Saltad smak
Tillsätt en tärning grönsaksbuljong, står det i många recept. Men vårt test visar att tärningen knappt ger någon grönsakssmak alls – men väldigt mycket salt.
De flesta av oss slänger väl i en tärning eller två i soppor och grytor, utan att tänka närmare på innehållet. Det låter ju på namnet som att de ska ge extra grönsakssmak. Men vår smakpanel var inte nådig mot buljongerna. ”Blaskig, vattnig och karaktärslös” var några av omdömena. Flera kritiserade också bristen på grönsakssmak – buljongerna smakade mest salt.
Vi har testat 16 olika tärningsbuljonger inköpta i livsmedelsbutiker och hälsokostaffärer. 2 av dem har låg salthalt, där är huvudingredienserna i stället majsglukossirap och maltodextrin – en typ av stärkelse som utvinns ur potatis eller majs. Buljongernas salthalt har uppmätts i labb och smaken har bedömts av en testpanel. Bäst betyg fick Kania som säljs på Lidl. Men vi utnämner inte någon buljong till Bäst i test eller Bra köp, eftersom vi inte anser att buljongtärningarna håller måttet för att vara en bra produkt. Kaniabuljongen är billig, 0,58 kronor per tärning. Den har stark smak, vilket kan bero på att olika smakförstärkare – till exempel glutamat – är den tredje största ingrediensen.
NÄR VI NÄRMARE synade buljongernas ingredienslista visade det sig att andelen grönsaker är genomgående låg. Den som innehåller mest, Alce Nero, har 13,5 procent grönsaker. Minst grönsaker har Natur Compagnies buljong, som bara innehåller 1 procent. Salthalten är överlag hög. De flesta buljongerna ger drygt 2 gram salt per portion buljongsoppa, och det motsvarar runt 40 procent av Livsmedelverkets rekommenderade dagliga intag på 5–6 gram. Eldorados buljong innehåller hela 2,7 gram salt per portion.
Ofta saltar vi dessutom lite extra både under tillagningen och på tallriken, så det kan gå snabbt att komma upp i stora mängder under en dag. De två buljongerna med låg salthalt, från Natur Compagnie och Marigold, innehåller bara 0,35 gram salt, men de kommer sist i tabellen, smakpanelen gav dem lågt betyg.
Någon form av fett behövs för att hålla ihop tärningen. Det är ofta palmolja, och vilken typ av odling den kommer ifrån anges inte. Palmodlingar har kritiserats eftersom de ofta anläggs på skövlade regnskogs- eller torvmarker där de trängt undan både människor och djur. Ett annat fett som är vanligt i buljongtärningarna är sheasmör. Det utvinns ur sheanötter, som är frön från smörträdet.
SMAKFÖRSTÄRKARE SOM GLUTAMAT och jästextrakt finns i flera av buljongerna.
– Glutamat är ingen farlig tillsats och visst ger det smak till maträtten. Vissa gillar det och andra tycker att det kan smaka metalliskt och artificiellt. På grund av den heta debatten kring glutamat har många tillverkare ersatt det med jästextrakt, som räknas som ett livsmedel, inte som en tillsats, säger Anna Edberg, projektledare för testet.
Glutamat, som är en aminosyra, finns naturligt i nästan alla grönsaker, i kött samt i vete och soja. Det kan i sällsynta fall ge överkänslighetsreaktioner hos vissa personer. Flera deltagare i smakpanelen kunde identifiera glutamatsmaken i buljongerna.
Slutsats
16 grönsaksbuljonger på tärning avsmakades av vår smakpanel. Lidls Kania fick högst betyg. Den har dock tämligen hög salthalt. Vi har inte utnämnt någon buljong till Bäst i test, eftersom vi över huvud taget inte anser att det är en bra produkt.
Majoriteten av tärningarna innehåller mycket salt och alla innehåller lite grönsaker, mellan 1 och 13,5 procent. Salthalten i en portion buljong var 30–45 procent av det rekommenderade dagsintaget, utom i de två buljongerna med låg salthalt, Natur Compagnie och Marigold, som bara innehöll 6 procent.
Minska på saltet
- En för hög saltkonsumtion är skadlig, särskilt för personer i olika riskgrupper, till exempel om man har ärftlig risk för högt blodtryck. Livsmedelsverket rekommenderar 5–6 gram salt per dag, men den genomsnittliga saltkonsumtionen i Sverige är dubbelt så hög.
- För mycket salt kan leda till högt blodtryck, hjärtsvikt, hjärtinfarkt, stroke och skador på njurarna.
- Mycket salt finns till exempel i många färdigrätter, färdiga soppor och såser, chark- och köttprodukter, extrasaltade smörgåsfetter och salta snacks. Läs innehållsförteckningen och jämför gärna olika produkter. Välj en med lägre salthalt. Titta efter gröna nyckelhålsmärkningen!
- Salta inte extra när du lagar mat om det ingår buljong eller någon annan salt ingrediens i receptet. I stället kan du smaksätta med torkade örter, vitlök, lökpulver, ingefära, chili, citron eller lime.
- I Finland och Storbritannien har man sedan många år rekommendationer för minskat saltintag, och där har konsumtionen sjunkit med 15–25 procent. Som ett resultat av detta har också hjärt-kärlsjukdomarna minskat.
Källa: Livsmedelsverket