Så testar vi bakpulver
Vi har testat de elva bakpulvren med recept på scones och på sockerkaka hämtade från Vår kokbok.
Scones
- 4 dl vetemjöl
- 4 dl grahamsmjöl
- 1 tsk salt
- 4 tsk bakpulver
- 100 gram smör
- 3 dl mjölk
Vi rörde ihop ingredienserna med hjälp av en köksassistent med degkroken monterad. Sedan bakade vi ut sconesen i en form för att alla skulle bli lika stora. Efter gräddning i 250 grader i tio minuter mätte vi höjden på de färdiga bröden och beräknade volymökningen.
Sockerkaka
- 50 gram smör
- 1 1/4 dl mjölk
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 1 1/2 tsk bakpulver
Vi blandade ingredienserna och vispade dem i en köksassistent. Därefter hällde vi smeten i en silikonform och gräddade i 175 grader i 35 minuter. Bakpulvret lades i tillsammans med mjölet och vispades i en minut.
Efter gräddningen lät vi kakan svalna i 30 minuter innan vi markerade hur högt den nått i formen. Efter att ha vält ut kakan fyllde vi formen med vatten upp till samma nivå och jämförde volymen med den ursprungliga smetens. Efter ytterligare 30 minuter delade vi kakan för att bedöma konsistensen.