Tacosås – bäst i test
Från smakfull salsa till trist ketchup. Skillnaderna är stora när vi testar tolv färdiga såser som ska ge smak åt fredagsfavoriten tacos.
Om testet
Vi har testat...
- Vilken tacosås som smakar bäst.
- Vilken sås som har bästa konsistens.
- Hur mycket lykopen såserna innehåller.
- Om tacosåserna innehåller mögelgifter.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Tacosåser som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av tacosås
Enligt Svensk ordbok är taco en (mexikansk) maträtt som består av tunna majsbröd med kryddstark fyllning. Och kanske var det så när ordet dök upp i svenskan någon gång på 70-talet. När svensken i dag, ett halvt sekel senare, svänger in på stormarknaden för att helghandla har tacoingredienserna som hamnar i matkassarna ganska lite att göra med den ursprungliga varianten. Den svenska varianten äts som ett smörgåsbord, där fyllning och tillbehör plockas ihop i ett hårt tacoskal av majs eller i en tortilla, oftast av vete, som rullas till en burrito i stället för att vikas på mitten över fyllningen som en taco.
Populär är den i alla fall. Enligt kommunikationsbyrån Food & Friends, som varje år ställer samman undersökningen Matrapporten, är tacon nummer ett i svenska hem när det gäller helgmat. Så det är inte konstigt att konkurrensen om hyllutrymmet i livsmedelsbutiken är stor både från enskilda varumärken och från butikskedjornas egna varumärken när det kommer till färdiga tacotillbehör.
Vi har valt att testa tolv tacosåser som tillverkarna själva beskriver som medelstarka, eller medium hot, på förpackningen. Alla såserna kallas just ”tacosås”. Det betyder att såser med namn som ”chunky salsa”, ”guacamole style topping”, ”salsa verde” och allt vad de kallas fått stryka på foten inför detta test. Det har även de milda och starka varianterna av tacosåserna som de flesta tillverkare erbjuder fått göra.
Alla sorterna i testet är i grunden tomatsåser som smaksatts med lök, paprika, olika typer av chili och kryddor som spiskummin och koriander. Men även om grunden är lika är det lätt att hitta skillnader redan innan såsen hamnat i munnen. Vår smakpanel konstaterar att konsistensen i burkarna är väldigt olika. De såser som är mer omtyckta beskrivs som ”ser fyllig och god ut med många små bitar” och ”fin mellanröd färg med rejäla bitar”. Om de mindre omtyckta varianterna är det i stället omdömen i stil med ”lite vattnig”, ”ser ut som ketchup” och ”skulle rinna av tacon” som fälls.
Panelens betyg för själva smaken följer ofta dem för konsistensen. Såserna där panelen kan se hela bitar av lök, paprika eller jalapeño får generellt sett högre betyg för sin smak. I toppen hittar vi två såser med samma betyg. Om den första säger panelen ”bra balanserad sås, god tomatsmak” och ”inte så stark” och om den andra ”mycket god, lagom stark”. Men det finns också de i panelen som saknar lite chilisting i de båda vinnarsåserna.
I botten av tabellen hittar vi två såser. Panelen tycker inte att såserna smakar direkt illa, men de beskrivs som att ha ”för tunn smak” vara ”tom i smaken” och att vara ”anonym”. Helt enkelt egenskaper som man inte letar efter i ett tillbehör som ska höja mat- och smakupplevelsen.
Vi har också låtit vårt labb titta på hur mycket lykopen de olika såserna innehåller. Lykopen är en antioxidant och det ämne som ger tomaten dess röda färg. Jämfört med andra tomatprodukter som vi har testat innehåller tacosås en mindre mängd lykopen. I soltorkade tomater hittade vi som mest 359 milligram lykopen per kilo och i testet av tomatpuré mätte vi upp till 642 milligram per kilo.
För tacosåsen varierar halten mellan 81 och 130 milligram per kilo sås. Att det är mindre i tacosåsen är inte förvånande eftersom den innehåller flera andra ingredienser än tomat och inte är koncentrerad som tomatpurén. Kanske äts den heller inte främst som ett sätt att få i sig antioxidanter, men innehållet av lykopen säger också något om kvaliteten på tomaterna som använts och hur mogna de var när de hamnade i såsen.
Mer lykopen ger högre betyg, men vi kan inte se ett samband mellan innehåll av färgämnet och hur bra såsen smakar.
Vi har också undersökt om såserna innehåller oönskade ämnen i form av alternariatoxiner. Alternaria är en typ av mögelgift som inte fått lika mycket uppmärksamhet som aflatoxiner, men som ofta kan finnas i just tomat.