Jordnötssmör – bäst i test
Smaskigt, proteinrikt och med bra fetter. Jordnötssmör är populärt bland både livsnjutare och hälsofantaster. Men vårt test av 12 sorter avslöjar stora smakskillnader och problem med mögelgifter och mjukgörare.
Om testet
Vi har testat...
- Vilket jordnötssmör som smakar bäst.
- Om produkten innehåller mögelgifter.
- Om det finns mjukgörare i produkten.
- Hur mycket rester av bekämpningsmedel som finns kvar i jordnötssmöret.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Testade produkter
Utdrag ur text om jordnötssmör
Det är inte så konstigt att jordnötssmör är populärt och får allt mer utrymme i butikshyllorna. Många tycker att det smakar gott både på mackan och i gröten. Dessutom innehåller jordnöten mycket protein, bra fetter, långsamma kolhydrater och en hel del mineraler och fibrer. Tyvärr visar vårt test att många av produkterna också innehåller oönskade ämnen som mjukgörare, mögelgifter och bekämpningsmedel.
Grovt sett kan jordnötssmör delas in i två huvudgrupper – knaprigt eller ”crunchy”, där det finns lite större bitar av jordnöten kvar, och smooth eller lent, där jordnötterna är finfördelade till en jämn pasta. I det här testet har vi fokuserat på den senare varianten. Vi har köpt in sex ekologiska jordnötssmör och sex smör gjorda på konventionellt odlade jordnötter. Även om största delen av jordnötssmören består av just jordnötter är det stora skillnader när det gäller färg, smak och konsistens. Några av produkterna påminner om gul senap medan andra drar mer mot pepparkaksdeg.
Smören i testet skiljer sig åt när det gäller vilka tillsatser som tillverkarna har blandat jordnötterna med. Hälften innehåller runt 99 procent jordnötter och har bara salt som tillsats. En produkt, Ica I love eco, innehåller bara jordnötter. Estrella har tillsatt olja och fett i sin produkt, men inget socker. I övriga produkter hittar vi olika grad av inblandade fetter som palm-, solros och rapsolja tillsammans med socker.
Tre sorter, Coops ickeekologiska, Dazzley och Skippy innehåller 90 procent jordnötter, vilket är den nedre gränsen i produkter som säljs i jordnötssmörets hemland USA. Minst andel finns i Icas ickeekologiska sort, som bara har 76 procent jordnötter och alltså inte skulle få säljas i USA.
Den amerikanska gränsen på 90 procent kom till efter att livsmedelsmyndigheten FDA på 50-talet gjort en undersökning som visade att många jordnötssmör bara innehöll 75 procent jordnötter. Det ledde till en lång konsumenträttslig kamp mellan myndigheten och jordnötssmörstillverkarna innan den nya gränsen fastslogs.
De tillsatta fetterna och sockret finns där som ett sätt att sänka tillverkningskostnaden och för att få ett smör som inte skiktar sig och som är enklare att breda på smörgåsen. Men vårt smaktest visar också att socker och salt förhöjer smaken.