Läsplattor – bäst i test
Råd & Rön har testat 22 läsplattor med e-ink-skärmar. Många läsplattor får höga betyg i testet, men skillnaderna i funktionalitet är stora. Läs vårt test för att få bästa möjliga papperslösa läsupplevelse.
Om testet
Vi har testat...
- Att använda läsplattorna stående, sittande och liggande.
- Att läsa i solsken, inomhusbelysning och mörker.
- Vilka filformat för e-böcker som läsplattorna klarar av.
- Hur snabbt och enkelt det är att organisera en boksamling.
- Läsplattornas batterikapacitet och laddningstid.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Läsplattor som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av läsplattor
Som du säkert märkt är det inte speciellt vilsamt för ögonen att läsa långa stunder på en mobil, surfplatta eller dator. Hög ljusstyrka och reflektioner från lampor och solen gör att det tar emot att slå sig ner i fåtöljen och läsa senaste favoritdeckaren på en vanlig skärm. Men läsplattor har i stället så kallat elektroniskt papper som skärm. Tekniken som används kallas e-ink och är gjord för att efterlikna vanligt papper.
E-ink är inte en ljuskälla i sig, till skillnad mot en vanlig mobilskärm, utan behöver något som lyser på den för att texten ska vara läsbar, precis som papper. Reflektionerna från e-ink är också små, så du kan läsa i solsken eller under en läslampa. Dessutom drar tekniken väldigt lite ström. Faktiskt så lite att det tog för lång tid att testa en hel laddcykel i vårt labb, vi mätte i stället batteriets spänningsfall och räknade på så sätt fram batteribetyget.
De flesta batterier får höga betyg, även om du är en bokslukare behöver du inte ladda läsplattan mer än någon gång i månaden. Och hur snabbt du än slukar böcker behöver du aldrig vara orolig för att sakna läsning – minnet i plattorna rymmer tusentals böcker. När du läser en e-bok kan du själv bestämma hur stor texten och radavståndet ska vara.
Även om grundfunktionerna är lika på testets plattor är det stora skillnader på förmågan att hantera böcker i olika digitala bokformat. Att ha koll på filformaten är viktigt eftersom det avgör vilka digitala bokhandlare och bibliotek du kan köpa och låna e-böcker från. Det finns en inbyggd butik för e-böcker i alla testets läsplattor, på samma sätt som det finns en inbyggd butik för appar i din mobiltelefon.
Att köpa därifrån är över lag smidigt, delbetygen är höga. Men för vissa modeller tar det stopp där. Med till exempel Amazons plattor kan du inte låna e-böcker från biblioteket eller läsa e-böcker köpta från andra digitala bokhandlare. Däremot kan du ladda hem Amazonanpassade e-böcker från Project Gutenberg, som är den största sajten för gratisböcker. Vi har använt Project Gutenberg för vår bedömning av plattornas förmåga att ladda ner icke kopieringsskyddade böcker.
Plattorna är lätta att använda. Det går snabbt att ”vända blad” genom att svajpa på skärmen eller trycka på en specifik knapp och de är bekväma att använda vare sig du står, sitter eller ligger ner och läser. Vi har även bedömt läsbarheten med solljus, inomhusbelysning och i mörker. Eftersom skärmen inte avger ljus har läsplattorna små lysdioder i kanten som lyser upp texten och gör att du kan läsa även när det är mörkt.
Betygen för såväl hanterbarhet som läsbarhet är höga för nästan alla plattor. Undantaget är jumbon. Den har krångliga menyer och läsbarheten är betydligt sämre, främst i mörker. Läsplattan med sämst betyg skiljer också ut sig genom att få bottenbetyg för sin (o)förmåga att hantera flera filformat.