Friskare smak, vackrare färg och mer karaktär – buffeln vinner stort över kon när vår panel provsmakar mozzarella.
Provsmakarpanelen har testat 14 olika mozzarellaostar, varav hälften är gjorda av buffelmjölk och hälften av komjölk. Ostarna som är gjorda av buffelmjölk får generellt högre betyg, trots att paneldeltagarna i förväg inte visste vilken råvara de var gjorda av. Panelen tycker att buffelmjölksostarna har mer doft och karaktär och uppskattar den kritvita färgen och att de har en friskare, lite syrligare smak. Dessa ostar är omgivna av ett tydligare yttre skikt, nästan som ett skal.
Zetas buffelmozzarella blir bäst i test. Smakpanelen tycker att den har en frisk och lätt gräddig smak, balanserad sälta och krämig konsistens.
Bland mozzarellaostarna som är gjorda på komjölk är det den ekologiska varianten från Matric som blir bäst i test. Panelen anser att den har en fin balans mellan sälta och syrlighet, och att den har en fin konsistens, med lagom tuggmotstånd och spänstighet.
Skär upp mozzarellan precis innan du ska äta den så behåller den sin goda, salta vätska.
Lägst betyg får komjölksmozzarellan från Ica basic, som är Icas lågprissortiment. Smakpanelen tycker att den är kompakt, torr och gummiaktig. Den har en besk bismak och växer i munnen.
Fetthalten i komjölksmozzarella är runt 18 procent, medan buffelmozzarella har en fetthalt på mellan 21 och 25 procent.
Vid provsmakningen noteras att buffelmozzarellan släpper ifrån sig mer vätska efter att man har skurit upp den. Därför är det en fördel att skiva osten, eller bryta den i bitar, strax innan den ska ätas.
Text: Anna K Sjögren
Testansvarig: Anna Edberg
Foto: ICRT och Kjell B Persson
Uppdatering 9 juni 2015: Läs förklaringen till våra ändringar i testet
Läs mer: Mozzarellans historia och märkningsguide för äkta italiensk buffelmozzarella
Slutsats
Vi har låtit vår smakpanel bedöma smak och konsistens på 14 sorters mozzarella, 7 gjorda av buffelmjölk och 7 av komjölk.
Buffelmozzarella är dyrare än komozzarella, men har också mer smak och karaktär och gillas mer av smakpanelen. Bäst i test blev buffelmozzarellan Zeta Mozzarella di Bufala Campana som fick 71 poäng och komozzarellan Matric (Benessere) Eko Mozzarella Bio, 61 poäng. Komozzarellan från X-tra (Coop) utsågs till Bra köp och fick 59 poäng.
Tips!
Mozzarella är en färskvara och ska ätas så färsk som möjligt. Den surnar efter bara några dagar. I saltlake håller sig osten färsk i cirka en vecka och i vakuumförpackning förlängs hållbarheten ytterligare. Kolla bäst före-datum på förpackningen.
Om det blir mozzarella över när man har öppnat förpackningen kan man spara den i ett par dagar i saltlaken som den ligger i. Ost i oöppnad förpackning kan frysas in. Tina den långsamt i kylen.
Panelens omdömen
Buffelmozzarella
Zeta
Gräddig, frisk smak med balanserad sälta.
Ojämn konsistens.
La Marchesa
Mild smak med fräsch syrlighet. Fin konsistens.
Bitter eftersmak.
Tre Stelle
Behaglig doft av mandel. Komplex smak med egen karaktär.
Bitter eftersmak. Smetig konsistens.
Galbani
Fräsch doft, trevlig smak och viss syrlighet.
Ser ut som ett pocherat ägg.
Cantile
Krämigare i mitten. Svag doft och smak av gräddfil.
Blöt och lite gummiaktig konsistens.
Matric (Francia)
Gräddig smak, lätt nötig. Fin färg och frisk doft.
Konsistens som löskokt äggvita.
Ängsholmens gårdsmejeri
Vitgul färg, ser äkta ut. Mycket smak, tydlig syra och svag gräddighet.
Neutral smak, något för salt.
Komozzarella
Matric (Benessere) Eko
Spänstig konsistens. Bra balans mellan sälta och syrlighet.
Svag doft, neutral smak.
X-tra (Coop)
Behaglig konsistens. Mild och aromatisk mjölksmak.
Neutral smak, på gränsen till smaklös.
Zeta
Mild, gräddig smak. Fräsch doft.
Gummiaktig konsistens. För svag sälta.
Lovilio (Lidl)
Mjuk konsistens med lagom tuggmotstånd.
Mild och ointressant.
Fresca d’oro (Willys)
Gräddvit, slät.
Neutral smak. Gummiaktig konsistens.
Galbani
Fin, kritvit färg. Mild, mjölkig smak. Spänstig.
Neutral och intetsägande smak.
Ica basic
Gulvit färg, jämn och slät.
Doftlös. Intetsägande smak med besk bismak. Kompakt och studsig konsistens. Gör ingen glad.