner och torktumlare, och resultaten är alltså fullt jämförbara.

För att testa tvättförmågan används tygremsor av bomull och syntet, som är nedfläckade med standardsmuts. Det här är alltså inte vilken smuts som helst.

– Det går inte bara att smeta ned en tygremsa med banan, för då blir det olika mycket eller så är bananen olika mogen på de olika remsorna. Allt måste vara lika för att vi ska kunna jämföra tvättmaskinerna, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Tvättmaskinen rengör kläder genom mekanisk bearbetning, och att kläderna är i varmt vatten under en viss tid. Viktigaste komponenten är den mekaniska bearbetningen och fläckarna i tvättmaskinstestet är speciellt framtagna för att mäta just den.  

Exempel på standardfläckar är en blandning av olja och kol, blod, mjölk och bläck, läppstift, samt chokladglass.

Tyg smutsat enligt standard.

Tvätteffekten påverkas också av tvättmedel och temperatur, och vi tvättar i 40 grader, och med ett speciellt tvättmedel.

– Det är ett väldigt dyrt medel som specialbeställts. Vi kan inte använda vanliga tvättmedel eftersom innehållet varierar, och vi måste ha exakt samma, hela tiden, säger Ronny Karlsson.

Vi testar tvättförmågan när maskinen är laddad fullt och till hälften, och lasten består av riktiga plagg som jeans, lakan och örngott. Allt för att det ska bli så verklighetstroget som möjligt. Tvättmaskinerna som ska testas placeras i rum med kontrollerad temperatur och luftfuktighet. Inga utomstående faktorer ska kunna påverka resultatet. 

Efter tvätt analyseras fläckarna med spektrofotometer, där vi mäter hur mycket av fläcken som är kvar.

Spektrofotometer.

För att mäta hur bra tvättmaskinerna är på att skölja mäter vi mängden tvättmedel som är kvar i sköljvattnet, och vi mäter mängden fukt som är kvar i plaggen efter centrifugering.

Även under torktumlingen är lasten laddad med blandad tvätt bestående av jeans, t-shirts, handdukar, skjortor och örngott, eftersom det är svårare att torka jämnt torr. Bomullslasten ska ha så nära noll procents fuktighet som möjligt, medan de syntetiska tygerna, som kan skadas om de blir för torra, ska ha några procents fuktighet. Tumlaren får därför avdrag om den syntetiska lasten har lägre fuktighet än noll procent när den är klar.

Vi mäter energiåtgången under de program vi testar, eftersom det här är de program som konsumenten verkligen använder. Det här betyder att våra energibetyg kan skilja sig något från tvättorkarna energiklass, eftersom de mäter energiåtgången under andra program.

Kondensorns effektivitet beräknas genom att den vägs före och efter tvätt.

Betyget för tidsåtgången beräknas per kilo tvätt, och betyget för skynkling bygger på tre experter som bedömt hur skrynkliga skjortorna är efter tumling.

Ljudnivå mäts både med decibelmätare samt av en användarpanel med testpersoner, eftersom ljud på samma decibel kan upplevas olika irriterande. Hanterbarheten bedöms också av en panel.