Stor kryddleverantör fuskar mest
Välkända varumärken är ingen garanti mot fusk. Vårt test visar att vissa tillverkare drygar ut oreganon med över 50 procent andra blad.
Oregano är en av våra mest populära kryddor och används ofta torkad i pastarätter eller på pizza. Vi har testat 15 produkter från 13 olika tillverkare. 7 av sorterna är ekologiska. Billigast är Eldorados variant som kostar 9 kronor per 10 gram. Dyrast är oreganon från Santa Maria och från Spicemaster som kostar 32 kronor för samma mängd.
För att ta reda på om förpackningarna i testet verkligen innehåller oregano har vi gjort en spektrografisk analys av de torkade bladen. I 13 av burkarna hittar vi bara oregano, men 2 av proverna sticker ut. I Kockens ekologiska och Albert Ménès produkt är innehållet inte ens till hälften oregano. I Kockens fall innehåller burkarna 55 procent blad från cistus, en typ av solvända. Albert Ménès har i stället drygat ut innehållet i sin förpackning med 53 procent olivblad.
Bild | main |
---|---|
|
|
|
|
Kockens skriver på sin hemsida att företaget köper in sina kryddor från noggrant utvalda leverantörer och att företagets laboratorium utför omfattande kontroller innan kryddorna får fortsätta till produktion och förpackning. Trots det är innehållet i deras ekologiska oregano alltså inte i huvudsak oregano.
Johan Tornakull, vice vd på Kockens, har ingen förklaring till testresultaten men säger i en skriftlig kommentar att företaget ska analysera sin ekologiska oregano på nytt. Om den analysen visar att oreganon innehåller mer än 2 procent andra blad kommer företaget att återkalla produkten.
Albert Ménès lägger skulden på sin underleverantör som, enligt företagets representant Bettina Aurbach, har försäkrat att innehållet i förpackningen ska vara 100 procent oregano. I en skriftlig kommentar meddelar hon att företaget ska gå vidare med egna analyser av sin produkt.
Vi har också låtit labbet leta efter rester av bekämpningsmedel i oreganon. Här tillhör Kockens ekologiska oregano de sex produkter där vi inte hittar några bekämpningsmedel alls:
Bild | main |
---|---|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
I Santa Marias ekologiska oregano hittar vi spår av ett bekämpningsmedel, men i en mängd under EU:s gränsvärde. Liknande resultat får vi för 5 andra oreganosorter där vi hittar spår av mellan 1 och 12 bekämpningsmedel, men i små mängder:
Bild | main |
---|---|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
I oreganopåsarna från Eldorado och Budget är resultatet sämre. Här hittar vi höga halter av bekämpningsmedel och dessutom flera fall där rådande gränsvärden överstigs. I Eldoradopåsen hittar vi 11 olika bekämpningsmedel, varav 3 där gränsvärdet överskrids. Ämnet carbendazim hittar vi i koncentrationer som ligger cirka 4 gånger högre än gränsvärdet. För dimethoate ligger innehållet 3 gånger över gränsvärdet och för kombinationen av triadimenol och triadimefon är innehållet dubbelt så högt som tillåtet. I Budgetoreganon finns 13 olika bekämpningsmedelsrester, och även här hamnar carbendazim och kombinationen av triadimenol och triadimefon över gällande gränsvärden. Dimethoate hamnar precis på gränsen.
Bild | main |
---|---|
|
|
|
|
Både Axfood, som står bakom Eldorado, och Bergendahls Food, som står bakom Budget säger att de ska gå vidare med egna kontroller för att undersöka innehållet av bekämpningsmedel i sin oregano.