Härligt eller härsket?
Inte alla chips smakar så gott som man hoppas på – några av dem vi testat har en tydligt härsken smak. Dessutom innehåller flera sorter mer fett än vad som påstås.
Välj rätt chips till fredagsmyset. flottiga, frasiga och festliga. Chipsen är fredagsmysets självklara huvudingrediens. Vi vet att de är onyttiga, men samtidigt är de så oemotståndliga. För att ta reda på vilka chips som är godast, och hur ohälsosamma de egentligen är, har vi testat 12 saltade potatischipssorter.
Störst vikt har vi lagt vid smaken. För att kora det godaste chipset har vi låtit en panel bestående av sju personer som jobbar med mat, och är vana att smakprova, lukta, smaka och bedöma krispigheten på chipsen.
Panelen hade en klar favorit, och det var Garants chips. De ansågs vara krispiga och spröda med en elegant smak. Garants chips får 9 i helhetsintryck, och det är ovanligt att ett livsmedel får full pott i det betyget. Panelen tyckte också att chipsen från Ica var goda, de smakade "bra potatis" och "friterat".
Men när det gällde Svenska Lantchips, Garants ekologiska, Ica I love eco, Coop, Änglamark och båda sorterna från OLW klagade panelen på att chipsen hade en märklig bismak, att de smakade kartong eller plast och att oljan verkade vara härsken. Vi dubbelkollade bäst före-datum för att se att det inte hade passerats, men det var långt kvar. Chipset som fick mest klagomål om härsken smak kom från Änglamark.
När det gäller konsistensen är det lite av en smaksak om man gillar lite hårdare, knaprigare chips eller tunna och möra. Bäst betyg när det gäller konsistensen får Estrellas lättsaltade, som bedömdes ha rätt mängd krispighet, utan att vara för hårda och knäckiga. Estrella, Svenska Lantchips och OLW marknadsförs som lättsaltade.
Saltsugna svenskar
I Sverige äter vi ungefär 11 gram salt per dag. Det är nästan dubbelt så mycket som rekommenderat.
Enligt Livsmedelsverket måste salthalten vara reducerad med minst 25 procent jämfört med en motsvarande produkt på marknaden för att den ska få kallas lättsaltad. Men när vi jämförde mängden salt i de "lättsaltade" med de andra chipsen i testet var den ungefär densamma. Det har resulterat i ett avdrag i märkningsbetyget och i det samlade betyget.
– Eftersom de här chipsen inte innehåller mindre salt anser vi att det är vilseledande för konsumenterna att kalla dem för lättsaltade och vi har därför dragit av på betyget, säger Anna Edberg, projektledare för testet.
Estrella säger att ”lättsaltade” länge har varit det man kallar släta ”vanliga” chips men att de har gjort bedömningen att det kan vara missvisande och att de därför håller på att byta namn till ”saltade”. Även Svenska Lantchips funderar på om det är rätt namn för chipsen i dag.
– När vi lanserade "Lättsaltade" med nivån 1,2 procent salt, var det betydligt lägre än vad resten av marknaden låg på då. Då var standard kring 1,6 procent, och ibland till och med 1,8 procent salt. Denna nivå förekommer ibland utomlands fortfarande. I dag, efter att saltdebatten tagit fart, har de flesta justerat ner nivån, och vår ”Lättsaltade” ligger mer som ett snitt än att sticka ut. Namnet har fått hänga kvar, men de kanske egentligen borde heta ”Saltade”, säger Joseph Bautista, sälj och marknadschef på Svenska Lantchips.
Några av de testade produkterna innehöll mindre salt än vad som stod i innehållsförteckningen. Till exempel innehöll Icas I love eco bara 0,8 gram salt per 100 gram, jämfört med påstådda 1,3 gram. Det straffade sig hos smakpanelen, som inte tyckte att de var tillräckligt salta.
– Salt är ju inte nyttigt, men chips köper man ju för att man är sugen på ett salt snacks. Med för lite salt får man ju bara en fet produkt som inte smakar gott, säger Anna Edberg.
