Vakuumförpackare – bäst i test
Råd & Rön har testat 15 vakuumförpackare i olika prisklasser. Vakuumförpackare suger ut luften ur matförpackningen, vilket gör den lättare att att förvara och kan även tillaga maten i förpackningen, vilket gör maten saftigare. Du kan även använda vakuumförpackarna till att packa saker så att de håller sig vattentäta på båtutflykten eller vandringsturen.
Om testet
Vi har testat...
- Hur snabbt och bra hamburgare, laxfilé, jordgubbar och bröd vakuumförpackas.
- Om maten behåller färg och om det bildas iskristaller.
- Hur lätta vakuumförpackarna är att använda.
- Hur hållbara plastens sömmar är.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Testade produkter
Fler tester
Utdrag ur testet av vakuumförpackare
En vakuumförpackare suger luften ur förpackningen och svetsar ihop påsen. På så sätt stängs syret ute, vilket bland annat gör att fett inte härsknar och tillväxten av de flesta bakterier avtar.
Råd & Rön har testat 15 vakuumförpackare, för att se hur bra de är på att hantera och bevara maten.
I testet har vi använt rå hamburgare, marinerad laxfilé, där marinaden kan göra den svårare att förpacka, jordgubbar, som måste behandlas varsamt, och formfranska. Anledning till att vi testat formfranska är inte för att vi tror att det är en produkt som är i stort behov av att vakuumförpackas, utan för att den utgör en tuff testparameter.
– Ju mjukare och luftigare det du ska vakuumförpacka är, desto svårare är det, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.
Testresultatet visar att vakuumförpackarna klarar att hantera de mer stabila produkterna hamburgare och laxfilé bra, medan jordgubbarna och formfranskan ligger sämre till.
Bilder från labbet. Här testar vi att vakuumförpacka mjukt bröd och jordgubbar.
Vi har även testat hur bra maten bevaras efter sju dagar i en sluten påse och jämfört med både mat som har förvarats i en vanlig påse och en helt färsk produkt. Hamburgaren har vi lagt i frysen, och där har vi inte sett någon direkt fördel av vakuumförpackningen. Laxfilén har förvarats i kylen, och där hade några av de vakuumförpackade filéerna klarat sig bättre än de som inte var det, medan andra inte hade det. Jordgubbarna klarade sig dock sämre – de vakuumförpackade bären hade större färgförändring, var mer mosade, och hade sämre smak än de som inte var det.
– Utifrån vårt test kan vi inte se att vakuumförpackningen bevarar maten bättre, säger Ronny Karlsson.
Inte bara mat
Även annat kan vakuumförpackas – till exempel hygienartiklar, så att de inte läcker under resan, eller för att hålla kartor och kompass torra om du ska ut på sjön.
En vakuumförpackning är inte bara till för att förvara mat – den kan även användas till att marinera maten snabbare, och för så kallad sous vide-matlagning, där maten tillagas i förpackningen – till exempel i vattenbad – i låg temperatur. Maten blir då saftigare och mer smakrik. För att testa hur bra maten klarade detta fick påsarna ligga i en timme i varmvatten.
...