Soltorkade tomater – bäst i test
Att hitta soltorkade tomater som har både rätt konsistens och rätt smak kan vara en utmaning. Det visar vårt test av 14 sorters soltorkade tomater i olja på burk.
Om testet
Vi har testat...
- Hur tomaterna smakar.
- Om de har rätt konsistens.
- Hur mycket tomat burkarna verkligen innehåller.
- Hur mycket nyttigt lykopen tomaterna innehåller.
- Om tomaterna innehåller skadliga mjukgörare.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Testade soltorkade tomater
Fler tester
Soltorkade tomater kan vara en smart genväg för mer smak i allt från pastasallader till grytor. Butikernas hyllor är fulla av olika varianter, både torra och sådana som är inlagda i olja. Vi har valt att testa 14 olika sorter i olja. Tre av produkterna innehåller ekologiskt odlade tomater och resten konventionellt odlade.
Alla sorterna är inlagda i solrosolja utom tomaterna från Lidls märke Baresa som är inlagda i en blandning av solros- och olivolja. I de flesta av produkterna ingår också olika kryddor som salt, kapris, oregano eller vitlök.
För att ta reda på vilken tomat som smakar bäst har vi låtit vår erfarna smakpanel göra ett blindtest. För ett högt betyg krävs att tomaterna både smakar bra och att de har en bra konsistens med rätt tuggmotstånd.
Resultatet visar att det är stora och tydliga skillnader. Många av producenterna lyckas bara pricka in smak eller konsistens rätt. Som tur är finns det undantag. När det gäller smaken är det ingen av de andra produkterna som kan mäta sig med vinnartomaten och panelen ger omdömen som ”bra balans mellan sötma och syra”, ”tydlig och bra tomatsmak”, ”bra tuggmotstånd” och “en riktigt bra soltorkad tomat”.
Tomaten som får näst högst betyg av panelen anses ha lika bra konsistens som vinnartomaterna, men när det gäller smaken hamnar den steget efter. Panelen ger den omdömen som ”god tomatsmak”, ”lite kryddig smak” och ”mjuk och fin konsistens”. Några panelmedlemmar tycker att den kanske är lite för mjuk och ger omdömet ”lite svampig”.
Värre är det med tomaterna i produkten som får lägst betyg i smaktestet. Här ger panelen omdömen som ”lite unken smak”, ”för lös och geggig i konsistensen” och ”den här köper jag inte”.
Förutom smaktestet har vi också låtit ett labb undersöka om tomaterna innehåller mjukgörare, väga hur mycket av burkens innehåll som är tomat och mäta innehållet av lykopen.
Lykopen är en antioxidant och det färgämne som gör tomaten röd. Innehållet av lykopen kan säga något om kvaliteten på tomaten och hur mogen den var när den plockades. Ju mer lykopen desto bättre.
Till skillnad från lykopen är mjukgörare något man vill ha så lite av som möjligt, helst inget alls. Men från tidigare tester av feta produkter som jordnötssmör och pesto vet vi att det är något som kan förekomma i burkarna. I vårt test av pesto var det fem av femton produkter där halten mjukgörare låg över det tillåtna gränsvärdet. I vårt test av jordnötssmör hittade vi mjukgöraren DEHP, som är förbjuden i kontakt med feta livsmedel, i sju av produkterna.
Mjukgörare kan vara giftiga och reproduktionsstörande för människor och vissa är också miljöfarliga och mycket giftiga för vattenlevande organismer.
Mjukgörare används i plast och kan hamna i maten till exempel via tomatburkarnas lock eller från plast i slangar eller andra komponenter i maskiner som används i produktionen.
I tre av produkterna hittar vi mjukgöraren dibutyladipat som inte får finnas i plast som har kontakt med feta livsmedel. Men halterna är så låga att det inte går att säga om den har hamnat där i produktionen av tomaterna eller om den kommit dit på annat sätt genom föroreningar i miljön.
Även om halterna av mjukgörare inte ligger över några gränsvärden, och man måste äta kilovis med tomat för att få i sig mer än den dagliga tolerabla mängden, har vi valt att ge lägre betyg för de produkter som innehåller mjukgörare. Det eftersom vi får i oss de potentiellt skadliga ämnena från många källor i vår omgivning.
Som en del i testet har vi också kontrollerat hur stor del av innehållet i burkarna som är tomat och hur väl det stämmer med mängden som är angiven på förpackningen. När det gäller livsmedel som är inlagda i olja behöver tillverkaren inte ange någon ”avrunnen vikt”, men på tolv av de fjorton testade burkarna görs det ändå.