Svartpeppar – bäst i test
Råd & Rön har testat 18 sorters svartpeppar. Vårt labb har undersökt om tillverkarna har drygat ut pepparn med andra substanser. Dessutom har vi mätt mängden piperin och eteriska oljor, som ger den heta och fylliga pepparsmaken. Resultatet visar att den som försöker göra ett prisfynd ofta blir besviken.
Om testet
Vi har testat...
- Om svartpepparn är medvetet utblandad med andra substanser.
- Mängden piperin och eteriska oljor.
- Mängden aska, vilket är ett sätt att kontrollera att pepparn inte är förorenad med lera och mineraler.
- ...och mycket mer!
Svar direkt
- All ”peppar” är inte peppar
- Fyra nyanser av peppar
- …och mycket mer!
Publicerad
De här sorterna svartpeppar ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av svartpeppar
Några drag med svartpepparkvarnen och middagen är klar. Kryddan är så självklar i vår matlagning att den inte ens behöver tas upp i ingredienslistan, recepten kan ändå avslutas med ett ”salta och peppra efter smak”. På restaurangen står pepparkaret bredvid saltkaret som de givna smaksättarna på bordet.
Svartpeppar har använts i matlagningen i 4 000 år och odlades till en början främst i det område som nu heter Kerala, i Indien. Kryddan blev tidigt en viktig handelsvara i romarriket och antika Egypten och var så dyrbar att den ibland användes som betalningsmedel. Odlingsområden hemlighölls för att hålla priserna uppe och jakten på peppar sägs vara en anledning till att portugiserna började leta efter en sjöväg till Indien. Målet med andra upptäcktsresor var att hitta alternativ till peppar, som krydd- eller chilipeppar. Utöver i matlagning har kryddan använts medicinskt och i dag säljs pepparextrakt och pepparoljor i hälsokostbutiker. Svartpeppar innehåller piperin, en antioxidant som bland annat ökar upptaget av andra näringsämnen.
Svartpeppar är de halvmogna bären av växten Piper nigrum som har fått torka. Pepparns hetta och styrka kommer av ämnet piperin, som finns i bärets kärna. I skalet finns eteriska oljor som kommer fram när skalet krossas och de balanserar hettan med smakfulla aromer. De eteriska oljorna är flyktiga och försvinner snabbt och det är därför nymald svartpeppar smakar mer.
I takt med att vårt intresse för hälsa och mat från olika kulturer ökat har också konsumtionen av kryddor ökat. Men med det följer tyvärr fusket. När Råd & Rön testade oregano hittade vi burkar där hälften av innehållet var något annat än kryddan. I en undersökning som gjordes på uppdrag av EU-kommissionen innehöll 17 procent av de testade svartpepparförpackningarna inte enbart svartpeppar, utan även utfyllnad som till exempel ris, bovete och senapsfrö. Risken för fusk är störst i malda kryddor, därför har vi valt att testa 18 sorters mald svartpeppar för att se om det verkligen är äkta vara.
Vi undersökte även kvaliteten, mängden piperin och eteriska oljor, som är det som ger pepparsmaken, och mängden aska som är ett mått på renheten på pepparn. Det finns inga gränsvärden för hur mycket piperin svartpeppar ska innehålla, men det finns standarder. Enligt dem ska svartpeppar innehålla minst fyra procent.
...
Halten av piperin kan bero på var växten odlas, när den skördas och hur den hanteras efter skörden. De flesta ligger kring fyra procent.
– Tillverkarna har bra koll på piperinhalten och var standarden ligger och det är inte ovanligt att man i kryddbranschen blandar kryddor av olika kvaliteter för att hamna strax över minimigränserna, säger Anna Edberg.
Vi har även mätt halten eteriska oljor. En sort sticker ut med en högre halt än övriga sorter. De här ämnena är flyktiga och försvinner snabbt efter malning.
– Den högre halten kan bland annat bero på att pepparn är nymald, vilket man kan se på att det är långt kvar till bäst före-datumet, säger Anna Edberg.
Men det är inte ett direkt samband mellan bäst före-datum och mängden eteriska oljor i den peppar vi har testat, en del har relativt höga halter trots kort hållbarhet.
Vi har också mätt mängden aska i produkterna. Det kan låta märkligt, men det är för att kontrollera mängden orenheter. Svartpepparproverna förbränns i en inaskningsugn i cirka 550 °C och mängden aska som blir kvar mäts. Den består till stor del av lera och mineraler.
...