Hoppa till innehållet

Godaste kaviaren

Som ingrediens i romsåsen, på smörgåstårtan eller för garnering på ägghalvorna. Stenbitsrom eller den vegetariska kopian tångkaviar kan användas till mycket. Vi har låtit vår smakpanel smaska
sig igenom tio burkar med de två kaviarsorterna.

Rom eller tångkaviar fungerar fint för festlig dekoration av olika smårätter.

Stenbitsrom kommer från fisken sjurygg, på latin Cyclopterus lumpus. Lustigt nog är det hanen som kallas stenbit medan honan, som bär rommen, kallas kvabbso. Rommen beskrivs som svagt lila eller rosa, men när den säljs färgas den antingen röd, för att påminna om löjrom, eller svart för att påminna om den mer exklusiva rommen från stör.

Vi har testat sex sorters rödfärgad stenbitsrom från lika många tillverkare och dessutom fyra varianter av rödfärgad tångkaviar för den som vill undvika fiskprodukter.

Tångkaviaren är egentligen ingen kaviar eftersom den inte är gjord på fiskägg. I stället består den av kryddade och färgade kulor som gjorts av processad tång. Tångkaviaren marknadsförs som ett mer hållbart alternativ till stenbitsrom och som ett alternativ för den som äter vegetarisk kost.

Enligt WWF:s fiskguide ska man undvika stenbitsrom från sjurygg som är fångad med garn eller bottentrål i Nordatlanten och vara försiktig om den är fångad med garn vid Grönland. Om produkten är MSC-certifierad, som de varianter vi har testat, får den dock grönt ljus av organisationen.

Livsmedel som är gjorda av tång har ibland problem med höga nivåer av bland annat tungmetaller. Därför har vi låtit ett labb undersöka nivåerna av bly, kadmium, arsenik, kvicksilver, koppar och jod i de produkterna. Glädjande nog hittar vi inga oroande nivåer av något av ämnena i våra prover. De samlade betygen på de olika produkterna bygger därför bara på smak­panelens bedömning.

Även om tångkaviaren påminner om stenbitsrommen utseendemässigt skiljer den sig mycket åt till både smak och konsistens. Konsistensen på tångkaviaren är hårdare och mindre seg. Skillnaden är så tydlig att den hörs när panelen skiftar från den ena till den andra produkt­gruppen under provningen. Smakpanelen har fått instruktioner om att bedöma tångkaviaren som en egen produkt, inte utifrån hur den förhåller sig till stenbitsrommen.

Smaktestet är ett blindtest där panelen inte vet vilken sort de provar.

Det är relativt stor skillnad på hur bra panelen tycker att de olika stenbits­produkterna smakar. Godast är Garants stenbitsrom, som också får höga betyg för utseende och konsistens och som vi ger utmärkelsen Bäst i test. Panelen tycker att den smakar som man förväntar sig att stenbitsrom ska smaka, men att sältan tar över lite. Att produkterna är för salta är ett generellt problem, enligt smakpanelen. Näst bäst smakar Coops stenbitsrom, även om panelen uppfattar att den har en lite besk eftersmak.

Tångkaviaren har svårare att finna panelens gillande, även om flera sorter får bra betyg för utseendet. Bäst samlat betyg av tångkaviar­sorterna får Icas variant. Av de fyra tångprodukterna är Icas, Coops och Fiskeriets lika både när det gäller utseende och innehållsförteckning. ­Klädesholmens tångkaviar skiljer sig utseendemässigt genom att ha mattare korn med mindre lyster än de övriga tre. Den skiljer sig också smakmässigt på ett sätt som inte uppskattas av panelen och som påminner om grönsaksbuljong.

Stenbitsrom och tångkaviar serveras var för sig så att panelen kan bedöma dem på sina egna meriter.

Av stenbitsrommen är det Lidls Nautica och Royal Greenland som panelen gillar minst. De båda sorterna skiljer sig färgmässigt från övriga och smaken beskrivs som vattnig. 

MSC

Marine Stewardship ­Council, MSC, ­certifierar hållbart fiske och märket finns bara på vildfångad fisk. Märkningen fokuserar på miljöfrågor, men tar också ­hänsyn till sociala arbetsvillkor.

Smittsäkert

Till följd av pandemin genomfördes provningen med bara delar av panelen på plats samtidigt och med alla sittande vid var sitt bord.