Dags sätta nålen i spåret igen
Råd & Rön har testat vinylspelare för den som vill spisa vax som på den gamla goda tiden, eller kanske digitalisera den egna vinylsamlingen.
Innan digital musik tog över var det vinylskivan som var musikens väg in i hemmet för den som ville ha ett alternativ till radions spellistor. Trots bekvämligheten med det digitala är skivan på väg tillbaka, och därmed även skivspelaren. Vi har testat 25 skivspelare som kostar från dryga tusenlappen och upp till knappt 5 000 kronor.
Principen bakom hur skivspelaren fungerar är samma i alla testade modeller och har varit densamma sedan introduktionen av vinylskivan på 50-talet. Musiken pressas som ett spår på en plastskiva som läggs på en snurrande tallrik. En nål av stål eller diamant sätts i spåret, och via en spole och magneter skapas en svag ström som varierar efter hur nålen rör sig i spåret. Strömmen förstärks och leds vidare till högtalarna där den förhoppningsvis blir till ljuv musik. Vanligen snurras tallriken runt av en elmotor via en rem, men några av modellerna i testet drivs direkt av motorn. Att koppla motorn direkt till tallriken ger snabbare start och bättre precision när det gäller hastigheten, men en rem dämpar störande vibrationer från motorn bättre.
Signalen från vinylspelarens nål är svag och behöver förstärkas innan den skickas till din vanliga förstärkare. Det görs med ett så kallat RIAA-steg. RIAA står för Record Industry Association of America och är en speciell förförstärkare som tidigare vanligen satt inbyggd bakom den så kallade phono-ingången på en förstärkare. Den förstärker signalen på ett sätt som passar hur musiken är ingraverad i skivan. Den ingången är inte lika vanlig på nya förstärkare och många av skivspelarna har i stället en egen inbyggd RIAA-förförstärkare.
När vi har utvärderat spelarna har vi lagt störst vikt vid hur de låter för en expertpanel bestående av fem personer. Spelarna har ställts in enligt tillverkarens instruktioner och kopplats till en referensförstärkare och ett par referenshögtalare. För de modeller som inte har inbyggd förförstärkare har vi använt en extern.
Expertpanelen har sedan lyssnat på samma ljudspår på alla spelarna och jämfört dem med en riktigt bra referensskivspelare och med en riktigt dålig skivspelare.
Labbets låtlista
- Skärt brus – ett brus som har jämn fördelning av energi i alla oktaver. Låter ungefär som ett vattenfall i högtalaren.
- Rage Hard med Frankie goes to Hollywood.
- Daylight Saving med Seal 7.
- This is how a garden grows med Eska Eska.
- Totally med Joe Stilgoe.
- Haydens symfonier 31/70/101.
- Chopins pianopreludier framförda av Ingrid Filter.
Bäst låter Rega Planar 2 som också är testets vinnare. Ljudet beskrivs av testpanelen som engagerande, underhållande och detaljerat. Spelare med sämre ljudbetyg, som till exempel Lenco L-90, får omdömen som att den saknar renhet och har tråkigt ljud, men är fullt lyssningsbar. Vi har även gjort ett tekniskt test av ljudet där vi bland annat mätt hur mycket spelarna ”svajar” och hur mycket överhörning det är mellan vänster och höger kanal när de får spela upp en ton från en testskiva. Rega Planar 2 får höga betyg även i det tekniska testet, men det får också flera av spelarna längre ner i tabellen.
14 av testets spelare har förutom den analoga ljudutgången också en digital usb-port. Den kan användas för att föra över musiken till en dator. Vi har låtit expertpanelen bedöma även hur bra de digitala inspelningarna låter.
I testet har vi också tittat på hur enkla spelarna är att använda och hur enkelt det är att komma
i gång med dem.