Tomatpuré – bäst i test
Tomatpuré är ett gott alternativ till vintertrista tomater i butikernas grönsaksdiskar när du ska laga mat. Råd & Rön har testat 13 varianter på tub.
Om testet
Vi har testat...
- Vilken tomatpuré som smakar bäst.
- Vilken som innehåller mest nyttigt lykopen.
- Om purén innehåller rester av bekämpningsmedel.
- Om det finns andra oönskade ämnen i produkterna.
- ...och mycket mer!
Svar direkt
- Alexandra Zazzi: Tomatpurén är självklar i mitt kök
- …och mycket mer!
Publicerad
Testade tomatpuréer
Fler tester
Utdrag ur test av tomatpuré
Få smaker slår en färsk solvarm tomat plockad från egenodlad planta i växthuset. Men så här års är den upplevelsen långt borta för de flesta och den butiksplockade varianten kan kännas som en klen ersättning. För den som ska använda tomaten i matlagning finns det dock bra alternativ. Vi har testat 13 sorters tomatpuré på tub. Fyra av dem är gjorda på ekologiskt odlade tomater och nio på konventionellt odlade.
Tomatpuré är ett koncentrat av tomat, men hur koncentrerade puréerna är kan variera något. Mutti har till exempel två varianter i testet. En som företaget beskriver som dubbelkoncentrerad, där 500 gram tomater har använts för hundra gram tomatpuré och en som kallas trippelkoncentrerad, där 700 gram har använts till 100 gram puré.
Enligt FN:s standard för tomatpuré (ja, det finns en sådan) ska koncentrationen tomat ligga mellan motsvarande ungefär 400 gram och 1 400 gram färsk tomat per 100 gram färdig puré. Är koncentrationen högre handlar det om pasta och inte puré. Förutom tomat får tomatpuré innehålla även salt, örtkryddor och citronjuice.
I de varianter vi har testat innehåller alla utom Kung Markattas salt. Slotts variant, som kallas delikatesskryddad, innehåller mest salt och dessutom arom, eller som företaget beskriver det på sin hemsida ”vår smakfulla kryddblandning”.
Men smaken är bekant som baken. Vår erfarna smakpanel är splittrad när det gäller just Slotts puré.
...
Majoriteten av puréerna är gjorda av tomater som odlats och plockats i Italien. Till skillnad från butikstomaten som ska fraktas långt kan purétomaten mogna färdigt på grenen innan den plockas. Det är gynnsamt både för smak och för innehållet av lykopen.
Lykopen är en antioxidant och det ämne som ger tomaten dess röda färg. I kroppen fungerar den som ett förstadium till A-vitamin och har i studier kopplats till minskad risk för bland annat prostatacancer och stroke.
Eftersom tomatpurén är ett koncentrat av tomat blir innehållet av lykopen betydligt högre än i den färska tomaten. Dessutom blir antioxidanten mer tillgänglig för kroppen att ta upp när tomaten tillagats.
Vi har låtit ett labb analysera mängden lykopen i de 13 tuberna och även om koncentrationen är hög i alla finns det markanta skillnader.
Labbet har också analyserat tomatpurén i jakt på rester av bekämpningsmedel och andra oönskade ämnen. Risken är att de halterna ökar i samband med att produkten koncentreras.
Vi har också undersökt om produkterna innehåller mjukgörare. Det är en förorening som kan hamna i livsmedel både från plastslangar i produktionen och från förpackningar.