Bäst skydd för Mac
Bra skydd mot nätfiske och andra hot på internet kan faktiskt vara gratis. Vårt stora test av internetsäkerhetsprogram visar att du kan surfa tryggt utan att hala fram plånboken.
Vi har testat 11 internetsäkerhetsprogram för datorer med MacOS, varav fyra är helt gratis. I vanliga fall när någonting är gratis på internet brukar det betyda att du betalar genom att dina personliga uppgifter och internetvanor registreras i diverse annonsnätverk. Men så är inte fallet med internetsäkerhetsprogram. Du behöver inte lämna ifrån dig mer information om dig själv för att använda gratisvarianterna. Anledningen till att tillverkarna har så generösa gratisversioner är att ju större användarbas de har, desto större chanser har de att tidigt upptäcka nya virus och andra hot.
Många av gratisprogrammen får riktigt höga betyg. De bästa ger dig ett utmärkt grundskydd mot skadlig kod och de upptäcker hot på webbsidor du besöker och på din dators hårddisk. Väljer du ett gratisalternativ måste du dock i flera fall stå ut med att det dyker upp ganska frekvent och påträngande reklam för tillverkarens betalversioner av programmen. Däremot är det inget program i årets test som försöker få dig att installera så kallad adware, alltså program som du högst troligen inte behöver utan som mest är till för att ge tillverkaren lite extra reklamkosing. Adware har varit ett irritationsmoment de gånger vi tidigare har testat internetsäkerhetsprogram. Det inbyggda säkerhetsprogrammet i MacOS får dock sämst betyg i testet och fallerar i flera deltester.
Programmen som kostar pengar har extrafunktioner som spamskydd för e-post, lösenordshanterare, föräldrakontrollfunktioner och liknande. Sådana extrafunktioner är dock utanför testets omfång och ingår inte i vår bedömning. Programmens hjälpfunktioner har vi däremot bedömt och kan konstatera att vissa gratisversioner bara ger dig rudimentär hjälp om något går snett. Betalprogrammen finns i flera prisklasser med olika många extrafunktioner. Vi har testat respektive tillverkares billigaste variant.
I testet har vi även mätt hur mycket av datorns resurser som går åt för säkerhetsprogrammen. Överlag slöar programmen inte ner din Mac nämnvärt.
Eftersom det finns en bråkdel av virus och annan skadlig för Mac kod jämfört med Windows, är den hotbilden lägre och därmed lättare att skydda sig mot. Alla program förutom Apples eget inbyggda skydd, får också toppbetyg för förmågan att hitta hot på hårddisken. Därför har vi ökat tonvikten på nätfiske jämfört med i Windowstestet.
Om du har en delad datormiljö med både Mac och Windows bör du vara medveten om säkerhetsprogrammen för Mac är ganska mediokra på att upptäcka hot i Windowsfiler som till exempel körbara exe-filer.
Uppdatering - 3 mars 2022
Med anledning av kriget i Ukraina väljer vi att uppmärksamma våra läsare på att Kaspersky är ett säkerhetsprogram med rötterna i Ryssland. Labbet har ögonen på Kaspersky och har hittills inte sett något som gör oss misstänksamma. Programmet har identifierat och varnat för flera ryska attacker mot ukrainska webbplatser. Har du skaffat Kaspersky Security Internet Security for Mac och inte vill ha det rekommenderar vi att du avinstallerar programmet och skaffar ett annat gratisprogram.
Slutsats
Bäst är Bitdefender Internet Security, som får utmärkelsen Bäst i test. Vinnarprogrammet ger ett mycket gott skydd i alla våra testade scenarier. Har du infekterade körbara Windowsfiler liggande på hårddisken kommer de dock inte alltid att rensas. Men inget program i testet klarar Windowshot speciellt bra. Bitdefender Internet Security kostar 200 kronor per år.
Bästa gratisprogrammet är AVG Free AntiVirus for Mac, som bara får en poäng mindre i samlat betyg än testvinnaren. Det skyddar dina externa diskar något sämre än vinnaren, men ger å andra sidan bättre skydd mot nätfiske. Med prislappen noll kronor är utmärkelsen Bra köp välförtjänt.
Termer i testet
Nätfiske
När någon försöker lura av dig dina privata uppgifter genom en falsk webbsida, som till exempel en fejkad variant av din banks hemsida med ett formulär där du uppmanas att fylla i dina kontouppgifter.
Sabotageprogram
Ett samlingsnamn för en mängd olika sorters skadliga program. Det kan vara virus som sprider sig via infekterade filer eller maskar som sprider sig via säkerhetshål i nätverk. Avsikten med sabotageprogrammet kan vara allt från att visa en harmlös skämttext på skärmen till att samla in dina bankuppgifter.
Utpressningsprogram
En riktigt elak variant av sabotageprogram som krypterar dina filer (allt från bilder till Worddokument och systemfiler) och gör dem oåtkomliga för dig. För att få en krypteringsnyckel som låser upp filerna måste du betala en summa pengar till skaparna av utpressningsprogrammet, därav namnet.