Hoppa till innehållet

Videomötet som är bäst när nätet är som sämst

Videomöten har blivit det nya normala. Vårt test avslöjar stora skillnader i bildkvalitet mellan mötesprogrammen. Men skillnaden mellan gratisprogrammen och dem som kostar pengar är liten.

Vi har testat programmens prestanda med möten mellan två personer och mellan fem personer.

Aldrig har väl en produkt gått så snabbt från perifer till vardaglig som videomötesprogram. Coronapandemin har gjort att programmen numera inte bara används på kontoret, utan även på föreningsårsmötet och söndagsmiddagen – barnbarn på ena skärmen, moster på den andra och farfar på den tredje. Vi har testat elva videomötesprogram som kan användas av mellan fem och 250 000 (!) mötesdeltagare samtidigt. Tre av dem kostar pengar för den som startar mötet, de som blir inbjudna behöver inte betala någonting. För de övriga programmen i testet är användandet gratis för såväl mötesstartare som inbjudna. Många tillverkare har dock även betalvarianter av sina gratisprogram. De kan till exempel tillåta fler mötesdeltagare eller ha andra finesser.

Om du har hög bandbredd (se förklaring i faktarutan längst ner) är bild- och ljudkvaliteten, med ett par undantag, väldigt bra i programmen. Men i testet har vi också gradvis simulerat lägre och lägre bandbredd för att se hur kvaliteten påverkas. Resultaten skiljer sig åt rejält. Ljudet håller för det mesta hyfsad nivå, men bilden blir ofta riktigt dålig. Sämst klarar sig ett av marknadens mest populära program, Zoom. Både bild och ljud fallerar när bandbredden sjunker. Bäst kvalitet med låg bandbredd har Jitsi – ljudet låter utmärkt och bilden är nästan acceptabel.

Programmen är olika enkla att använda. Installationen är smidig, men att starta ett videomöte är lite knepigt i vissa program. Hjälpfunktionerna är också väldigt rudimentära på sina håll. I testet har vi även undersökt funktioner som att kunna dela filer och skapa digitala kalenderbokningar. De spelar inte så stor roll för dig som bara vill umgås digitalt med släkten, men kan underlätta när idrottsklubben eller hembygdsföreningen ska ha virtuellt årsmöte.

Alla tillverkare uppger att deras videomötesprogram har stark kryptering, som gör att det som sägs och visas på mötena inte är åtkomligt för utomstående. Vi har inte testat krypteringen eftersom det är extremt komplext och hart när omöjligt för oss att ta reda på exakt vad som sker på tillverkarnas dataservrar. Däremot har vi granskat vad som krävs för att skapa ett användarkonto hos de olika tjänsterna, hur starka lösenord som krävs och hur mycket information om dig som du måste dela med dig av. Resultaten är blandade, vissa tjänster godtar väldigt enkla lösenord och har en namnstruktur som gör det ganska lätt för utomstående att gissa sig till länken till ett möte.

När alla egenskaper vägts in står Microsoft Teams som slutgiltig vinnare. Programmet finns än så länge bara för företags- och föreningsanvändare, en version för enskilda konsumenter är på väg. Vi har ändå tagit med det i testet eftersom många har tillgång till Teams via sitt Microsoftkonto på jobbet. Silverplatsen knips av gratisprogrammet Skype, som också görs av Microsoft. De båda Microsoftprogrammen levererar ungefär lika hög bild- och ljudkvalitet, men kvaliteten är faktiskt ännu högre hos testets bronsmedaljör, Jitsi, som också är gratis. Däremot är användarvänligheten hos Jitsi inte på toppnivå. 

 

LÄS MER: Vårt test av surfplattor

LÄS MER: Vårt test av internetsäkerhetsprogram

Begreppet bandbredd

Bandbredd anger i det här fallet överföringskapacitet av data mätt i antal bit. Väldigt förenklat innebär hög bandbredd att många bit (ettor och nollor) kan färdas samtidigt till din dator eller mobil. Ju fler bit som kan passera, desto lättare är det för videomötesprogrammet att skapa skarp bild och tydligt ljud. 
Det finns många faktorer som påverkar bandbredden. Även om du har ett snabbt internetabonnemang, med maxkapacitet tio megabit per sekund (10 Mbit/s) eller mer, är det långtifrån säkert att din dator eller mobil kan nyttja all bandbredd. Här är några exempel:

  • Flera familjemedlemmar tittar samtidigt på varsin hd-film på Netflix, varje film tar då mycket av abonnemangets bandbredd.
  • Du använder datorn långt från din router, på gränsen för räckvidden för ditt trådlösa nätverk (wifi). Då sjunker bandbredden mycket.
  • Du är i sommarstugan och förlitar dig på mobilens täckning. Om det är långt till närmaste 4G-mast blir bandbredden låg.