Smaskig snabbmat på turen
Bra vandringsmat ska vara lätt att bära, enkel att laga, ge gott om energi och helst också smaka bra. Vår smakpanel har testat frystorkad bolognese och chicken tikka masala. Resultatet överraskar positivt smakmässigt, men priset för att bli mätt avskräcker.
Ska du gå långt är varje extra kilo i ryggsäcken en börda. Sträcker sig vandringen över flera dagar blir maten snabbt också en stor del av den totala packningen som måste bäras med. Frystorkad mat har fördelen av att vara lätt att bära. Dessutom är den enkel att laga till genom att bara hälla på varmt vatten och låta den dra några minuter. Det gör den perfekt som föda att ha med på den lite längre vandringsturen.
I sport- och friluftsbutikerna finns i dag en uppsjö av rätter i frystorkat format att välja på. Det är inget problem att få med sig frukost, lunch och middag med efterrätt i små paket med färdiglagade måltider. Bland påsarna hittar du allt från frystorkad havregrynsgröt till chokladmousse. Vi har valt att låta vår panel provsmaka pasta bolognese och chicken tikka masala, två rätter som passar till lunch eller middag och som finns i de flesta tillverkares utbud.
Totalt har vi testat 14 påsar, sju av varje sort. Alla rätterna tillagas och äts direkt i den påse som de levereras i. Tillagningen är enkel. Efter att påsen öppnats häller man på varmt vatten, ofta upp till en markering på påsens insida. Sedan ska blandningen stå och svälla. Hur länge varierar mellan 8 och 15 minuter beroende på tillverkare och rätt.
För vår smakpanel har vi tillrett rätterna enligt beskrivningen på respektive paket, men för att inte avslöja vilken tillverkare det handlar om har maten serverats på fat. Medlemmarna i smakpanelen har sedan betygsatt de olika produkternas doft, smak, konsistens och utseende.
Resultaten varierar stort. Frystorkad mat för kanske inte tankarna till några högre kulinariska upplevelser, men panelen hittar både chicken tikka masala och bolognese som smakar riktigt bra. Högst betyg av masalarätterna får Outdoor Meal Chicken Tikka Masala från Leader. Enligt panelen är det en aptitlig, krämig rätt med fin gul färg som doftar av kokos och lime. Den har bra förhållande mellan ris och sås och fin konsistens på riset.
Just att få riset bra verkar vara en utmaning och många av tikka masala-rätterna har enligt panelen ris som är för hårt. Lika gott som testvinnaren tycker panelen att Chicken Tikka Masala with basmati rice från Adventure Menu smakar. Den får dock inte lika bra betyg för konsistensen, även om panelen tycker att den är en positiv matupplevelse med god stark smak. Vi ger också Adventure Menu ett avdrag i det samlade betyget eftersom påsen saknar ingredienslista på svenska.
Av bologneserna är det Pasta Bolognaise från Summit To Eat som panelen tycker smakar bäst, med en tydlig doft av bolognese och god smak av kött och tomat. Nästan lika god är Real Turmats Pasta Bolognese, med god kryddning och fyllig smak. Panelen uppskattar att den innehåller bitar av morot, även om det kanske inte är helt receptortodoxt för en bolognese.
I motsatta ändan av skalan hittar vi Outdoor Meal Pasta Bolognese från Leader, samma företag som gör den godaste tikka masalan. Deras bolognese uppfattar panelen däremot som väldigt smaklös och utan tuggmotstånd. Inte heller Trek’n Eats Chicken Tikka Masala faller panelen på läppen. Rätten beskrivs som en brunröd, klistrig röra med besk bismak och torrt kött.
Hur mycket energi du gör av med på en vandring beror på flera olika saker, som hur mycket du bär, hur kuperad terrängen är, hur många timmar du är aktiv och hur kallt eller varmt det är. Men de flesta får räkna med att göra av med mer än en vanlig dag hemma.
Bekvämligheten med färdig frystorkad mat kostar. Portionerna vi har testat ligger på mellan 69 och 145 kronor. Det blir ett kilopris på mellan ungefär 500 och 1 000 kronor i torrvikt. Men mer intressant för den som ska ut på en krävande vandring är hur många kalorier du får per krona.
Finska myndigheten Forststyrelsen, som bland annat arbetar med friluftsliv, har räknat ut att en kvinna som väger 60 kilo och som arbetar på kontor gör av med mellan 1 750 och 1 900 kilokalorier per dygn.
På en lång vandring med ryggsäck kan samma person behöva över 4 000 kilokalorier per dygn. En man som väger 75 kilo och bär en 22 kilos ryggsäck kan räkna med att göra av med 3 600 till 5 500 kilokalorier.
Mest energi för pengarna, 10,1 kilokalorier per krona, får du med Summit To Eats Chicken Tikka Masala, som säljs i stor portionspåse. Dyraste energin finns i Lyofoods Penne alla Bolognese som säljs i ”liten portion” och där du bara får 3,9 kilokalorier per krona.
Lyofoods pasta ger bara 384 kilokalorier per portion. Det skulle alltså kunna behövas tio sådana paket till en kostnad av totalt 990 kronor för att komma upp i dagsbehovet i exemplet ovan.
Mest energi per paket, 1 140 kilokalorier, ger Adventure Menus Chicken Tikka Masala with basmati rice som också är en storportionsförpackning. Men även den kostar nästan 600 kronor per dag för att mätta mannen med ryggsäcken i exemplet ovan.
För de allra flesta är det alltså inte realistiskt att leva bara på påsmat. I stället gäller det att komplettera den med annan energirik föda, som till exempel nötter och frön.
Läs mer: Hemlagat godast också i naturen