Ketchup – bäst i test
Råd & Rön har testat 14 sorters ketchup varav fem är ekologiska. Det är stora skillnader i tomathalt, innehåll av nyttiga lykopener och definitivt smak. I vårt blindtest är det tydligt att smakpanelen föredrar ketchup med högt tomatinnehåll. Bottennappen innehåller mindre än 50 procent tomatpuré och får usla smakbetyg.
Vi har även undersökt om ketchupen innehåller bekämpningsmedel, kadmium och bisfenol A.
Om testet
Vi har testat...
- Ketchupens utseende, doft och smak.
- Hur mycket lykopen ketchupen innehåller.
- Mängden bekämpningsmedelsrester, kadmium och bisfenol A.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Ketchup som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av ketchup
Svenskar älskar ketchup nästan mest av alla. I alla fall äter vi näst mest av den röda sötsyrliga såsen, efter irländarna. Hela 3,2 kilo per svensk och år går det åt enligt marknadsundersökningsföretaget Euromonitor. Det märks också i butikernas hyllor. Även om utbudet domineras av amerikanska Heinz och svenska, men sedan länge norskägda, Felix finns en lång rad varianter från butikernas egna märken och andra konkurrenter.
Många av tillverkarna har också sin produkt i varianter med mindre socker och mindre salt eller med ekologiska ingredienser. I vårt test har vi valt ut 14 sorter från åtta olika leverantörer. Huvudingredienserna i ketchup är tomatpuré, socker, en syra i form av ättika eller vinäger och salt. Sedan har de olika tillverkarna lite olika recept när det gäller kryddningar, aromer och förtjockningsmedel.
Men den utmärkande ingrediensen i tomatketchup är förstås just tomat. Det är också den ingrediens där de olika produkterna skiljer sig mest åt innehållsmässigt. Mest hittar vi i testvinnaren, som innehåller 89 procent tomatpuré enligt innehållsförteckningen. Minst tomat finns i en av de sämsta ketchupsorterna, som bara innehåller 42 procent tomatpuré.
Till skillnad från andra tomatprodukter som vi testat är ketchuptillverkarna ofta inte lika noga med att ange varifrån tomaterna kommer på förpackningen. En tillverkare skriver på sin hemsida att de är odlade i Spanien eller Portugal och det skriver även en av de andra ketchuptillverkarna på sin. Annars anges ofta det minst sagt ospecifika EU/icke-EU som ursprung för ingredienserna. När vi i våras testade krossade tomater på burk framgick det i samtliga fall i vilket land de odlats.
Innehållet av tomat påverkar också resultaten i de labbtester vi gjort på ketchupen. Precis som i flera andra tester vi gjort av tomatprodukter har vi undersökt innehållet av lykopen i produkterna. Lykopen är en antioxidant och det ämne som ger tomaten dess röda färg. När man mäter halten i hela tomater säger den något om hur mogen tomaten är och om kvaliteten. När vi testade tomatpuré hittade vi halter på mellan 385 milligram per kilo och 642 milligram per kilo i produkterna.
I ketchup, som ju i princip är utspädd tomatpuré, är halterna betydligt lägre. Mest finns inte helt överraskande i den ketchup, som innehåller mest tomatpuré. Den har en lykopenhalt på 190 milligram per kilo. Minst lykopen hittar vi i bottennappet från en tillverkare, som bara innehåller 55 milligram per kilo.
Mindre positivt för de tomatrika sorterna är att de innehåller mer kadmium än de som kommer från tillverkare som snålat på tomat. Kadmium finns i jorden och kan tas upp av växter. När vi får i oss det genom födan stannar det kvar i kroppen under lång tid och lagras i njurarna, vilket på sikt kan ge skador. Mest kadmium hittar vi i en ekologisk ketchup och minst i ett av testets sämsta ketchupar. Som tur är handlar det om låga nivåer och ett litet barn behöver sätta i sig nästan ett kvarts kilo av ketchup per dag över tid innan nivåer som kan vara skadliga nås.
Vi har också kontrollerat om de olika ketchupvarianterna innehåller rester av bekämpningsmedel. Även här handlar det om låga nivåer. Flest rester hittar vi i en ketchup, som innehåller fyra olika bekämpningsmedel. Några av ketchupsorterna innehåller bekämpningsmedel som inte är godkända för användning inom EU, men eftersom det inte framgår var ingredienserna i ketchupen är odlade kan vi inte säga att tillverkaren gjort något fel.
...
Ketchup är främst ett tillbehör för att sätta smak på maten och det är vår smakpanels bedömning som vi värderat högst när vi räknat ihop det samlade betyget. När det gäller vilken ketchup som är bäst enligt panelen är det dött lopp mellan två av testets tomatketchup. Båda får samma betyg för smak, konsistens, utseende och doft.
Den ena får omdömen som ”tydlig tomatsmak, inte för söt” och ”mörkröd fin färg” med ”doft av mogna tomater”. Den andra har en ”mörkröd färg” och ”ser ut att smaka mycket”. Den har också ”mycket smak” och ”fin syrlighet” enligt panelen. Lika gott som de båda toppketchuparna tycker panelen att en tredje ketchup smakar. Den har en ”fyllig och balanserad smak” som är en ”klassisk ketchupsmak”, dock uppskattas inte doften på samma sätt.
I botten av tabellen hittar vi två riktiga bottennapp enligt vår smakpanel. Allra sämst tycker den att en ketchup är. Smakbetyget stannar på en tvåa och helhetsintrycket blir lägsta tänkbara, en etta. Panelen fäller kommentarer som ”smaklös” och ”med inslag av papper/kartong”. Dessutom är den rinnig, ”lös och vattnig” och ”nästan transparent”. Mycket bättre går det inte för den näst sämsta ketchupen som har ett ”utspätt utseende”, ”väldigt lite smak” och bara är ”söt, söt, söt”.
...