Ugnar – bäst i test
Råd & Rön har testat 77 ugnar, 35 av dem har pyrolysrengöring. Flera ugnar i botten har svårt att hålla jämn temperatur. Men de bästa ugnarna i testet klarar såväl vårt kycklingtest som bakningstest med bravur. Vi varnar även för pyrolysugnen vars glaslucka exploderade!
Om testet
Vi har testat...
- Hur det fungerar att grilla hel kyckling.
- Hur det fungerar att baka muffins.
- Energiförbrukningen.
- Hur lång tid det tar för ugnen att nå 175 och 200 grader.
- Hur enkelt ugnen är att använda.
- Temperaturstabiliteten, det vill säga om ugnen har den temperatur som angetts.
- ...och mycket mer!
Svar direkt
- Ikea vs Miele: Svensk budget mot tysk lyx
- Hitta bästa kompakta ugnen
- Bästa ugnen för hemmabagaren
- …och mycket mer!
Publicerad
Ugnar som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av ugnar
En bra ugn ska kunna omvandla din kaksmet till en fast och fin sockerkaka som inte är för blek eller för torr, kunna grilla en hel plåt med mat jämnt och fint utan att mitten blir för hårt grillad och kanterna inte tillräckligt grillade och tillaga en hel köttbit utan att några delar förblir råa och andra blir för torra. Den ska så klart vara att lita på och säker. Och helst ska den vara lätt att göra ren också.
För att hitta ugnar som lever upp till allt detta har vi utarbetat test som är så tuffa som möjligt. Vi testar att baka minimuffins på två plåtar, för att se hur jämnt ugnen gräddar de båda plåtarna och bakverken på olika ställen i ugnen. Vi provar att baka en sockerkaka ensam och på två plåtar. Sockerkakan ska bli fluffig och inte vara för rinnig.
Olika lång tid
För att testa hur jämnt ugnen grillar fyller vi en plåt med formfranska, vilket avslöjar om ugnen bränner brödet i mitten och lämnar kanterna ogräddade. Till sist lagar vi en hel kyckling, där vi mäter temperaturen på 14 ställen, för att se att alla delar blir jämnt tillagade.
De flesta ugnarna klarar dessa moment bra, med vissa variationer. En del av muffinsen blir till exempel inte lika fint gräddade överallt. Några av ugnarna grillar alldeles för hårt i mitten. Dessutom tar de olika lång tid på sig att tillaga kycklingen – för en ugn tar det bara 50 minuter, jämfört med 1 timme och 48 minuter för den som tar längst tid.
Kommer snabbt upp i temperatur
Vi mäter även hur snabbt ugnen värms upp till 175 respektive 200 grader och om det finns möjlighet till snabbuppvärmning testar vi den funktionen. Där får många ugnar bra betyg och värmer upp ugnen på bara 5–7 minuter. Den ugn som tar längst tid på sig tar dock drygt en kvart för att komma upp i 200 grader, vilket är lite väl lång tid.
Vi mäter även om ugnen verkligen kommer upp i, och stannar vid, den inställda temperaturen. Här är det många av de lite enklare ugnarna som fallerar. Där kan den uppmätta temperaturen diffa med upp till 15 grader, och skillnaden är större hos de lite billigare ugnarna.
Temperaturen svajar
En bra ugn ska även ha en stabil temperatur och inte svaja upp och ned i gradantalen. Här är det några ugnar som varierar med över 30 grader.
– Dålig temperaturstabilitet har varit ett problem i många år och det är förvånande att tillverkarna inte kan komma till rätta med det problemet, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.
Även i detta avseende är pyrolysugnarna bättre.
– Det är bättre elektronik i de här, lite dyrare ugnarna, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.
Tufft rengöringstest
Vi testar hur mycket energi ugnen förbrukar under standby, tillagning av minimuffins och kyckling och under pyrolysrengöring. Mest energi förbrukar ugnen under pyrolysrengöringen, då ugnen kommer upp i väldigt höga temperaturer. Detta sker dock bara under en väldigt kort tid, så den totala energiförbrukningen blir inte särskilt stor. Är ugnen utrustad med display kan dock stand by-förbrukningen bli ganska hög och den är ju på hela tiden.
För att testa hur enkla ugnarna är att hantera, prövar vi bland annat hur lätt det är att ställa in program, öppna luckan och hur bra man ser in i ugnen. Någon ugn har knepiga vred som gör det svårt att ställa in program, en annan kräver tvåhandsfattning för att öppna luckan. Men den stora skillnaden är hur lätt den är att rengöra. Det här är ett riktigt tufft test.
– Vi sprayar insidan på ugnen med fett och köttsaft, och sedan låter vi det stå i tre timmar i 250 grader, så att det riktigt biter sig fast på alla ytor, säger Ronny Karlsson.
Därefter försöker vi göra rent. Helt klart är det lättare att göra rent med pyrolysrengöring. Men den löser inte allt. Till slut får vi skrubba och använda kemikalier för att få bort det sista. Men då blir det oftast helt rent, vilket det inte blir när vi rengör ugnar utan pyrolys.
Kolla ljudet
Många läsare klagar på att ugnens fläktar håller på och låter 15–20 minuter efter att man har stängt av ugnen. Det här är speciellt jobbigt för den som äter i köket eller har öppen planlösning. Den som bor så bör alltså kolla in det här delbetyget lite extra.
När det gäller ugnar är säkerhet viktigt. Här har en ugn en allvarlig säkerhetsbrist. Där riskerar gallret att falla ner redan vid låg belastning: I stället för att ha stegar på sidorna, där du skjuter in ugnsgaller och påtar, är spåren pressade in i ugnens sidor. Spåren klarar inte att hålla plåtarna uppe utan de riskerar att glida ned. Dessutom är gallret i sig för klent och viker sig.
– De har satsat på en billig lösning, men det blev en mycket dålig lösning, säger Ronny Karlsson.
I tabellen har vi även listat vilken spänning och vilket antal faser ugnen kräver. Detta är information som oftast är svår att få reda på. Installationen av en ugn ska dock alltid göras av en elektriker för att den ska bli säker.
Så testar vi ugnar
Grilltest
För att testa ugnarnas grillfunktion lägger vi ut formbröd på ett galler och kör grillinställningen. Här blev resultatet inte lyckat, svartbränt i det ena hörnet och ljusbrunt i det andra.
Tråkig kaka
Sockerkakornas konsistens blev mycket bra i de flesta ugnarna , men de var inte snyggt gräddade. Många fick en tråkig yta.
Mörka muffins
I vissa av ugnarna var muffinsarna helt svartbrända och hade inte varit roliga att bjuda på.
Rengör försiktigt
Ett par gånger om året bör ugnen rengöras för att inte gro igen helt. Innan du börjar bör du läsa på om vad din ugn tål för att inte repas eller förstöras. Du behöver inte använda starka rengöringsmedel för att göra rent! En blandning av såpa och vatten, en skål ättika som får verka en stund i en varm ugn eller en blandning av bikarbonat och vatten kan fungera utmärkt.