Surfplattor – bäst i test
Vi har testat 60 surfplattor i labb. Skärmarna är mellan 8 och 13 tum och priset mellan 1000 och 14000 kronor. Testvinnarna har bland annat riktigt bra skärm och batteritid.
Om testet
Vi har testat...
- Hur lätta de är att använda.
- Skärmens ljusstyrka, reflektioner och betraktningsvinkel.
- Hur snabbt du kan föra över filer till och från surfplattan.
- Batteritiden.
- ...och mycket mer!
Svar direkt
- Vi förklarar vad du ska tänka på när du väljer mellan IOS (Ipad), Android och Windows.
- Rätt platta för rätt person
- …och mycket mer!
Publicerad
Testade produkter
Fler tester
Utdrag ur testet av surfplattor
...
Det är väldigt tätt i testtoppen. Surfplattan som får allra högst betyg har toppbetyg i nästan allt - från batteritid till skärmkvalitet och hanterbarhet. Strax därefter i tabellen kommer två modeller från största konkurrenten som får nästa lika höga betyg.
Vilken av dem du ska välja avgörs kanske mest av din plånbok och vilken smart mobil du har.
Datorersättare
Flera tillverkare satsar numera hårt på surfplattor som är tänkta att ersätta den bärbara datorn. De har stora skärmar, tangentbord och i vissa fall tryckkänslig penna. Räkna dock med en viss tillvänjningsperiod för att helt byta datorn mot surfplatta om du behöver skriva långa texter i Word, räkna i Excel och liknande. Det gäller främst om du är van vid pc-dator med Windows och ersätter den med en Ipad. Excel som app i IOS (operativsystemet i Ipad) fungerar inte exakt likadant som i Windows till exempel. Microsoft Surface och andra surfplattor med Windows använder däremot samma operativsystem som vanliga pc-datorer och är likartad att använda.
De ”datorersättare” som får högst samlat betyg är kommer från Apple och Microsoft. De finns med flera olika skärmstorlekar. Både Apple och Microsoft säljer sina proffsplattor i olika varianter med och utan tangentbord och tryckkänslig penna, titta noga vad som ingår i förpackningen innan du köper.
...
Android, IOS eller Windows
På ytan skiljer sig Apples operativsystem IOS och Android inte så mycket. Lite hårdraget kan man säga att ikonerna du trycker på ser annorlunda ut, men funktionerna är desamma. Största skillnaden ligger i den bakomliggande filosofin. Apple utvecklar – enväldigt och under stort hemlighetsmakeri – både IOS och Ipad. Företaget säljer en färdig helhetsupplevelse där du som konsument bara kan göra få förändringar. Android är däremot ett öppet system som Acer, Samsung och andra tillverkare efter eget tycke försöker finslipa till sina egna modeller. Ibland lyckas de riktigt bra, ibland mindre bra.
Apple har också hård kontroll på de appar (program) som finns att ladda ner i företagets digitala butik App store. Google har lösare tyglar i sin motsvarighet Play, där finns inte samma ingående förhandsgranskning. Sammantaget gör det att Ipad upplevs som väldigt enkel att använda men också att det blir problem om du vill gå utanför de ramar som Apple sätter. Vill du ha tillgång till det som finns ”under huven” erbjuder Androidplattorna mer, även om den dagliga användningen inte alltid är riktigt lika problemfri som hos Ipad. Det finns även fler appar som är anpassade till Ipad än vad det finns till surfplattorna med Android.
Fram till 2015 använde Microsoft en bantad version av Windows i flera av sina surfplattor. Men nu för tiden använder alla Windowssurfplattor samma sorts Windows som finns i vanliga datorer. Windows i surfplattan har två användargränssnitt. När Windowsplattan är ansluten till ett tangentbord är gränssnittet likadant som för Windows 10 på en pc, med startknapp och menyrad längst ner på skärmen. Utan tangentbord tas hela skärmen upp av en app i taget och styrs på liknande sätt som IOS och Android.
...