Jasminris – bäst i test
Råd & Rön har testat 14 sorters jasminris. Ett bra jasminris ska vara långkornigt, sötdoftande och lagom klibbigt. Många av risen gillas av vår kräsna smakpanel, men innehållet i förpackningarna varierar.
Om testet
Vi har testat...
- Hur riset smakar och doftar.
- Om det är lagom klibbigt.
- Vilken sorts ris det är i förpackningen.
- Om det innehåller oönskade ämnen i form av arsenik och kadmium.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Testade jasminris
Fler tester
Ett bra jasminris ska vara långkornigt, sötdoftande och lagom klibbigt. Vi har testat 14 varianter som säljs som jasminris i butik. Många gillas av vår kräsna smakpanel även om innehållet i förpackningarna varierar.
Allt är inte guld som glimmar och allt är inte jasminris som klibbar. Inte om man utgår från de sorter som är godkända av myndigheterna i Thailand eller Kambodja, där det väldoftande riset har sitt ursprung. Jasminriset har, precis som sin släkting basmatiriset, en speciell parfymig doft. För båda sorterna förekommer det att riset ersätts med billigare sorter eller blandningar i risförpackningarna.
Till skillnad mot basmatiriset finns det ingen tydlig definition av vilka sorter som är godkända och får kallas för jasminris inom EU eller i Sverige. På Livsmedelsverket konstaterar man att ”om informationen om livsmedlet inte stämmer överens med innehållet så kan det vara vilseledande och därmed otillåtet”, men säger samtidigt att det inte finns en definition fastslagen för jasminris i livsmedelslagstiftningen.
Runt om i världen finns däremot flera definitioner av vilka ris som är de rätta. Till exempel har Thailand, Kambodja och Frankrike sina egna listor över godkända sorter. I vårt test har vi utgått från en databas med dna från jasminris godkänt av thailändska myndigheter och jämfört det med dna från ris i de 14 förpackningarna. Att en leverantörs sort inte finns med i vår databas betyder inte att leverantören bryter mot några regler när de säljer sina produkter som jasminris här, men vi kan konstatera att det är flera olika sorters långkornigt ris i paketen.
Den mest ursprungliga jasminvarianten kallas Hom mali eller ofta Thai hom mali på paketen. Den anses också vara den finaste. I vårt test står det Thai hom mali på fyra av förpackningarna och vårt dna-test visar att de också innehåller just det riset.
På ett av paketen står det att riset är Thai hom mali om det kommer från Thailand och Phka malis om det är odlat i Kambodja. Enligt vårt dna-test är det Thai hom mali i paketen vi köpt, men det kan lika gärna vara den kambodjanska varianten du får. Det behöver i sig inte vara ett problem eftersom sorterna ligger nära varandra kvalitetsmässigt och Phka malis anses vara ett premiumris enligt den kambodjanska definitionen.
På övriga risförpackningar har tillverkaren inte specificerat vilket ris som ingår, men i fyra av dem är det enligt vårt test Hom mali, även i vissa fall där riset inte är odlat i Thailand.
Hom mali har nackdelen att vara krävande vid odling när det gäller ljus, odlingssäsong och var det kan växa. Den andra huvudvarianten av thailändskt jasminris, Pathumthani, är en variation framtagen från Hom mali som är tåligare och som också ger fler skördar under året. Den är därför också oftast billigare. Två av paketen i vårt test innehåller Pathumthani. En förpackning innehåller också Hom mali, men bara 14 procent, vilket är långt under de 92 procent som krävs för att riset ska räknas som ett Hom mali-ris.
I en av förpackningarna finns varken Hom mali eller Pathumthani. Vårt dna-test identifierar i stället två rissorter som inte är godkända enligt den thailändska definitionen av ett jasminris, men där den ena är en sort som ligger nära Hom mali men som vanligen odlas i Vietnam, vilket också anges som ett möjligt ursprungsland på förpackningen.
I förpackningarna från två av leverantörerna finns sorter som över huvud taget inte finns med i de referensdatabaser vårt labb använder och vi kan inte avgöra vad för slags ris som finns i påsen.
För den som inte bryr sig så mycket om risets ursprung kanske det är intressantare att veta vad det faktiskt smakar när det hamnar på tallriken. För att ta reda på det har vi låtit vår smakpanel prova sig igenom alla 14 sorterna i ett blindtest.
Vi har sköljt riset och tillagat det i mycket vatten på det sätt som rekommenderas av Livsmedelsverket för att minska mängden arsenik och vi har använt den koktid som anges på respektive förpackning. Skillnaderna i koktid är stora. För flera av sorterna är den angiven till 20 minuter medan det för vissa räcker med tio minuter.
När det gäller smaken är det jämnt, med betyg på fyra eller fem för majoriteten. Två sorter sticker ut. Först en sort som bara får en trea i betyg för sin smak, med omdömen som ”smakar inte jasmin alls” och ”aningen besk eftersmak”. Åt andra hållet hittar vi ett ris, som får en sjua för sin smak, med omdömen som ”ren och elegant jasmindoft” och ”god men lite svag smak av jasminris”.