Test av svartpeppar Start Läs våra råd inför köpet Visa alla testade svartpeppar All ”peppar” är inte peppar Fyra nyanser av peppar All ”peppar” är inte peppar I jakten på billigare alternativ har kryddor från andra växter också fått heta peppar. Publicerad 24 maj 2022 Sichuanpeppar. Det här är höljet på ett bär som kommer från ett träd som är närmast släkt med citrusträden. Används i det kinesiska köket och har en ”kittlande” och lätt bedövande känsla i munnen. Kryddpeppar. Kommer från pimentträdet. Skandinavien står för en tredjedel av den totala världskonsumtionen. Kryddan blev förmodligen populär här då den användes inom den svenska handelsflottan för att förlänga hållbarheten på fläsk och dölja den härskna smaken. Används i sill- och charkprodukter. Rosépeppar. Kommer från rosépepparträdet. Smaken är fyllig, blommig och lite sötaktig. Tillhör cashewfamiljen och är du allergisk mot nöten ska du också vara försiktig med rosépeppar. Kryddan passar till fisk och skaldjur, ljusa såser och desserter. Cayennepeppar. Tillhör arten spansk peppar eller Capsicum annuum. Får sin heta smak från ämnet kapsaicin, som verkar genom att aktivera smärtnerver. Används i latinamerikansk och asiatisk mat.