Hoppa till innehållet

Sju av tolv innehåller förbjudet ämne

Smaskigt, proteinrikt och med bra fetter. Jordnötssmör är populärt bland både livsnjutare och hälsofantaster. Men vårt test avslöjar stora smakskillnader och problem med mögelgifter och mjukgörare.

Det är tydliga skillnader i färg och konsistens på olika producenters jordnötssmör.

Det är inte så konstigt att jordnötssmör är populärt och får allt mer utrymme i butikshyllorna. Många tycker att det smakar gott både på mackan och i gröten. Dessutom innehåller jordnöten mycket protein, bra fetter, långsamma kolhydrater och en hel del mineraler och fibrer. Tyvärr visar vårt test att många av produkterna också innehåller oönskade ämnen som mjukgörare, mögelgifter och bekämpningsmedel.

Grovt sett kan jordnötssmör delas in i två huvudgrupper – knaprigt eller ”crunchy”, där det finns lite större bitar av jordnöten kvar, och smooth eller lent, där jordnötterna är finfördelade till en jämn pasta. I det här testet har vi fokuserat på den senare varianten. Vi har köpt in sex ekologiska jordnötssmör och sex smör gjorda på konventionellt odlade jordnötter. Även om största delen av jordnötssmören består av just jordnötter är det stora skillnader när det gäller färg, smak och konsistens. Några av produkterna påminner om gul senap medan andra drar mer mot pepparkaksdeg.

Smören i testet skiljer sig åt när det gäller vilka tillsatser som tillverkarna har blandat jordnötterna med. Hälften innehåller runt 99 procent jordnötter och har bara salt som tillsats. En produkt, Ica I love eco, innehåller bara jordnötter. Estrella har tillsatt olja och fett i sin produkt, men inget socker. I övriga produkter hittar vi olika grad av inblandade fetter som palm-, solros och rapsolja tillsammans med socker.

Tre sorter, Coops ickeekologiska, Dazzley och Skippy innehåller 90 procent jordnötter, vilket är den nedre gränsen i produkter som säljs i jordnötssmörets hemland USA. Minst andel finns i Icas ickeekologiska sort, som bara har 76 procent jordnötter och alltså inte skulle få säljas i USA.

Den amerikanska gränsen på 90 procent kom till efter att livsmedelsmyndigheten FDA på 50-talet gjort en undersökning som visade att många jordnötssmör bara innehöll 75 procent jordnötter. Det ledde till en lång konsumenträttslig kamp mellan myndigheten och jordnötssmörstillverkarna innan den nya gränsen fastslogs.

De tillsatta fetterna och sockret finns där som ett sätt att sänka tillverkningskostnaden och för att få ett smör som inte skiktar sig och som är enklare att breda på smörgåsen. Men vårt smaktest visar också att socker och salt förhöjer smaken.

I testet bedöms smak, doft, konsistens och utseende på de olika produkterna av vår erfarna smakpanel som lämnar utförliga omdömen om varje produkt i form av betyg och skriftliga kommentarer.

Av de fyra produkter som gillas bäst av panelen är tre konventionellt odlade, har tillsatt socker och jämförelsevis mycket salt. Bäst i test är Dazzley Creamy Peanut Butter, som säljs på Hemköp och Willys. Panelen tycker att den ser god och krämig ut, har en fin brun färg och bra smak av jordnöt med lagom sälta. Bara sett till smakbetyget är det, kanske lite överraskande, produkten som innehåller minst andel jordnötter som panelen tycker är bäst. Ica Jordnötssmör är mörkt, kornigt och fast med svag doft av jordnötter och har bra balans mellan sötma och sälta enligt våra smakproffs.

Bäst av de ekologiska jordnötssmören är Coop Änglamark Smooth Peanut Butter, som har salt som enda ingrediens utöver jordnötter. Enligt panelen har den en tydlig och bra doft av jordnötter och en karakteristisk rostad jordnötssmak.

Tyvärr finns det också några riktiga bottennapp när det gäller smak. Kung Markatta Jordnötssmör och HealthyCo Creamy Peanut Butter får bara tvåor i betyg av panelen, med omdömen som usel, härsken och besk smak.

Men smöret från HealthyCo har värre problem än att det inte smakar gott. Vårt labbtest visar att det innehåller mögelgiftet aflatoxin i nivåer som överskrider de satta gränsvärdena. Aflatoxin bildas av mögelsvampar och kan i höga doser ge leverskador. Varianten som kallas aflatoxin B1 har klassas av IARC (International Agency for Research on Cancer) som ett ämne som kan orsaka cancer hos människa. I vårt test överskrider HealthyCo både den gräns som finns för aflatoxin B1 och den gräns som finns för total mängd av olika typer av aflatoxin som får finnas i en produkt.

