Gott och gravat
Smakrik, snygg och giftfri – vårt test av tolv sorters gravad lax visar vilken du ska satsa på.
Lax är en ömtålig vara och vår smakpanel en svårflörtad skara. ”Ganska smaklösa överlag”, var en paneldeltagares dom över de tolv sorters gravad lax som vi har testat.
Det gäller att få förhållandet mellan sött och salt perfekt för att inte något ska väga över. Falkenbergs lax beskrivs som söt, medan Finaps och Falkeskogs lax är för salt. Bäst smakar Kosterfiskarens, Coops och Änglamarks fiskar.
Även utseende, doft, konsistens och helhetsintryck bedöms. Änglamarks lax är den som ser bäst ut – glansig med fin dillkant och bra laxrosa färg. Panelen tycker att Finaps starkt rödrosa lax ser färgad ut och att Korshags ekologiska ser torr ut. Korshags angenäma laxdoft och Falkenbergs goda dilldoft uppskattas.
Konsistensen är också viktig. De tunna skivorna ska smälta i munnen, men inte falla sönder. Både Nautica och Finap är för hårda, medan Vägga Rökeris lax beskrivs som ”lite mjölig och mosig".
Kosterfiskarens lax är panelens favorit överlag. Fisken beskrivs som ”fint laxrosa med tydlig dillkant". Smaken har en ”bra balans mellan sälta och sötma" och "bra konsistens".
Två av fiskarna i testet är ekologiska, Korshags Eko och Änglamark. Men medan Korshags konventionellt odlade lax får höga betyg av panelen, som uppskattar dess rökighet och möra och fina konsistens, får Korshags ekologiska lax testets lägsta smakbetyg, med ”metallisk” smak, en ”bismak som inte är god” och ”stickig eftersmak”.
Lax inte alltid rosa
Många i testpanelen beskriver färgen på fisken som ”fint laxrosa”, och ibland som ” stark rödrosa färg, ser färgad ut”. Men lax behöver inte vara rosa. Färgen beror på antioxidanten astaxantin, som bildas naturligt i vissa alger. Djur som konsumerar stora mängder av dessa alger, som till exempel flamingo och vissa räkor, får en rosa färg. Vilda laxar som äter de här räkorna blir också rosa. Men odlad lax äter fiskmjöl och deras kött blir i stället vitt. Men eftersom konsumenterna vill ha rosa lax tillsätts astaxantin i fiskarnas foder.
Som tur är behöver du inte köpa ekologisk lax för att undvika att få i dig oönskade ämnen. Vi hittar inga höga halter av miljögifter i någon av sorterna. Nivåerna av PCB och dioxiner är långt under gällande gränsvärden för fisk. Vi hittar inte heller bly och kadmium, men däremot kvicksilver i några sorter. Dock långt under gränsvärdet på 0,5 milligram per kilo fisk.
I en undersökning som Testfakta gjorde 2017 fann man bekämpningsmedlet etoxikin i alla laxarna som testades. Etoxikin har i djurstudier visat sig vara skadligt på njurar, lever och sköldkörtel och det går inte att utesluta att det kan vara cancerframkallande. Ämnet är en tillsats som tidigare användes i fiskfoder för att fettet i fodret inte ska oxidera. Om det oxiderar kan det börja brinna eller explodera när det transporteras. Sedan 2011 är ämnen förbjudet i jordbruket och i våras förbjöds det även i fiskfoder. Vi hittar inte etoxikin i någon av de testade produkterna.
– Det är positivt att se att förbudet mot etoxikin nu har slagit igenom, säger Anna Edberg, Råd & Röns projektledare för testet.
En annan risk med gravad lax som säljs vakuumförpackad är att den kan innehålla förhöjda halter av bakterien listeria. Gravida och de med nedsatt immunförsvar ska därför vara försiktiga med att äta rökt eller gravad lax. Vi hittade dock bara väldigt låga halter i en av laxarna – Falkeskog gravad laxfilé.
– Det är mängden bakterier du får i dig som avgör om du blir sjuk och på den här nivån är risken att en person som har ett normalt fungerande immunförsvar i stort sett obefintlig. Risken är liten även för personer ur riskgrupper, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Enligt EU-regler kan tillverkarna välja att antingen ha nolltolerans för listeria när livsmedlet börjar säljas eller att listeria inte ska överstiga 100 CFU per gram under hållbarhetstiden. CFU står för Colony Forming Units och är ett mått på mängden bakterier. När vi frågar Falkeskog om bakterierna vi har hittat i deras lax svarar de att de tillsätter antioxideringsmedel och konserveringsmedel i sina produkter och att de har genomfört tester som visar att det håller nere antalet bakterier under hela hållbarhetsperioden.
