Frossa i deckare på bästa skärmen
Läsplattorna i vårt test får höga betyg, men skillnaderna i funktionalitet är stora. Vi guidar dig till bästa möjliga papperslösa läsupplevelse.
Som du säkert märkt är det inte speciellt vilsamt för ögonen att läsa långa stunder på en mobil, surfplatta eller dator. Hög ljusstyrka och reflektioner från lampor och solen gör att det tar emot att slå sig ner i fåtöljen och läsa senaste favoritdeckaren på en vanlig skärm. Men läsplattor har i stället så kallat elektroniskt papper som skärm. Tekniken som används kallas e-ink och är gjord för att efterlikna vanligt papper.
E-ink är inte en ljuskälla i sig, till skillnad mot en vanlig mobilskärm, utan behöver något som lyser på den för att texten ska vara läsbar, precis som papper. Reflektionerna från e-ink är också små, så du kan läsa i solsken eller under en läslampa. Dessutom drar tekniken väldigt lite ström. Faktiskt så lite att det tog för lång tid att testa en hel laddcykel i vårt labb, vi mätte i stället batteriets spänningsfall och räknade på så sätt fram batteribetyget.
De flesta batterier får höga betyg, även om du är en bokslukare behöver du inte ladda läsplattan mer än någon gång i månaden. Och hur snabbt du än slukar böcker behöver du aldrig vara orolig för att sakna läsning – minnet i plattorna rymmer tusentals böcker. När du läser en e-bok kan du själv bestämma hur stor texten och radavståndet ska vara.
Även om grundfunktionerna är lika på testets plattor är det stora skillnader på förmågan att hantera böcker i olika digitala bokformat. Att ha koll på filformaten är viktigt eftersom det avgör vilka digitala bokhandlare och bibliotek du kan köpa och låna e-böcker från (se ruta nedan). Det finns en inbyggd butik för e-böcker i alla testets läsplattor, på samma sätt som det finns en inbyggd butik för appar i din mobiltelefon.
Att köpa därifrån är över lag smidigt, delbetygen är höga. Men för vissa modeller tar det stopp där. Med till exempel Amazons plattor kan du inte låna e-böcker från biblioteket eller läsa e-böcker köpta från andra digitala bokhandlare. Däremot kan du ladda hem Amazonanpassade e-böcker från Project Gutenberg, som är den största sajten för gratisböcker. Vi har använt Project Gutenberg för vår bedömning av plattornas förmåga att ladda ner icke kopieringsskyddade böcker (se rutan nedan för fler tips om gratisböcker).
Plattorna är lätta att använda. Det går snabbt att ”vända blad” genom att svajpa på skärmen eller trycka på en specifik knapp och de är bekväma att använda vare sig du står, sitter eller ligger ner och läser. Vi har även bedömt läsbarheten med solljus, inomhusbelysning och i mörker. Eftersom skärmen inte avger ljus har läsplattorna små lysdioder i kanten som lyser upp texten och gör att du kan läsa även när det är mörkt.
Betygen för såväl hanterbarhet som läsbarhet är höga för nästan alla plattor. Undantaget är jumbon från Storytel. Den har krångliga menyer och läsbarheten är betydligt sämre, främst i mörker. Storytel E-Reader skiljer också ut sig genom att få bottenbetyg för sin (o)förmåga att hantera flera filformat. För att kunna använda den krävs ett abonnemang från Storytel och det går inte att ladda ner några böcker utanför Storytels utbud direkt i läsplattan. Som enda platta i testet har Storytel hörlursuttag för att kunna lyssna på tjänstens ljudböcker, men ljudböcker ingår inte i testet.
Slutsats
Förutom jumbon från Storytel är betygen för testets läsplattor höga. I toppen är det extremt jämnt, allra bäst är Kobo Clara 2E. Amazons toppmodeller är bra på att visa och organisera böcker, men får lägre betyg för sin begränsade förmåga att läsa olika filformat. Testvinnaren Kobo Clara 2E samt Kobo Libra 2 utnämns även till Bra köp tack vare sina låga prislappar.
