Hoppa till innehållet

Guide - välj rätt kamera för dig

Vilken kamera du ska välja beror på vilken typ av fotograf du är. Här är 5 tips som hjälper dig att välja rätt.

Publicerad

Behöver du en kamera?

Det första du behöver ta ställning till är om du verkligen behöver köpa en kamera. De flesta av oss har en telefon med kamera, och många kamera­mobiler mäter sig väl med digitala kompaktkameror i våra tester. Fördelen med mobilkameran är att den ofta finns med i fickan och att det är lätt att dela med sig av bilderna till andra. Nackdelen är att telefon­erna ofta har sämre optik och mindre sensor, vilket gör att de tar sämre bilder när det är mörkt.

Vilken kamerasort ska du ha?

Om du vill ta bättre bilder och ha fler möjligheter än mobilen ger kan det vara värt att satsa på en kamera. Första steget är att välja om du vill ha en kompaktkamera eller en system­kamera. Kompaktkameran har fördelen av att vara just kompakt och är därför enkel att bära med sig. System­kameran har fördelen av att ha utbytbar optik för olika typer av fotografering.

Om du väljer systemkamera

Att välja systemkamera är inte en enkel uppgift. Du måste inte bara välja kamera utan även objektiv. I förlängningen väljer du också ett helt system av objektiv och tillbehör. Eftersom det inte finns en standard för objektiv kan du till exempel inte använda ett Canon­objektiv till en Nikonkamera. Därför kan det vara klokt att titta på vilka typer av ­objektiv som finns för kameran du är intresserad av och vad de kostar. Sedan några år tillbaka har systemkameror utan spegel blivit populära. De har fördelen att de kan göras mindre och lättare än varianterna med spegel. Nackdelen är att det inte finns någon optisk sökare. I stället har flera modeller en sökare med inbyggd lcd-skärm som kan användas vid fotografering. Om du ska välja spegellöst eller inte är till stor del en smaksak, och det kan vara klokt att testa i butik före köp.

Om du väljer en kompaktkamera

Det finns kompakt­kameror i alla prisklasser, och skillnaderna i bildkvalitet är stor. De billigaste tar sämre bilder än många mobiler och de dyraste kan jämföra sig med systemkameror. Bland kompaktkamerorna finns några underkategorier som det kan vara värt att ha koll på: Först allround­kameran som har optik med ett begränsat zoomomfång.
I den kategorin hamnar de flesta kompaktkameror. Sedan finns det så kallade långzoomar som precis som namnet antyder har ett stort zoomomfång för den som vill komma riktigt nära sitt motiv. Tredje kategorin saknar helt möjlighet att zooma. I stället har dessa kameror en fast brännvidd, men i gengäld ofta en mer ljuskänslig optik.

Video

Så gott som alla kameror kan i dag också användas för att filma. Med systemkamerorna går det att få kort skärpedjup, precis som vid fotografering, vilket ger filmerna en annan karaktär än dem du tar med mobilen. Men jämfört med enklare kompaktkameror kan mobiltelefonen vara ett bättre val eftersom den ofta har mer avancerade filmfunktioner.

Brännvidd

 Ett objektivs brännvidd är avståndet från linsens mitt till den punkt där linsen samlar ljuset. I praktiken talar objektivets brännvidd, tillsammans med sensorns storlek, om hur mycket av omgivningen du kan fånga på bilden. Mindre brännvidd betyder att mer får plats på bilden och större att du kan komma närmare objektet du vill fotografera. Att ett objektiv har zoom betyder att du kan ändra objektivets brännvidd och på det sättet komma närmare objektet du vill ­fotografera.