Färdig våffelmix kostar inte många kronor per våffla och kan vara en bekväm genväg när du är sugen på ett frasigt fikatillbehör. Men hur bra blir våfflorna egentligen jämfört med en egen ihopvispad smet? Vi har testat tio sorter, varav tre är glutenfria och två är ekologiska.
Våffelgräddningen är utförd i samma labb som vi testar våffeljärn i och med våffeljärnet som blev Bäst i test.
Tillsammans med de tio mixarna har vi också testat två sorters smet sammanrörda efter egna recept. En klassisk våffelsmet med ägg och en som ska ge frasigare frasvåfflor med hjälp av bubbelvatten.
Innan smeten ens har hamnat i järnet kan vi konstatera att det finns skillnader mellan de olika sorterna. I de flesta ska du bara tillsätta smör och vatten och vispa runt. Men när det kommer till Ewalies mix för glutenfria våfflor är det lätt att börja tänka på sagan om luffaren som kokade soppa på en spik. Till mixen ska du nämligen tillsätta ägg, smör och mjölk, vilket innebär att mixen endast ersätter mjöl, salt och bakpulver. Till Sempers glutenfria mix kommer du undan med att tillsätta mjölk och smör. I övriga sorter, även Mixwells glutenfria, är det vatten och smör eller matfett som ska tillsättas.
Inräknat alla ingredienser kostar en våffla enligt klassiskt recept med ägg strax under tre kronor, vilket också är ungefär vad du får betala för mixvåfflorna när du lagt till smör. De glutenfria våfflorna från Semper och Ewalies står dock ut prismässigt jämfört med de andra med styckpris på drygt 11 kronor respektive nästan 15 kronor per våffla.