Diskmaskiner – bäst i test
Råd & Rön har testat 41 diskmaskiner. De flesta diskmaskinerna i testet är fullstora (60 cm). Av de fullstora maskinerna är 10 stycken integrerade där du kan fästa en egen kökslucka. I testet finns även 1 mindre bänkdiskmaskin.
Bränd och intorkad köttfärs, äggula och spenat är några av de matrester som diskmaskinerna i testet ska klara att diska bort. Många modeller klarar vårt hårda disktest bra. Däremot är det stora skillnader på hur bra de är på att torka, hur snabba de är samt hur mycket de väsnas.
Om testet
Vi har testat...
- Diskförmågan för ekoprogram och normalprogram, med tallrikar, glas, koppar, bestick och kastruller.
- Hur torr disken blir, med bestick, glas, tallrikar, plastlådor och kastruller.
- Hur lång tid ekoprogram och normalprogram tar.
- Energi- och vattenförbrukningen.
- Ljudnivån.
- Hur lätta diskmaskinerna är att använda.
- ...och mycket mer!
Svar direkt
- Frågor och svar om diskmaskiner
- …och mycket mer!
Publicerad
Diskmaskiner som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av diskmaskiner
Vilken diskmaskin ska jag välja?
Först och främst ska du välja rätt storlek utifrån hur stort kök du har. Fullstora diskmaskiner är 60 centimeter breda och tar 12 till 14 kuvert, vilket passar en medelstor familj. För mindre kök eller mindre hushåll finns det smala diskmaskiner på 45 centimeter och bänkdiskmaskiner. Vårt test visar dock att bänkmodellerna inte är lika bra som fullstora maskiner, så dessa bör du bara välja om du inte får plats med en fullstor maskin. Är du ute efter en mindre modell kan du även titta i vårt äldre diskmaskinstest, flera av de maskinerna finns fortfarande kvar på marknaden.
Ska du ha en fullstor eller en diskmaskin på 45 centimeter kan du antingen välja en underbyggd, oftast med en lucka som är vit eller i rostfritt stål, eller en integrerad, där du monterar en kökslucka som matchar resten av köket. Nackdelen med en integrerad är att det inte syns på kanten hur lång tid som är kvar på disktiden eller annan information. Vissa löser det genom att ha en lampa som lyser tiden ner på golvet.
Även inuti maskinen finns det skillnader, som till exempel om det finns en bestickkorg där besticken ställs in stående, eller om det finns en tredje hylla där besticken läggs in. Vilken du väljer är en smaksak, den ena är inte bättre än den andra.
Hur bra diskar den – och hur bra torkar den?
Många diskmaskiner i testet är bra på att diska och klarar att få bort testlabbets knepiga fläckar. Däremot är flera sämre på att torka. Förr hade diskmaskiner ett särskilt torkprogram, men det tar för mycket energi för att diskmaskinen ska klara dagens hårda energikrav. Därför torkas disken numera genom att den sista sköljningen är varm och material som porslin och glas lagrar värmen vilket gör att disken torkar. Plast tar inte upp värme på samma sätt och är därför svårare att få torr. Därför har vi med plastbyttor som en testparameter, för att skilja ut vilka modeller som klarar av det.
Hur lång tid tar det?
En viktig sak att beakta är hur lång tid det tar för diskmaskinen att diska en hel disk. Framför allt ekoprogrammet kan för vissa modeller ta lång tid, uppemot fyra timmar.
Vilken är energisnålast?
Vi mäter energi- och vattenförbrukning under de vanliga diskprogrammen som konsumenter använder. Många diskmaskiner är dock väldigt energi- och vattensnåla i dag, så du behöver inte ha dåligt samvete om du ibland väljer det snabbare programmet i stället för det långa ekoprogrammet.
Hur mycket låter den?
I och med att diskmaskinerna jobbar under lång tid kan det vara värt att kolla hur mycket de låter innan du slår till. Särskilt om du har ett kök med öppen planlösning. Ljudnivån har mätts i decibel och även bedömts av en expertpanel, eftersom ljud med samma ljudtryck kan upplevas som olika störande. Som referens är vindprassel ungefär 35 dBA och ljudnivån på ett normalt samtal cirka 60 dBA. Många diskmaskiner har ett ljudtryck på mellan 40 och 50 dBA.
Hur enkel är den att använda?
Under hanterbarhetsbetyget har vi bland annat undersökt hur smidigt det är att öppna luckan, hur lätt det är att ställa in diskprogrammet och hur maskinen är att lasta i och ur. Här ingår även hur bra diskmaskinen är på självrengöring och hur krånglig den är att rengöra manuellt. En diskmaskin behöver rengöras regelbundet för att fungera optimalt, så det här är viktiga betyg att beakta.
Vem sköter installationen?
Det kan du göra själv – om vatten, el och avlopp redan är framdraget. Ofta godtar ditt försäkringsbolag detta, om installationen är fackmannamässigt utförd. Det är ditt ansvar som bostadsägare att se till att den är det. Om vatten och avlopp inte är framdraget måste du anlita en behörig VVS-installatör.
Glöm inte att skaffa ett droppskydd av plast att lägga under diskmaskinen. Det är viktigt för att förhindra fuktskador vid eventuellt läckage och kostar bara några hundralappar.
Vad gör jag med den gamla maskinen?
Den lämnas på en återvinningscentral eller hos en elektronikhandlare som tar hand om gamla produkter. Om du beställer installation kan du i vissa fall betala för att de ska ta med sig den gamla maskinen.
Hur tar jag hand om min diskmaskin?
Du behöver inte skölja av tallrikarna och annat du ställer ner i diskmaskinen, det räcker med att skrapa av det som kan skrapas av. Matrester fastnar i diskmaskinens filter i botten på maskinen, och hur bra du är på att skrapa av påverkar hur ofta du måste rengöra filtret. Du bör även rengöra listerna på sidan av diskmaskinen samt ta isär och skölja ur diskmaskinsarmarna så att det inte fastnar matrester i dem.
Vilket diskmedel ska jag använda?
I de allra flesta diskmaskinstabletter ingår sköljmedel, så det behöver du inte tillsätta. Ofta tillsätts salt i tabletterna också, men salt behövs bara om du har hårt vatten, vilket få har. Tabletterna funkar bäst om du kör ett långt program, och ska undvikas om du kör ett kortare program.
Stäng av pipen
Det är vanligt att diskmaskinen piper för att meddela att den har diskat klart. Om det här är något som stör dig, kan du ofta avaktivera pipet eller justera ljudnivån. Kolla i bruksanvisningen till din diskmaskin för att ta reda på hur man gör.
Se upp för garantier som inte ger dig mer rätt!
Många vitvarutillverkare marknadsför olika garantier, men enligt en granskning som Konsumentverket genomfört är hälften av dem inte längre än reklamationstiden. Konsumentköplagen ger dig rätt att reklamera alla fel i tre år och de första två är bevisbördan omvänd – då är det säljaren som måste bevisa att det är ett handhavandefel och inte ett ursprungligt fel. En garanti som är kortare än två år ger alltså inget större skydd, om inte garantin tillför något extra. Vitvarutillverkare kan även erbjuda längre garantier, som du kan köpa till. Men läs då noga igenom villkoren för att se vad som undantas. Ofta är det de vanligaste felen som undantas från garantin.
Vad gör jag om diskmaskinen går sönder?
Är det ett ursprungligt fel har du rätt att reklamera i tre år. Vänd dig då i första hand till säljaren och i andra hand till tillverkaren med ditt klagomål. Skulle ni inte komma överens kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden och få ditt ärende prövat.
...