Näringsbomb på tub lyfter smakerna
Tomatpuré är ett gott alternativ till vintertrista tomater i butikernas grönsaksdiskar. Dessutom visar vårt test att den innehåller mycket nyttigt lykopen.
Få smaker slår en färsk solvarm tomat plockad från egenodlad planta i växthuset. Men så här års är den upplevelsen långt borta för de flesta och den butiksplockade varianten kan kännas som en klen ersättning. För den som ska använda tomaten i matlagning finns det dock bra alternativ. Vi har testat 13 sorters tomatpuré på tub. Fyra av dem är gjorda på ekologiskt odlade tomater och nio på konventionellt odlade.
Tomatpuré är ett koncentrat av tomat, men hur koncentrerade puréerna är kan variera något. Mutti har till exempel två varianter i testet. En som företaget beskriver som dubbelkoncentrerad, där 500 gram tomater har använts för hundra gram tomatpuré och en som kallas trippelkoncentrerad, där 700 gram har använts till 100 gram puré.
Enligt FN:s standard för tomatpuré (ja, det finns en sådan) ska koncentrationen tomat ligga mellan motsvarande ungefär 400 gram och 1 400 gram färsk tomat per 100 gram färdig puré. Är koncentrationen högre handlar det om pasta och inte puré. Förutom tomat får tomatpuré innehålla även salt, örtkryddor och citronjuice.
I de varianter vi har testat innehåller alla utom Kung Markattas salt. Slotts variant, som kallas delikatesskryddad, innehåller mest salt och dessutom arom, eller som företaget beskriver det på sin hemsida ”vår smakfulla kryddblandning”.
Men smaken är bekant som baken. Vår erfarna smakpanel är splittrad när det gäller just Slotts puré. En deltagare tycker att den inte smakar tomat och purén får också omdömet ”ingen favorit”. Men den får också omdömet ”god, den här skulle jag köpa”. Mer överens är panelen när det gäller Icas tomatpuré, som får sämst smakbetyg av alla testade produkter. Här blir omdömena ”unken doft, svag tomat med bitoner” och ”besk med en konstig bismak”.
Lika överens är panelen när det gäller smakfavoriten Mutti Trippelkoncenterad tomatpuré. Här blir omdömena ”kraftig tomatsmak och bra balans mellan sötma och syra” och ”en bra puré”. Mutti får dock lite sämre betyg för konsistensen, som av vissa panelmedlemmar uppfattar som grov. Den får samma totalbetyg från panelen som Felix tomatpuré, som hamnar en bit längre ner i tabellen.
Majoriteten av puréerna är gjorda av tomater som odlats och plockats i Italien. Till skillnad från butikstomaten som ska fraktas långt kan purétomaten mogna färdigt på grenen innan den plockas. Det är gynnsamt både för smak och för innehållet av lykopen.
Lykopen är en antioxidant och det ämne som ger tomaten dess röda färg och har i studier kopplats till minskad risk för bland annat prostatacancer och stroke.
Eftersom tomatpurén är ett koncentrat av tomat blir innehållet av lykopen betydligt högre än i den färska tomaten. Dessutom blir antioxidanten mer tillgänglig för kroppen att ta upp när tomaten tillagats.
Vi har låtit ett labb analysera mängden lykopen i de 13 tuberna och även om koncentrationen är hög i alla finns det markanta skillnader. Mest lykopen, 642 milligram per kilo, innehåller Mutti Trippelkoncenterad tomatpuré som ju också är den produkt som innehåller mest tomat. Betydligt mindre finns i Felix ekologiska tomatpuré, 385 milligram per kilo, och i Slotts delikatesskryddade puré, som innehåller 386 milligram per kilo.
Labbet har också analyserat tomatpurén i jakt på rester av bekämpningsmedel och andra oönskade ämnen. Risken är att de halterna ökar i samband med att produkten koncentreras. Men som väl är hittar vi bara spår av bekämpningsmedel i tre av produkterna, de från Ardita, Felix och Slotts. Även när det gäller tungmetallerna kadmium och krom klarar sig alla produkterna väl under de gränser som finns.
Vi har också undersökt om produkterna innehåller mjukgörare. Det är en förorening som kan hamna i livsmedel både från plastslangar i produktionen och från förpackningar. Men för tomatpuré på tub verkar detta inte vara ett problem, då vi inte hittar några spår av mjukgörare i någon av produkterna.
När smaktestet och labbtestet vägs ihop är det Mutti Trippelkoncenterad tomatpuré som får det högsta samlade betyget och som utses till Bäst i test. Bara ett poäng efter hamnar Pomme d’or, som är betydligt billigare per kilo och därför blir ett Bra köp.
Slutsats
Tomatpuré på tub är ett gott och billigt alternativ för matlagning, som dessutom innehåller mycket nyttigt lykopen. Godast är Mutti Trippelkoncenterad tomatpuré, som dessutom innehåller mest lykopen och vi utser den till Bäst i test. Nästan lika bra är Pomme d’or, som kostar 65 kronor kilot, jämfört med Muttis 95 kronor per kilo, och som därför utses till Bra köp.
Slotts försvinner
Unilever som står bakom varumärket Slotts har meddelat att företagets tomatpuré kommer att försvinna från hyllorna. Det är inte bestämt om den kommer tillbaka och i så fall med vilket recept.