Utöver smaktestet har vi skickat chipsen till ett labb för att analysera vad de egentligen innehåller. Stora mängder fett och salt är det enkla svaret. Sätter man i sig en hel påse på 300 gram hamnar man över det rekommenderade dagliga intaget av fett, som ligger på 80 gram, och nära det rekommenderade dagliga intaget av salt, som ligger på 5–6 gram.
Vi har även låtit labbetleta efter oönskade ämnen, som akrylamid och transfett. Där var resultaten positiva. Alla chips låg långt under den nivå på 1 000 mikrogram per kilo, som EU har bedömt vara den acceptabla halten av akrylamid. Vi kunde inte påvisa något transfett.
Något som förvånar är hur mycket den uppmätta halten fett och salt skiljer sig från halten som tillverkarna har angivit. OLW:s naturchips och Coops chips innehöll 17 respektive 15 procent mer fett än vad som angivits, medan till exempel Icas chips innehöll 7 procent mindre. OLW:s lättsaltade chips innehöll hela 43 gram fett, jämfört med angivna 32 gram. Det är 26 procent mer fett än vad tillverkaren påstår.
– Det är så stor skillnad att vi har dragit av poäng på det samlade betyget, säger Anna Edberg.
30 gram
Så mycket väger en portion chips. I varje fall enligt tillverkarna. Det är bara lite på botten i en vanlig chipsskål - som bilden nedan visar. Många tillverkare skriver ut mängden fett och salt per portion, och hur står del av det rekommenderade dagliga intaget portionen utgör. Eftersom portionen är orimligt liten ser mängden fett och salt man får i sig inte så farlig ut.
Larmet som skakade matsverige
De flesta tänker nog på akrylamid som det största matlarmet vi haft i Sverige. Men sedan blev det helt tyst. Vad hände egentligen? Den 23 april 2002 skickade Livsmedelsverket ut ett pressmeddelande om att en forskare vid Stockholms universitet hade hittat skyhöga halter av ett cancerframkallande ämne i stekt mat. Ämnet var akrylamid – nervgiftet i Rhoca-Gil, som orsakat förgiftningar i samband med tunnelbygget i Hallandsåsen.
Livsmedelsverket kom sedan med dubbla budskap: Man pratade om det största cancerlarmet på trettio år, samtidigt som man sa att det inte var någon fara för konsumenter. Under de två veckor som följde publicerades flera hundra artiklar om akrylamid i tidningarna och konsumtionen av potatischips sjönk med 30-50 procent.
Ganska snart gick dock andra forskare ut och dömde ut larmet som överdrivet, och redan någon månad senare hade chipskonsumtionen börjat öka igen. Sedan dess har flera företag arbetat med att minska halten av akrylamid i sina matvaror, till exempel genom att tvätta potatisarna för att få ner halterna i chips. Livsmedelsverket gör oregelbundna tester för att kolla halterna av akrylamid.
Nästa år kommer nya, tuffare regler gällande akrylamid i EU. Den högsta tillåtna halten i potatischips blir då 750 mikrogram per kilo. Akrylamidlarmet kom att handla mycket om chips, men ämnet finns även i många andra livsmedel. Framför allt i kolhydratrika produkter som grillas, rostas eller gräddas, till exempel kaffe, bröd, frukostflingor, kex och kakor.
Det kan du göra själv
För att hålla halterna av akrylamid nere kan du bland annat äta varierad mat och tillreda bröd- och potatis produkter tills de blir gyllengula snarare än bruna. Halten akrylamid blir högre ju mörkare de är. Vid kokning bildas inte akrylamid.
Värstingen rotfruktschips
Rotfruktschips kanske verkar vara det nyttiga alternativet, men ett test som vår tyska systertidning Stiftung Warentest har gjort visar att så inte är fallet. De innehåller inte mindre fett och salt än vanliga chips, däremot mycket mer akrylamid.
Rotfruktschipsen från Svenska Lantchips innehöll högre halter akrylamid än den nivå på 1000 mikrogram per kilo som EU har bedömt vara den acceptabla halten av akrylamid i potatischips.