Hoppa till innehållet

Tveksamt te

Grönt te ska vara det nyttiga alternativet. Men långt ifrån alla gröna teer innehåller några imponerande mängder nyttigheter. Några innehåller tvärtom rent hälsofarliga ämnen.

Grönt te brukar betraktas som hälsan själv och rekommenderas ofta i diverse renande kurer som är extra populära nu i början av året. Därför var det något snopet när vår analys av tolv gröna teer, sex naturella och sex smaksatta, visade att tre av dem innehåller en mängd bekämpningsmedel.

– Te är känt för att vara hårt besprutat, och vårt test visar att det fortfarande är ett problem, säger Anna Edberg, projektledare för testet.

Tepåsarna har skickats till ett laboratorium där man har sökt efter 300 olika bekämpningsmedel. Gifterna används framför allt i odlingarna för att hålla borta insekter men kan även tillsättas efter skörden för att bevara bladen under transport och lagring.

Flest bekämpningsmedel

De smaksatta teerna från Garant och Lipton innehåller flest bekämpningsmedel: 13 respektive 15. Halterna av ett par av dessa ämnen överskrider dessutom med råge de gränsvärden som fastställts av EU.

Garants ”grönt te citrus” innehåller fem gånger så mycket av insektsmedlet acetamiprid som gränsvärdet. ”Green tea citrus” från Lipton innehåller drygt sex gånger mer av 2-phenylphenol, ett ämne som skyddar tebladen efter skörden.

grönt teEn sorts bekämpningsmedel hittades i samtliga teer, även de ekologiska. Hur det hamnat där är något av ett mysterium, eftersom det återfinns i alla svenska teer men inte i något av de utländska teer som testades samtidigt.

– Testresultatet visar att ekologiskt är det bästa valet när man vill undvika bekämpningsmedel. Ingen av tesorterna är helt fria från dessa ämnen, men generellt sett hittade vi färre bekämpningsmedel i de ekologiska teerna, säger Anna Edberg.

Det gröna teets naturliga innehåll av antioxidanter är främsta skälet till dess höga status som hälsosam dryck. Antioxidanter finns främst i växter, och de skyddar kroppens celler och förebygger sjukdomar som cancer samt sjukdomar i hjärtat och blodkärlen.

Laboratoriet mätte innehållet av en grupp färgstarka antioxidanter som kallas för polyfenoler. Dessa finns i till exempel rött vin, mörk choklad och blåbär. Det är mer antioxidanter i grönt än i svart te, eftersom ämnena förändras vid tillverkningen av svart te, när tebladen oxideras.

Lägsta halten av de värdefulla polyfenolerna har ”Clean green” från Pukka. En förklaring kan vara att det bara är knappt hälften av påsens innehåll som består av grönt te, resten är fänkålsfrön, lakritsrot och örter.

Vi tycker att produktens namn vilseleder, om man inte studerar innehållsdeklarationen kan man tro att det bara är grönt te i paketet. Clean green får även lägre betyg av smakpanelen, eftersom det doftar och smakar som ett örtte.

Inte bara te i teet

Detsamma gäller för Friggs ”Grönt te energi”, där grönt te kommer på tredje plats i ingredienslistan. Det innehåller mer mynta och citrongräs. Här har man även tillsatt koffein, som ju finns naturligt i såväl svart som grönt te.

Innehållet i de övriga varierar mellan 12 och 47 mg koffein per kopp, medan Friggs innehåller hela 55 mg. I svart te är det cirka 50 mg per kopp, i en kopp kaffe är det ungefär dubbelt så mycket (100 mg). Ibland kallas koffeinet i te för tein, men det är samma ämne och det har en uppiggande effekt.

Bäst i test av de icke smaksatta teerna är Clipper, ett ekologiskt te. Det är omtyckt av smakpanelen för sin gräsiga doft, balanserade beska och milda smak. Det ingår i den grupp av teer som innehåller mest antioxidanter, och det finns bara ett bekämpningsmedel.

Bäst av de smaksatta var Coops grönt te med smak av citrus. Det innehöll störst mängd antioxidanter, endast två bekämpningsmedel och hade en fin balans i smaken mellan grönt te och citrus. Dessutom blir Lidls gröna te Lord Nelson utnämnt till Bra köp, då det fick ett högt betyg till ett lågt pris.

Slutsats

Råd & Rön har testat tolv gröna teer, sex smaksatta och sex neutrala. Vi har låtit en panel bedöma utseende, doft och smak.

Därutöver har vi låtit analysera halten av en grupp antioxidanter, polyfenoler, i teet samt halten bekämpningsmedel, polyaromatiska kolväten och koffein.

Bäst i test av de neutrala teerna blev Clippers organic green tea med 68 i samlat betyg. Dessutom blir billiga Lord Nelsons te från Lidl, som också får 61 i totalt betyg, utnämnt till Bra köp.

