Hoppa till innehållet

Är du lönsam lilla limpa?

Med höstens höga elpriser kan man fråga sig om det lönar sig att baka hemma i stället för att köpa sitt dagliga bröd i butik.

Publicerad

Även med stigande elpriser blir det billigare att baka själv än att köpa sitt bröd i butik.

Hur mycket det kostar att baka en limpa hemma beror så klart delvis på vilket mjöl du väljer. I det här exemplet har vi valt Coops vetemjöl, som är billigast i trion av mjöl som får bäst betyg för brödbakning och som kostar nio kronor kilot.

I vår testlimpa har vi använt 500 gram mjöl, vilket blir en mjölkostnad på 4,50 kronor. I degen ingår också tio gram salt, vilket kostar ungefär lika många öre räknat på ett kilopris för saltet om 10 kronor. För receptets 21 gram jäst får du betala ungefär 1,75 kronor.

Med tanke på att medelsvensken gör av med vatten tillräckligt för 90 limpor per dag bara för att spola i toaletten har vi valt att bortse från kostnaden för de 300 gram vatten vårt recept förespråkar.

Totalt kostar alltså ingredienserna till en limpa cirka 6 kronor och 35 öre.

Hur mycket det kostar att grädda själva limpan är inte lika enkelt att räkna ut eftersom det beror på vilken ugn du använder, hur mycket du bakar i samma omgång och vilket elpris du betalar.

I vårt test av ångugnar varierar energiförbrukningen för ett brödbak stort beroende på ugn, men medelförbrukningen hamnar på ungefär en kilowattimme. Nyhetsbyrån TT har räknat fram snittpriset för kunder med rörligt avtal i december i fjol i elområde fyra (södra Götaland) till 196 öre per kilowattimme. Om vi utgår från det blir det en kostnad på runt två kronor för gräddningen och ett totalpris på runt 8 kronor och 35 öre för limpan. Tänker vi oss ett elpris i vinter som är tre gånger så högt som förra året blir kostnaden för limpan i stället drygt tolv kronor.

Det finns alltså marginal både för ett betydligt högre elpris, och för att köra eventuell disk i diskmaskinen, och ändå spara en slant jämfört med butiksbrödet.