Spirulina - bäst i test
Spirulina lanseras som superfödan som har ätits av allt från azteker till astronauter. Men hur bra är mikroalgen som näringstillskott? Råd & Rön har testat 20 spirulinaprodukter i form av pulver, kapslar och piller.
Om testet
Vi har testat...
- Hur mycket protein de innehåller.
- Hur mycket järn, kalium, kalcium och magnesium de olika produkterna innehåller.
- Om de innehåller oönskade ämnen i form av bly, kadmium eller arsenik.
- Om spirulinan innehåller giftiga microcystiner.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Testade spirulinaprodukter
Fler tester
Utdrag ur testet av spirulina
Spirulina är en familj blågröna mikroalger som har odlats som mat för både människor och djur runt om i världen under lång tid. Mikroalgen är speciell genom att den är lätt att odla, har en proteinhalt på drygt 60 procent och dessutom innehåller gott om mineraler och vitaminer. Det har gjort den till en kandidat både som billig föda i fattiga länder och som tänkt gröda för astronauter på väg till Mars. Men hur relevant är den som kosttillskott för dig som kanske inte planerar en längre rymdresa?
Vi har köpt in 20 spirulinaprodukter som säljs på den svenska marknaden. Tolv av dem i form av pulver eller strössel och åtta som kapslar eller tabletter. De säljs i matbutiker, apotek, hälsokostaffärer och gym. Ibland marknadsförs spirulina som ett kosttillskott och ibland som ett vanligt livsmedel. Priset varierar från knappt 330 kronor kilot för den billigaste i testet till över 2 160 kronor per kilo. Utslaget per dag, om du följer leverantörernas rekommendationer för hur mycket du ska äta, blir priset för spirulinan mellan 1 krona och 18 kronor.
Det varierar också mycket vilka påståenden om spirulinans positiva effekter som tillverkaren lämnar. De flesta tar i sin marknadsföring fasta på att algen innehåller mycket protein, vitaminer och mineraler, medan vissa leverantörer är mer specifika och säger att spirulinaalgen ska stärka immunsystemet, vara bra för hjärta och kärl och hjälpa kroppen att bibehålla normala slemhinnor och rätt elektrolytbalans.
Två av de testade spirulinaprodukterna tar upp att spirulina innehåller mycket B12-vitamin, vilket den som inte äter animalisk föda kan ha svårt att få i sig tillräckligt av. Men andra leverantörer lyfter inte fram B12 som en fördel eftersom algen till största delen innehåller vitaminet i en form som kroppen inte kan tillgodogöra sig.
I labbet har vi låtit analysera hur mycket protein, järn, magnesium, kalcium och kalium de olika produkterna med spirulina innehåller och jämfört med vad tillverkarna anger på förpackningarna. Det visade sig att många har svårt att leva upp till näringsinnehållsdeklarationen.
Men spirulinatillverkarna har problem även åt andra hållet. Flera innehåller till exempel mer järn än vad som anges och och en spirulinaprodukt innehåller mer protein än vad som anges. Mer protein kan kanske ses som en fördel, men får man i sig för mycket järn kan det leda till magont, kräkningar och diarré.
De leverantörer som har svarat oss säger att skillnaderna mellan det som står på förpackningen och det som finns i den aktuella produkten beror på att spirulina är en naturprodukt som har olika näringsinnehåll beroende på när och hur den har odlats och skördats.
Från de rekommenderade doserna har vi räknat ut hur mycket du får i dig av dagsbehovet. Att äta kosttillskott kan också innebära att man förutom den extra näring man var ute efter får i sig onödiga oönskade ämnen, som till exempel tungmetaller. De gränsvärden som finns för tungmetaller i kosttillskott är dessutom högre än de som gäller för livsmedel eftersom man inte förväntas äta lika stora mängder.
– Människor förstår inte alltid att kosttillskott kan innehålla de här metallerna och att det är viktigt att man inte äter för mycket, säger Barbro Kollander, expert på tungmetaller på Livsmedelsverket.
Dessutom har vi undersökt om produkterna innehåller microcystiner, en grupp gifter som produceras av vissa blågröna alger som kan förekomma som en förorening i samband med odling av spirulina.