Hoppa till innehållet

Fyra nyanser av peppar

Piper nigrum ger upphov till fyra sorters peppar. Vilken det blir beror på när plantan skördas och hur den tas om hand efteråt.

Publicerad

Svartpeppar. De gröna, omogna bären av pepparplantan Piper nigrum får jäsa i solen och blir då svarta. Har ökat i popularitet de senaste decennierna och är nu en av de mest populära pepparsorterna.

Grönpeppar. När de omogna bären från Piper nigrum behandlas så att de inte jäser och blir svarta får man grönpeppar. Kryddan har en frisk och lite syrlig smak. På 70-talet var grönpepparstek en av de mest populära rätterna i Sverige.

Vitpeppar. Vitpeppar är de helt mogna bären från Piper nigrum, där man har tagit bort skalet. Kryddan har därför hettan från svartpeppar, men saknar de aromatiska ämnena som sitter i skalet. Används exempelvis till fisk eller i ljusa såser.

Rödpeppar. De mogna bären från Piper nigrum. Kan behandlas på samma sätt som grönpeppar för att behålla färgen. Rödpeppar är ovanlig och används sällan.