Smöret från HealthyCo gillas inte av panelen. Dessutom innehåller det mögelgiftet aflatoxin och mjukgörare.

Felipe Garay, vd på HealthyCo, vill inte kommentera halterna av aflatoxin innan han har haft möjlighet att göra egna tester av sin produkt, men han säger att nötterna som företaget köper in kontrolleras för aflatoxin när de importeras till EU och att tillverkningen sker i en fabrik som möter alla krav för produktion av livsmedel.

Att det finns aflatoxin i produkter som jordnötter är inte ovanligt och förutom i HealthyCo:s produkt hittar vi små mängder, under de satta gränsvärdena, i smören från Coop Änglamark, Nuts Fabriken, Green Choice och Kung Markatta.

I labbet har vi också letat efter rester av mjukgörare, som tillsätts i plast för att göra den mer böjlig. Flera har klassificerats som giftiga och reproduktionsstörande. Vissa är också miljöfarliga och mycket giftiga för vattenlevande organismer.

Labbet har analyserat nivåerna av drygt 30 olika mjukgörare i jordnötssmören. Vi har hittat diethylhexyl phthalate, DEHP, i sju av de tolv produkterna och cetyltributylcitrat, ATBC, i tre produkter. I samband med feta livsmedel, dit jordnötssmör räknas, får DEHP inte förekomma alls i till exempel förpackningar eller produktionsutrustning av plast eftersom det så lätt kan vandra över till maten. Vårt test kan inte avgöra hur mjukgörarna har hamnat i smöret, men det kan till exempel vara genom plasten i burkarnas lock eller genom utrustning där smöret har hanterats under produktionen.

– Vi ser allvarligt på fyndet av mjukgörare i jordnötssmöret. Det ska inte finnas där. Vi och vår leverantör kommer att utreda orsaken, säger Helena Kilström Esscher, som är pressansvarig på Coop som ligger bakom jordnötssmöret från Änglamark – en av produkterna med mjukgörare.

Kettil Svensson, som är toxikolog på Livsmedelsverket, är inte överraskad över att vi hittar mjukgörare i så stor andel av produkterna.

– Det är inte så förvånade eftersom vi vet att de här ämnena finns överallt, säger han.

Men just eftersom det finns många källor till mjukgörare är det enligt honom nödvändigt att minska exponeringen där man kan.

Mest av mjukgöraren DEHP, 1,2 milligram per kilo, finns i HealthyCo:s smör. Men om du har ätit det finns det ingen direkt anledning till oro. En vuxen person som väger 55 kilo behöver äta mer än två kilo per dag för att överskrida den nivå som satts som acceptabel att få i sig.

Vi har också hittat rester av bekämpningsmedlet glyfosat i alla smör som är tillverkade av konventionellt odlade jordnötter, vilket inte är förvånande eftersom det är ett av de vanligaste bekämpningsmedlen inom jordbruket och inte ovanligt i importerade livsmedel. Vi kan inte veta från vårt test i vilket skede av odlingen som glyfosat använts, men mängderna och att det finns i alla produkter tyder på att det används för att döda plantorna före skörden av jordnötterna.

Glädjande är att det inte finns några rester av bekämpningsmedel alls i de ekologiska produkter vi har testat. 

Slutsats

Det är stora skillnader på smak och konsistens i olika jordnötssmör. Vår panel föredrar produkter med tillsatt socker och salt framför dem som består av bara jordnötter.

I testet har vi lagt mest vikt vid panelens bedömning. Den som gillas bäst är Dazzley Creamy Peanut Butter, som vi ger utmärkelsen Bäst i test.

Jordnötssmör kan vara en nyttig produkt i lagom mängd, men ingen av de testade produkterna är helt fri från oönskade ämnen. Alla konventionellt odlade produkter innehåller växtbekämpningsmedlet glyfosat och flera produkter innehåller mjukgörare och mögelgift. Störst problem med mjukgörare finns i de ekologiska produkterna, som hamnar långt ner i vår tabell.

Absolut sämst är HealthyCo Creamy Peanut Butter, som överskrider gränsvärdet för mögelgiftet aflatoxin och innehåller mest av mjukgöraren DEHP. Dessutom tycker panelen att det smakar illa.