Bäst i test av de smaksatta blev Coops grönt te med smak av citrus, som får 61 i samlat betyg.

  

Garant svarar: "Vi fick ett annat resultat"

Teet från Garant sticker ut med sin stora mängd bekämpningsmedel. Även testet av russin i förra numret avslöjade att Garants produkt innehöll ett stort antal bekämpningsmedel. På Garant har man inte någon förklaring till dessa dåliga resultat, men säger att det inte handlar om bristande kvalitetskontroller.

– Resultatet av Råd & Röns test är förstås tråkigt, men också märkligt eftersom vi gjort egna omfattande analyser av det aktuella teet, under samma period som Råd & Rön, men då med mycket låga värden av bekämpningsmedel som resultat, säger Susanna Wadegård, tillförordnad kvalitetschef på Axfood. 

Så tycker smakpanelen

Clipper

plusAngenäm, mild smak med balanserad beska. Kryddig, svagt gräsig doft.

minusMörk färg, grumligt. Smaken är för neutral.

Kung Markatta

plusLjusgul färg, ren tesmak med god beska. Fräscht!

minusDoftar tång, för svag beska, lite höigt.

Lord Nelson (Lidl)

plusMörk färg, bra tesmak med balanserad beska och fyllighet. Elegant.

minusDoftar halm och hö. Milt, nästan menlöst.

Four o´clock

plusFin balans mellan syrlighet och beska. Mild och aromatisk doft.

minusFör svag beska, neutralt, det smakar för lite. Trist.

Dilmah

plusKlassisk, ren doft av grönt te. Fräsch smak.

minusTunt, lite blaskigt. Intetsägande.

Twinings

plusFylligt och smakrikt, behaglig doft med inslag av citrus.

minusFör mörk färg för grönt te. Bismak av bergamott, påminner om Earl Grey.

Coop

plusBlommig doft med inslag av citrus. Smak av grönt te och citrus i bra balans.

minusFör mörkt i färgen. Kärvt med lång, besk eftersmak.

ICA

plusAngenäm, söt doft. Fin tesmak, svag ton av citrus.

minusSvag doft och smak. Ingen tydlig citrussmak.

Friggs

plusBalanserad beska. Smakar mynta, honung och citron.

minusFör kraftig smaksättning, den dominerar över tesmaken. Syntetisk doft.

Pukka

plusVacker färg: ljusgul och klar. Välsmakande örtte, elegant eftersmak.

minusKaraktärslöst och tråkigt. För lite beska. Smakar mer örtte än grönt te.

Garant

plusFin gul färg, intensiv smak med tydlig beska.

minusKonstgjord, parfymerad citrondoft. Obalanserat, tråkigt.

Lipton

plusLjus, neutral färg.

minusDoftar fett, skummigt på ytan. Sötaktig smak, syrligt artificiellt, otäck beska. 

  

Skillnaden mellan grönt och svart te

tekannaVid tillverkning av grönt te hettas bladen upp direkt, de får inte oxidera först, och därmed bevaras den gröna färgen och drycken får ljus färg. Hö, gräs, alger och hav är vanliga smaktoner i grönt te.

Några exempel på kända gröna teer är Bancha, Gunpowder och Sencha. I Japan och Kina tillverkas grönt te på olika sätt. Kineserna upphettar tebladen i stora pannor medan japanerna utsätter dem för het ånga innan de torkas.

Det japanska gröna teet har en gräsigare smak och gulgrön färg medan det kinesiska blir mer gulrött och har en rostad, lite nötig smakton.

Vid tillverkning av svart te låter man tebladen oxidera. Det innebär att fukten i de lätt torkade bladen får reagera med syre, därefter hettas de upp för att processen ska avbrytas. Vid oxidationen förändras bladens färg och smak, de blir mörkröda, och drycken får en mörkare färg.

Oolongte är ett mellanting mellan grönt och svart te. Bladen får oxidera lätt. Smaken beskrivs ofta som blommig. Näst efter vatten är te den dryck som dricks mest i världen. Kina är det land som producerar mest te, därefter kommer Indien och Kenya.

 

PAH i grönt te

PAH (polycykliska aromatiska kolväten) är en grupp av ämnen som klassas som cancerframkallande. De uppstår vid hård stekning och grillning. Vid tetillverkning upphettas bladen, och då bildas det PAH. Ämnena kan även komma från luftföroreningar.

Innehållet varierar mellan de olika sorterna. Ett extra hälsofarligt ämne i den här gruppen är BaP (benzo (A) pyrene), som även finns i cigarettrök. En större källa till BaP är godis, spannmålsprodukter, fett och rökta produkter. I Sverige beräknas medelintaget vara cirka 0,3 mikrogram per dag.