När Livsmedelsverket tidigare har testat vakuumförpackad lax har de hittat listeria i ungefär fem procent av fisken, vilket är i linje med vårt resultat. Detta visar att man ska vara försiktig med fisken om man tillhör en riskgrupp. Man ska då vara noggrann med att förvara laxen kallt, högst plus fyra grader, och äta den max en vecka efter förpackningsdatum, eller upphettad. Problemet är att det oftast inte står förpackningsdatum. Endast på en av produkterna i vårt test, Finaps, har man skrivit ut dagen då fisken förpackades. Eftersom hållbarhetstiden varierar mellan tre och fem veckor, går det inte att räkna bakåt heller.
– Det här gör det väldigt svårt att följa råden, säger Anna Edberg.
Coop är en av tillverkarna som inte har förpackningsdatum på den lax vi har testat. De svarar att anledningen är att de ibland måste frysa in förpackningar för att ha lager inför stora försäljningstoppar. Då kan förpackningsdatumet bli förvirrande, eftersom det kan ligga flera månader tillbaka i tiden.
– Vi har dragit i gång ett projekt för att se om vi kan undvika att frysa in, men det är inte helt enkelt, vi vill inte riskera matsvinn heller, säger Elise Nassab, produktspecialist på Coop.
Slutsats
Vi har testat om tolv sorters gravade laxar, varav två ekologiska, innehåller miljögifter, tungmetaller, etoxikin eller bakterien listeria. Ingen av produkterna innehöll några anmärkningsvärda halter av vare sig gifter eller bakterier. Det är alltså fritt fram ur hälsosynpunkt att äta dessa gobitar, så länge du inte har nedsatt immunförsvar. Vi har även låtit en testpanel bedöma laxarna. Många höll hög kvalitet, men framför allt en sort, Korshags Eko, gillades inte. Bäst tyckte panelen om Kosterfiskarns gravade lax.
Listeria – en lömsk bakterie
Sjukdom på grund av listeria spås öka och Livsmedelsverket ser redan att fler äldre drabbas.
Vakuumförpackad mat håller längre, eftersom syrebristen gör att många mikroorganismer inte kan föröka sig. Men det finns bakterier som kan växa även utan syre, en av dem är Listeria monocytogenes. Och eftersom den inte behöver konkurrera med andra mikroorganismer växer den till och med bättre i dessa förpackningar.
För de flesta är det inget problem eftersom immunförsvaret kan hantera listeria. Men för personer i riskgrupper – vissa äldre, gravida och multisjuka – kan det gå värre. Bakterien kan orsaka listerios, som kan leda till blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. Hos en gravid kvinna kan listerios orsaka för tidig födsel eller att fostret skadas eller dör.
Listeria är allmänt spridd och kan vara svår att bli av med om den får fäste på en anläggning där livsmedel tillverkas. Det gäller för tillverkarna att ha noggranna rengöringsrutiner.
Varje år drabbas 60–90 personer i Sverige av listerios, en ökning från 40–50 personer i början av 2000-talet. Det är framför allt bland äldre som Livsmedelsverket ser en ökning.
– Med stigande ålder blir immunförsvaret gradvis sämre och orkar inte stå emot ett bakterieangrepp på samma sätt som tidigare, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Listeria dör om den upphettas till över 70 grader, så risken är störst om personer i riskgrupper äter kylda ätfärdiga produkter med lång hållbarhet.
Det betyder märket
Krav
Lax får ekologiskt foder utan kemiska färgämnen eller andra konstgjorda tillsatser. De ska dessutom ha tillräckligt med utrymme i odlingskassarna för att kunna bilda stim och för att inte skada varandra.
EU-lövet
Garanterar att fiskarna har fått ekologiskt foder.
ASC
Står för Aquaculture Stewardship Council och är en internationell hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter. ASC granskar odlingarna så att de är ansvarsfulla och använder så lite bekämpningsmedel som möjligt. Krav har dock mer långtgående regler än ASC.