Jordgubbssylt – bäst i test
Jordgubbssylt är en favorit för många och prisskillnaderna är stora. Vi har testat 13 sorters jordgubbssylt och ställt kedjornas dyraste sylt mot deras billigaste varianter för att ta reda på om det är värt att betala lite mer.
Om testet
Vi har testat...
- Hur sylten smakar.
- Hur den luktar.
- Vilken konsistens och färg den har.
- Om den innehåller rester av bekämpningsmedel.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Testad sylt
När sommaren går mot höst kanske midsommarens jordgubbsfrossande börjar få ett lätt nostalgiskt skimmer över sig. Men året runt går det att njuta av de röda bären (ja, vi vet att jordgubbar inte är bär i strikt vetenskaplig mening) i form av sylt.
Utbudet av olika sorters jordgubbssylt på butikernas hyllor är omfattande och det märks att vi konsumenter gillar att lägga den på allt från gröt till pannkakor. Bara hos Ica hittar du minst sex varianter bara under livsmedelsjättens eget varumärke och situationen är liknande även hos övriga kedjor.
Inför det här testet har vi valt ut den dyraste sylten bland Coops, Icas, Hemköp/Willys, Citygross och Lidls egna märken och tre sorters sylt från fristående varumärken. Vi har också köpt in sylt på hink från kedjornas egna varumärken. Prisskillnaderna är stora. Dyraste sylten i testet kommer från Torfolk gård och kostar 103 kronor kilot. Det kan jämföras med kedjornas budgetsylt, som kostar mellan 18 och 21 kronor kilot.
För att en sylt ska få kallas sylt ska den enligt Livsmedelsverket innehålla minst 35 procent bär- eller fruktråvara när den är klar. Det är precis på den gränsen som tillverkarna balanserar när det gäller den billiga hinksylten. I de dyrare varianterna på burk varierar bärinnehållet lite mer. Mest bär, 60 procent, finns i Lidls Maribel Strawberry Jam, men de flesta varianter ligger runt 50 procent. I Björnekulla Jordgubbssylt Eko är det dock bara 40 procent jordgubbar.
Sockerhalten är ungefär lika i både budgetsylt och burksylt och varierar mellan som minst 41 procent för Lidls budgetsylt och som mest 47 procent för Torfolk gårds sylt. Utöver socker och sylt innehåller alla pektin och citronjuice eller citronsyra. Den billiga sylten i hink innehåller också konserveringsmedel, men ingredienslistorna i stort skiljer sig inte så mycket från om du skulle koka din egen jordgubbssylt hemma.
Trots att ingredienserna och proportionerna är relativt lika mellan produkterna är skillnaden i färdig sylt stor enligt vår erfarna smakpanel. Högst betyg av panelen får en jordgubbssylt, som vinner panelens gillande både när det gäller smak och konsistens med ”mjuk och rund jordgubbssmak”, ”lagom sötma” och “bra konsistens med lite bärbitar i”. En paneldeltagare tycker att den är ”nästan som min hemkokta sylt!”.
Utseendemässigt klarar den sig något sämre och panelen tycker att den är ”lite mörk i färgen”. Men totalt sett är den en vinnare och vi utser den till Bäst i test.