Hoppa till innehållet

Dyrast klart sämst i tomatkampen

Att hitta soltorkade tomater som har både rätt konsistens och rätt smak kan vara en utmaning. Det visar vårt test av 14 sorters soltorkade tomater i olja på burk.

Garants tomat (vänster) var inte bara godast, vår smakpanel uppskattade också dess fina färg. Favorits tomat (mitten) tyckte panelen var ful och såg mosig ut. Trist och grå och dessutom geggig i konsistensen, är panelens omdöme om Fontanas tomat (höger).

Soltorkade tomater kan vara en smart genväg för mer smak i allt från pastasallader till grytor. Butikernas hyllor är fulla av olika varianter, både torra och sådana som är inlagda i olja. Vi har valt att testa 14 olika sorter i olja. Tre av produkterna innehåller ekologiskt odlade tomater och resten konventionellt odlade.

Alla sorterna är inlagda i solrosolja utom tomaterna från Lidls märke Baresa som är inlagda i en blandning av solros- och olivolja. I de flesta av produkterna ingår också olika kryddor som salt, kapris, oregano eller vitlök.

För att ta reda på vilken tomat som smakar bäst har vi låtit vår erfarna smakpanel göra ett blindtest. För ett högt betyg krävs att tomaterna både smakar bra och att de har en bra konsistens med rätt tuggmotstånd.

Resultatet visar att det är stora och tydliga skillnader. Många av producenterna lyckas bara pricka in smak eller konsistens rätt. Som tur är finns det undantag. Högst betyg av panelen får Garants soltorkade tomater. När det gäller smaken är det ingen av de andra produkterna som kan mäta sig med den och panelen ger omdömen som ”bra balans mellan sötma och syra”, ”tydlig och bra tomatsmak”, ”bra tuggmotstånd” och “en riktigt bra soltorkad tomat”.

Matric Casa Matilda Soltorkade tomater får näst högst betyg av panelen och anses ha lika bra konsistens som vinnartomaterna, men när det gäller smaken hamnar den steget efter. Panelen ger den omdömen som ”god tomatsmak”, ”lite kryddig smak” och ”mjuk och fin konsistens”. Några panelmedlemmar tycker att den kanske är lite för mjuk och ger omdömet ”lite svampig”.

När vår panel smaktestar tomaterna vet de inte vilka sorter de får serverade. Tomaterna provas i olika ordning för att resultatet ska bli så rättvist som möjligt.

Värre är det med tomaterna från Fontana, som är den produkt som får lägst betyg i smaktestet. Här ger panelen omdömen som ”lite unken smak”, ”för lös och geggig i konsistensen” och ”den här köper jag inte”.

La terra dei saporis soltorkade tomater sticker ut bland de testade tomaterna genom att innehålla stark chili. Ingen i panelen reagerar dock på att smaken skulle vara speciellt stark. Däremot fälls kommentarer som att den har en ”annorlunda smak”, ”lite fel smak” och ”inte god”. Det samlade betyget för smak blir bland de sämre i testet.

Förutom smaktestet har vi också låtit ett labb undersöka om tomaterna innehåller mjukgörare, väga hur mycket av burkens innehåll som är tomat och mäta innehållet av lykopen.

Lykopen är en antioxidant och det färgämne som gör tomaten röd. Innehållet av lykopen kan säga något om kvaliteten på tomaten och hur mogen den var när den plockades. Ju mer lykopen desto bättre. Mest, 359 milligram per kilo, innehåller tomaterna från Natureta och minst, 85 milligram per kilo, finns i tomaterna från Sevan. När vi testade tomatpuré i februari varierade halterna av lykopen mellan 385 och 642 milligram per kilo.

Till skillnad från lykopen är mjukgörare något man vill ha så lite av som möjligt, helst inget alls. Men från tidigare tester av feta produkter som jordnötssmör och pesto vet vi att det är något som kan förekomma i burkarna. I vårt test av pesto var det fem av femton produkter där halten mjukgörare låg över det tillåtna gränsvärdet. I vårt test av jordnötssmör hittade vi mjukgöraren DEHP, som är förbjuden i kontakt med feta livsmedel, i sju av produkterna.

Mjukgörare kan vara giftiga och reproduktionsstörande för människor och vissa är också miljöfarliga och mycket giftiga för vattenlevande organismer.

Dessbättre hittar vi inte mjukgörare i halter som ligger över gränsvärdena i någon av de testade tomaterna. Mest mjukgörare, i form av ATBC, hittar vi i burken från Fontana som innehåller 37 milligram per kilo, vilket är lite drygt halva den nivå på 60 milligram per kilo som utgör gränsvärdet för en grupp av mjukgörare.

Mjukgörare används i plast och kan hamna i maten till exempel via tomatburkarnas lock eller från plast i slangar eller andra komponenter i maskiner som används i produktionen. Fontanas kvalitetschef Jonas Widlund skriver i en kommentar till testresultatet att mjukgöraren i företagets produkt sannolikt kommer från locket och att företaget sedan tidigare är inne i en process där de byter ut sina lock mot en ny typ för att undvika mjukgörare.

Även Coop, vars produkt också hör till dem som innehåller mjukgörare, misstänker att källan är locket och skriver i en kommentar att företaget ska byta lock på produkten när det är möjligt.

I tre av produkterna, Favorit, Fontana och Ica I love Eco, hittar vi mjukgöraren dibutyladipat som inte får finnas i plast som har kontakt med feta livsmedel. Men halterna är så låga att det inte går att säga om den har hamnat där i produktionen av tomaterna eller om den kommit dit på annat sätt genom föroreningar i miljön.

Soltorkade tomater halveras, saltas och får ligga i solen för att torka. Tomaterna på bilden torkas i Turkiet precis som många av produkterna i vårt test.

Även om halterna av mjukgörare inte ligger över några gränsvärden, och man måste äta kilovis med tomat för att få i sig mer än den dagliga tolerabla mängden, har vi valt att ge lägre betyg för de produkter som innehåller mjukgörare. Det eftersom vi får i oss de potentiellt skadliga ämnena från många källor i vår omgivning.

Som en del i testet har vi också kontrollerat hur stor del av innehållet i burkarna som är tomat och hur väl det stämmer med mängden som är angiven på förpackningen. När det gäller livsmedel som är inlagda i olja behöver tillverkaren inte ange någon ”avrunnen vikt”, men på tolv av de fjorton testade burkarna görs det ändå. I majoriteten av burkarna finns det mer tomat än som anges, i några av dem till och med ganska mycket mer. Generösast är Favorit som innehåller 141 gram tomater jämfört med de 100 gram som anges på burken. Om generositeten är medveten eller om det bara beror på en slarvigt inställd förpackningsmaskin ska vi dock låta vara osagt.

Slutsats

Det är stora skillnader på smaken och konsistensen när det gäller soltorkade tomater i olja. Av de 14 sorter vi har testat får Garants soltorkade tomater högst betyg från smakpanelen. Den innehåller dessutom inga mjukgörare från plast vilket vi hittar i flera av de andra burkarna. Betydligt sämre går det för Fontanas tomater i botten av tabellen. De smakar inte gott och innehåller mest mjukgörare av de testade produkterna, även om den klarar sig under de satta gränsvärdena.