Kameror – bäst i test
Råd & Rön har testat 83 kameror – både systemkameror och kompaktkameror i alla prisklasser och för olika typer av fotografer. I testet finns flera riktiga toppkameror, men också några som inte är bättre än kameran du redan har i mobilen.
Om testet
Vi har testat...
- Bildkvaliteten med olika motiv i bra och dåliga ljusförhållanden.
- Hur bra bilder kamerorna tar med de automatiska respektive manuella inställningarna.
- Detaljrikedom, skärpa och brus, med hjälp av en expertpanel.
- Kamerornas videofunktion, hur bra de känner igen ansikten och stabiliseringsförmågan.
- Starttid och exponeringsfördröjning.
- ...och mycket mer!
Svar direkt
- Guide - välj rätt kamera för dig
- Brännvidd - så funkar det
- Allt du behöver veta om kamerans sensor
- …och mycket mer!
Publicerad
Kameror som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av kameror
Systemkamera eller kompaktkamera? Vilken du ska välja beror på vilken typ av fotograf du är och i vilka situationer du tänker fotografera. Vi har testat 83 kameror och kombinationer av kamera och objektiv i prisklassen från några hundralappar och upp till drygt 30 000 kronor.
Vi låter kompaktkameror och systemkameror gå igenom samma testprogram och presenterar dem därför i samma tabell för dig som står i valet och kvalet kring vilken typ av kamera du ska välja. Viktigast i vårt test är hur bra bilder kameran tar med de automatiska inställningarna, det vill säga när du som fotograf bara ”tittar och trycker”.
Vi har naturligtvis också testat att fotografera med de manuella inställningarna med de kameror som har den möjligheten, men det resultatet räknar vi inte in i det sammanräknade betyget. Så för dig som helst sköter inställningarna själv är det klokt att titta extra på delbetyget för manuella inställningar.
Kompaktkamerorna är en produktgrupp som fått stor konkurrens från mobiltelefoner som tar allt bättre bilder. Mobilerna har dessutom fördelen av att alltid vara med i fickan och de är överlägset enkla för den som vill dela bilderna med sina vänner. Tillverkarna av kompaktkameror har mött den trenden genom att ge sina kameror allt fler funktioner och möjligheten att dela bilder direkt via en mobiltelefon.
De mer avancerade kompaktkamerorna har också bra ljuskänslig optik och sensorer som gör att de kan mäta sig med systemkamerorna när det gäller kvalitet på bilderna. Några av modellerna har till och med sensorer i samma storlek, APS-C, som är vanlig i många av de lite billigare systemkamerorna. Fördelen med de avancerade kompaktkamerorna är att de trots bra bildmöjligheter ofta fortfarande ryms i fickan. Men smakar det så kostar det. En kompaktkamera kan i dag kosta lika mycket, eller mer, än en systemkamera i inköp.
De avancerade kompaktkamerorna är en produktgrupp som tillverkarna lägger mycket energi på. Flera av dem har valt att ge kamerorna en retrostil med mycket knappar och rattar för den som gillar manuella inställningar. Det finns varianter både med och utan sökare och några av modellerna har till och med optisk sökare av gammalt traditionellt snitt.
I vårt urval har vi kallat kompaktkameror med en sensorstorlek över 1 tum för avancerade. I gruppen ingår också kameror som ser ut som systemkameror, men där det inte går att byta ut optiken. Sensorstorleken är viktig för kvaliteten på bilderna och också för möjligheten att ta bilder med kortare skärpedjup.
De enklare kompaktkamerorna har svårare att stå sig i konkurrensen med mobiltelefonen när det gäller bildkvalitet. När det gäller möjligheten att filma är lite mer avancerade mobiltelefoner ofta till och med bättre än kamerorna. Men det finns fortfarande områden där även de enklare kamerorna överglänser mobilerna. Till exempel har kamerorna ofta en optisk zoom som gör att du kan komma närmare ditt motiv. Zoomfunktionen i de flesta mobilkameror är digital, vilket egentligen betyder att bilden beskärs för att det ska upplevas som en inzoomning. Även de enklare kompaktkamerornas sensorer är vanligen större än dem som finns i mobiltelefonerna och en större sensor ger oftast också en bättre bild i utmanande situationer som till exempel i svagt ljus.
En kategori kameror som vuxit starkt de senaste åren och som skakat om marknaden för systemkameror rejält är de spegellösa kamerorna. En systemkamera utan spegel kan göras mindre och även optiken kan krympas. Det gör att de spegellösa kamerorna är enklare att ta med och enklare att hantera i många situationer. I stället för en optisk sökare har de spegellösa kamerorna en digital sökare. I några få fall finns ingen sökare. Då är fotografen hänvisad till att använda skärmen bak på kameran.
I en optisk sökare ser fotografen det ljus som passerar objektivet i realtid, medan man i en elektronisk sökare ser hur den tagna bilden kommer att se ut när den fångats av kamerans sensor. Ändras inställningar, som vitbalans, iso eller bländare, ändras bilden som visas i den elektroniska sökaren. Tidigare var de elektroniska sökarna inte särskilt bra och hängde inte med när fotografen rörde på kameran. De hade också ofta dålig upplösning. På nyare kameror fungerar de digitala sökarna dock ofta bra.
Den klassiska systemkameran, eller spegelreflexkameran, har fortfarande sina fans. Många fotografer har stora investeringar gjorda i objektiv och annan utrustning för till exempel Nikons och Canons system och fortsätter att köpa samma tillverkares kamerahus.
Om du funderar på att köpa en systemkamera gäller det att tänka igenom vilket system du ska satsa på. Väljer du en kamera från Nikon kommer du inte att kunna använda Sonys objektiv till den. Just objektiven är viktiga för bildkvaliteten och vilka möjligheter du har med kameran. Kamerorna säljs ofta både med och utan objektiv i olika paket. I vårt test hittar du flera av kamerorna testade med mer än ett paketobjektiv, vilket betyder att de kan dyka upp med olika samlat betyg på flera platser i tabellen.
Förutom bildkvaliteten lägger vi stor vikt vid hanterbarheten när vi gör vår samlade bedömning av kamerorna. Här tittar vi bland annat på hur lättläst och tydlig manualen är, hur snabb kameran är i uppstart och på att ta bilder, samt hur smidigt det är att komma åt viktiga inställningar och funktioner.
...