Billigt te lika gott som dyrt
Två kronor eller femton öre – priset på en kopp te varierar stort. Vårt test av elva Earl Grey-sorter visar att ett billigt te smakar lika bra som ett dyrt.
Earl Grey på svart te är en klassiker som är populär i svenskens tekopp. Teet är smaksatt med bergamott, en liten citrusfrukt med besk smak som främst odlas i Italien och Nordafrika.
Av de elva teer vi har testat är det tre – Eguale, Kung Markatta och Pukka – som skriver i sin innehållsförteckning att de innehåller bergamottolja. Övriga teer är smaksatta med bergamottarom. Varianterna som innehåller olja är generellt betydligt dyrare, men för smaken verkar den inte ha någon positiv betydelse. Inget av teerna med olja kammar hem något av de högre betygen från vår erfarna testpanel när det gäller smak.
Inför smakprovningen har vi tillagat teerna enligt instruktionerna på förpackningarna. I de fall tillverkarna har angett ett intervall för tiden som teet ska dra har vi lagt oss mitt i intervallet. För Eguale, som inte har angett någon tid, har vi valt medeltiden för alla andra produkter i testet.
Teerna får ganska jämnt betyg för smaken. Högst smakbetyg, 6, får Clipper, Ica och Garant. Lägst betyg får Coop X-tra och Eguale, som får 4.
Pukka Gorgeous Earl Grey skiljer sig från övriga teer i testet genom att vara smaksatt med lavendel. Smakpanelen tycker visserligen att det smakar blommigt och gott, men påpekar att det inte smakar som ”riktig” Earl Grey ska smaka.
Att panelen väljer att inte sätta ut några högre betyg än 6 för smak beror bland annat på att de tycker att teerna i testet har för lite smak av citrus. Flera av sorterna får också kritik för att smaka för svagt.
Te anses ofta vara en nyttig dryck på grund av att det innehåller antioxidanter. Antioxidanter finns främst i växter, och de skyddar kroppens celler och förebygger sjukdomar som cancer samt sjukdomar i hjärtat och blodkärlen. Vi har låtit ett labb undersöka hur mycket antioxidanter de olika teerna innehåller. Variationen är stor. Mest innehåller Eguale, med 200 milligram per tepåse. Minst finns i Lipton, som innehåller 80 milligram per påse. Testet är gjort på det torra innehållet i påsarna, men om teet får dra i minst tre minuter räknar man med att 95 procent av antioxidanterna hinner lösa sig i vattnet.
Precis som kaffe innehåller te koffein, ibland kallat tein. Tepåsarna i testet innehåller mellan 29 och 40 milligram koffein. Mest finns i teet från Coop X-tra. Eftersom det är olika från person till person om man vill ha i sig mycket koffein eller inte har vi inte gett något betyg för koffeininnehållet, men som jämförelse innehåller en tekopp bryggkaffe (två deciliter) ungefär 130 milligram koffein, enligt Livsmedelsverket.
Te innehåller också teobromin som precis som koffein är centralstimulerande, men som inte har samma uppiggande effekt. Även här sticker teet från Coop X-tra ut med testets högsta nivåer. Teobromin finns även i kakaobönan och är anledningen till att hundar och vissa andra djur kan bli förgiftade av till exempel choklad eftersom de omsätter teobromin i kroppen mycket långsammare än människor.
När vi tidigare har testat grönt te har vi hittat halter av bekämpningsmedel som överskrider EU:s gränsvärden. I Earl Grey-teerna hittar vi också bekämpningsmedel, men inte i halter som ligger över vad som är tillåtet. Flest bekämpningsmedel, sex stycken olika, hittar vi i Twinings Earl Grey. Nästan lika många, fem stycken, finns i Lord Nelsons variant. Det enda teet där vi inte hittar några rester av bekämpningsmedel är det från Eguale.
Vi har också undersökt om teerna innehåller polyaromatiska kolväten, PAH, och antrakinon. De polyaromatiska kolvätena bildas när teet hettas upp under tillverkningsprocessen och kan vara cancerframkallande. Mest PAH hittar vi i Garants te, men bara en liten mängd av det skadliga ämnet löses ut från tebladen till det färdiga teet. Antrakinon har tidigare använts som bekämpningsmedel, men är numera förbjudet inom EU. Vi ser på det som ett oönskat ämne och inte som ett bekämpningsmedel eftersom det finns många sätt som giftet kan hamna i mat på. Ett exempel är genom tryckfärg som används på förpackningarna. Gränsvärdet för antrakinon i te är 0,02 milligram per kilo, något som alla de testade teerna klarar sig under. Närmast kommer Garants te med 0,018 milligram per kilo.
Fem nyanser av te
Vitt
Det vita teet torkas direkt efter skörd och ska inte oxidera. Tebladen behandlas inte heller på samma sätt som annat te efter torkningen och behåller mer av sin ursprungliga form.
Bryggs vid 75 °C.
Svart
Tebladen får oxidera, det vill säga reagera med syre, innan de hettas upp för att avbryta reaktionen. När bladen oxiderar ändras både bladens färg och smak. Bladen blir mörkröda och också drycken får en mörk färg. I Kina kallas vårt svarta te för rött te.
Bryggs vid 90–100 °C.
Grönt
Bladen hettas upp direkt efter skörden och hinner inte oxidera först. Det betyder att den gröna färgen blir kvar och att drycken får en ljus färg när den tillreds. Ofta beskrivs grönt te som nyttigt eftersom det innehåller mer antioxidanter än till exempel svart te. Men när Råd & Rön testade halten av antioxidanten polyfenol i grönt te var det flera av sorterna som säljs i svenska butiker som bara innehöll små mängder.
Bryggs vid 75–85 °C.
Blått
Oolongte, eller blått te, är ett mellanting mellan grönt och svart te. Bladen oxideras bara delvis, och beroende på hur mycket hamnar smaken nära grönt eller svart te. Bladen rullas till små bollar. Oolongte produceras endast i Kina och i Taiwan.
Bryggs vid 90 °C.
Rött
Rooibos kallas ofta för rött te, men kommer inte från tebusken. I stället används bladen från den sydafrikanska rooibosbusken. Till skillnad från te innehåller rooibos inget koffein.
Bryggs vid 100 °C.