Hoppa till innehållet

Är sylten värd sitt pris?

Jordgubbssylt är en favorit för många och prisskillnaderna är stora. Vi har ställt kedjornas dyraste sylt mot deras billigaste varianter för att ta reda på om det är värt att betala lite mer.

Den bästa butikssylten smakar nästan lika gott som panelens hemkokade.

När sommaren går mot höst kanske midsommarens jordgubbsfrossande börjar få ett lätt nostalgiskt skimmer över sig. Men året runt går det att njuta av de röda bären (ja, vi vet att jordgubbar inte är bär i strikt vetenskaplig mening) i form av sylt.

Utbudet av olika sorters jordgubbssylt på butikernas hyllor är omfattande och det märks att vi konsumenter gillar att lägga den på allt från gröt till pannkakor. Bara hos Ica hittar du minst sex varianter bara under livsmedelsjättens eget varumärke och situationen är liknande även hos övriga kedjor.

Inför det här testet har vi valt ut den dyraste sylten bland Coops, Icas, Hemköp/Willys, Citygross och Lidls egna märken och tre sorters sylt från fristående varumärken. Vi har också köpt in sylt på hink från kedjornas egna varumärken. Prisskillnaderna är stora. Dyraste sylten i testet kommer från Torfolk gård och kostar 103 kronor kilot. Det kan jämföras med kedjornas budgetsylt, som kostar mellan 18 och 21 kronor kilot.

För att en sylt ska få kallas sylt ska den enligt Livsmedelsverket innehålla minst 35 procent bär- eller fruktråvara när den är klar. Det är precis på den gränsen som tillverkarna balanserar när det gäller den billiga hinksylten. I de dyrare varianterna på burk varierar bärinnehållet lite mer. Mest bär, 60 procent, finns i Lidls Maribel Strawberry Jam, men de flesta varianter ligger runt 50 procent. I Björnekulla Jordgubbssylt Eko är det dock bara 40 procent jordgubbar.

Sockerhalten är ungefär lika i både budgetsylt och burksylt och varierar mellan som minst 41 procent för Lidls budgetsylt och som mest 47 procent för Torfolk gårds sylt. Utöver socker och sylt innehåller alla pektin och citronjuice eller citronsyra. Den billiga sylten i hink innehåller också konserveringsmedel, men ingredienslistorna i stort skiljer sig inte så mycket från om du skulle koka din egen jordgubbssylt hemma.

Trots att ingredienserna och proportionerna är relativt lika mellan produkterna är skillnaden i färdig sylt stor enligt vår erfarna smakpanel. Högst betyg av panelen får Citygross Favorit Ekologisk jordgubbssylt, som vinner panelens gillande både när det gäller smak och konsistens med ”mjuk och rund jordgubbssmak”, ”lagom sötma” och “bra konsistens med lite bärbitar i”. En paneldeltagare tycker att den är ”nästan som min hemkokta sylt!”.

Utseendemässigt klarar den sig något sämre och panelen tycker att den är ”lite mörk i färgen”. Men totalt sett är den en vinnare och vi utser den till Bäst i test.

Inte långt efter kommer Björnekulla Jordgubbssylt Eko. Den får lite lägre betyg för smak och konsistens än Favorit, men ser aptitligare ut och har en godare doft. Både Favorit Ekologisk jordgubbssylt och Björnekullas Jordgubbssylt Eko hör till de lite dyrare burksylterna och det gäller alla varianter i tabellens toppskikt. Först på plats sju hittar vi den första budgetsylten. Det är Eldorado Jordgubbssylt som säljs hos Hemköp och Willys och som panelen tycker har en ”tydlig doft av jordgubbar” men att den ”smakar artificiellt” med ”någon bismak”.  Värt att notera är att den dock får ett högre samlat betyg än Garants Ekologiska jordgubbssylt som också kommer från Hemköp och Willys, men som kostar mer än dubbelt så mycket.

Jordgubbar är en gröda som ofta besprutas under odlingen.

Om man tittar enbart på smakbetyget är det Ica Basics sylt som klarar smakpanelens genomgång bäst av hinkvarianterna. Men omdömet är ändå inte så upplyftande med kommentarer som ”otroligt söt röra, saknar jordgubbssmak” och ”söt kemisk smak”.

Jämfört med testets bottennapp, Lidls jordgubbssylt på hink, är det dock beröm. Lidlsylten beskrivs som att ha en ”söt doft av äppeljuice” och ”ingen jordgubbssmak”, en “otäck sylt rakt igenom”. Även Lidls lite lyxigare sylt Maribel Strawberry jam, som är den sylt som innehåller mest jordgubbar, ska man akta sig för enligt smakpanelen eftersom den är ”en trist sylt” som inte smakar jordgubbar utan ”kunde lika gärna vara rabarbersylt.” 

Sylt på besprutade gubbar

Jordgubbar är en känslig gröda som ofta besprutas. När Livsmedelsverket 2018 testade jordgubbar för att hitta rester av bekämpningsmedel innehöll runt 90 procent av proverna mätbara halter. Det var ingen skillnad på jordgubbar som odlats i Sverige och dem som odlats i övriga EU, och alla uppmätta halter låg under gränsvärdena.

Vi har låtit ett labb leta efter 490 olika bekämpningsmedelsrester i de testade sylthinkarna och -burkarna. Men till skillnad från i de färska jordgubbarna hittar vi nästan inga rester alls.

Bara i två sorter, Önos Extra prima jordgubbsylt och Lidls Maribel Strawberry Jam, hittar vi spår av pyrimenthanil respektive fluopyram, som båda är godkända medel mot svampangrepp. Men det handlar om låga nivåer, långt under de gränsvärden som finns uppsatta.

Att det är färre rester i sylten kan bero på flera saker. Till exempel att den innehåller annat än jordgubbar och på det sättet späder ut bekämpningsmedlen eller att delar av bekämpningsmedlen försvinner när jordgubbarna tvättas innan de blir till sylt.