Trådlösa högtalare – bäst i test
Råd & Rön har testat 129 trådlösa högtalare som spelar musik via bluetooth och/eller wifi. Drygt hälften av högtalarna har batteridrift och över 20 högtalare i testet kan styras med rösten. Många av högtalarna kan också användas i så kallade multiroom-system.
Flera modeller har riktigt hög ljudkvalitet. Prisskillnaderna i testet är väldigt stora - från några hundralappar till över 10 000 kronor - och testet visar att prislappen långt ifrån alltid går hand i hand med ljudkvaliteten.
Om testet
Vi har testat...
- Ljudkvaliteten genom en expertpanel som fått lyssna på bland annat pop, jazz, klassisk musik och podcast.
- Högtalarnas maxvolym utan distorsion.
- Hur lätta högtalarna är att installera och använda.
- Hur bra röstassistenten (om sådan finns) reagerar på olika röster.
- Batteritid och laddningstid för de modeller som har batteri.
- ...och mycket mer!
Svar direkt
- Enorma ljudskillnader för smarta högtalare
- …och mycket mer!
Publicerad
Trådlösa högtalare som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av trådlösa högtalare
I testet finns 129 trådlösa högtalare som kan spela musik via bluetooth, wifi eller både och.
De 47 modellerna med wifi kan användas antingen ensamma i ett rum eller som del av ett system med högtalare i flera rum. Du styr vad som ska spelas i högtalarna genom en app i mobilen.
Med appen kan familjemedlemmarna välja att samtidigt spela olika musik i olika rum. Pappa i familjen kan alltså lyssna på First Aid Kits lena stämmor i sovrumshögtalaren samtidigt som tonårsdottern rockar loss till Metallica på högtalaren i sitt eget rum. Därför kallas produkten ofta multiroom-högtalare i marknadsföringen och i butiker. Du kan dock bara koppla samman högtalare från en och samma tillverkare i ett multiroom-system.
Om du i stället använder bluetooth, med någon av de 123 modeller som har det, kan du bara spela upp musik till en högtalare i taget. Och musiken bryts om det ringer eller om du startar en annan app med ljud i mobilen, till exempel Netflix eller Youtube. Dessutom måste mobilen hela tiden vara i närheten av högtalaren, ungefär tio meter.
Prisspannet i testet är enormt – från några hundralappar till långt över 10 000 kronor. Högtalarna i toppen ligger i det övre prisspannet, men det finns även flera dyra modeller med mediokra betyg – hög prislapp och hög ljudkvalitet går alltså inte alltid hand i hand.
De flesta modeller är lätta att komma i gång med. Om högtalaren har wifi behöver du först installera tillverkarens app i din mobil och sedan följa instruktionerna för att koppla in högtalaren till ditt trådlösa nätverk. Ska du enbart använda bluetooth behövs ingen app, den trådlösa kopplingen görs i mobilens inställningar. Däremot har de flesta tillverkare appar även till bluetoothmodeller som kan användas om du vill ändra högtalarens ljudinställningar, till exempel öka eller minska basen. Men att använda en sådan bluetooth-app är helt frivilligt.
Högtalarna kommer i alla viktklasser, de lättaste väger bara ett par hundra gram medan de riktiga tungviktarna har matchvikter på över tio kilo. Allra tyngst är testets fjärde bästa modell, Sony SRS-XV800, som väger hela 18 kilo. Även utseendet skiljer rejält mellan modellerna, mest udda är nog Ikeas högtalare som finns i kombination med såväl bordslampa som tavelram (där du köper till Ikeas tavelmotiv för 400 kronor styck).
27 av modellerna med wifi har även inbyggd röstassistent. Det innebär att du kan styra musikuppspelningen genom röstkommandon. Om högtalaren har Googles eller Apples assistent kan den prata svenska. Du kan till exempel säga ”Okej Google/Hej Siri, spela First Aid Kit på Spotify” för att spela upp musik. Om du i stället väljer någon av de högtalare som har Amazon Alexa som röstassistent måste du prata engelska – "Alexa, play First Aid Kit on Spotify".
I vårt betyg för röstassistent har vi vägt in hur bra den reagerar på röster i miljöer med lite och mycket bakgrundsljud. Vi har dock inte betygsatt assistentens "smarthet", alltså dess förmåga att svara på frågor av olika slag.
...