Läs i surfplattan eller mobilen
Du behöver inte investera i en läsplatta för att prova på att läsa e-böcker. En surfplatta eller en mobil med lite större skärm fungerar också. På Ipad och Iphone finns Apples app Böcker och i surfplattor och mobiler med Android finns Google Play Böcker. I appbutikerna går det även att ladda hem många andra appar för e-bokläsning, både gratis- och betalappar. Dessutom har flera läsplattetillverkare egna appar som fungerar i surfplatta och mobil. Om du till exempel glömde din Amazon Kindle hemma kan du logga in på mobilappen på bussen och fortsätta läsa där du senast slutade.
+ Läsplatta
- Skonsam för ögonen
- Lång batteritid
- Lätt och kompakt
+ Surfplatta/mobil
- Mångsidig
- Snabb
- Alltid inom armlängds avstånd (i alla fall mobilen)
Så lånar du e-böcker
De flesta bibliotek har ett stort utbud av e-böcker som du kan låna. Hur du går till väga för att låna står utförligt på bibliotekets hemsida. E-böckerna du lånar är kopieringsskyddade och kräver ofta att du har programmet Adobe Digital Editions installerat på din dator. Programmet är gratis och används för att hantera kopieringsskyddet. Från datorn kan du sedan föra över filen med den lånade boken till läsplattan. Tänk dock på att Amazons läsplattor inte fungerar med bibliotekens filer. Biblioteken har olika regler för lån. I Stockholm får du till exempel ha fem samtidiga lån av e-böcker och varje lån gäller i 28 dagar, medan du får låna två e-böcker i Göteborg och läsa dem i 21 dagar. När lånetiden går ut slutar e-boken att fungera, du behöver inte göra något mer med lånet.
Här hittar du gratisböcker
Ett visst antal år efter en författares död upphör upphovsrätten för hens böcker. Reglerna är olika beroende på land, i Sverige gäller 70 år. Det gör att det är fritt fram att publicera mängder av böcker ur litteraturhistorien. Det finns också levande författare som av olika anledningar väljer att publicera sina böcker på olika gratissajter. Här är några tips för gratisläsning.
En av de absolut största gratissajterna som vi även har använt i vårt test. Sajten listar över 60 000 böcker, varav det mesta är på engelska.
Exempel: Uncle Tom's Cabin av Harriet Beecher Stowe, Heart of Darkness av Joseph Conrad och Oliver Twist av Charles Dickens.
Här kan du frossa i svenska klassiker. Drygt 1300 böcker finns att ladda ner.
Exempel: Doktor Glas av Hjalmar Söderberg, Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf och Röda rummet av August Strindberg.
Reklamfinansierad sajt som innehåller över 50 000 böcker, de flesta på engelska. Förutom klassiker finns även många nya alster, speciellt på romantikavdelningen.
Exempel: Pride and Prejudice av Jane Austen, Wuthering Heights av Emily Brontë och Jane Eyre av Charlotte Brontë.
Få filkoll
Om du köper e-böcker från läsplattans inbyggda butik behöver du inte bry dig om tekniska detaljer som filformat. Men om du laddar hem e-böcker på datorn är det inte säkert att filen fungerar i just din läsplatta. Det vanligaste filformatet för e-böcker är epub som också kan läsas av de flesta läsplattor. Undantaget är dock Amazons modeller.
För att kunna läsa en epub-fil på en Amazon Kindle måste filen först konverteras. Det kan du göra med gratisprogrammet Calibre som finns till såväl Windows som Mac. Alla svenska böcker på sajten Litteraturbanken är till exempel i epub-format och behöver konverteras för att fungera i Amazon Kindle. Här kan du ladda ner programmet Calibre.