Så testar vi vetemjöl
Testet av vetemjöl är ett funktionstest där vi bakat bröd och sockerkaka och bedömt resultatet.
Så har vi bakat
Vetebröd
- 500 gram mjöl
- 300 gram vatten
- 10 gram salt
- 21 gram jäst
Vi började med att lösa jästen i 40-gradigt vatten, blandade saltet och mjölet.
Vattnet med jästen hällde vi i den utvalda köksmaskinen och tillsatte mjölet. Sedan knådade maskinen degen i 7 minuter på hastighet 1.
Därefter las degen i en aluminiumform och vi mätte höjden. Formen placerades i ett 30 grader varmt värmeskåp i 60 minuter.
Efter jäsningen sattes brödet in i en varmluftsugn med temperaturen 210 grader. Efter 10 minuter sänkte vi temperaturen till 180 grader och lät brödet stå i ytterligare 35 minuter.
När brödet tagits ut lät vi det svalna i en timma innan vi bedömde det.
Sockerkaka
- 50 gram smör
- 1 1/4 dl mjölk
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 1 1/2 tsk bakpulver
Vi blandade ingredienserna och vispade dem i en köksassistent. Därefter hällde vi smeten i en silikonform och gräddade i 175 grader i 35 minuter. Bakpulvret lades i tillsammans med mjölet och vispades i en minut.
Efter gräddningen lät vi kakan svalna i 30 minuter innan vi markerade hur högt den nått i formen. Efter att ha vält ut kakan fyllde vi formen med vatten upp till samma nivå och jämförde volymen med den ursprungliga smetens. Efter ytterligare 30 minuter delade vi kakan för att bedöma konsistensen.
Vi har också testat hur lätt eller svårt det är att öppna mjölpåsarna.
Delbetygen avrundas och anges på en 9-gradig skala. Det samlade betyget anges på en 100-gradig skala där vi har viktat delbetygen så här:
Bakegenskaper: 95 %
Hanterbarhet påsöppning: 5 %
Priserna är inhämtade i butik i oktober 2022.