Hörlurar – bäst i test
Råd & Rön har testat 217 hörlurar. 142 av dem är trådlösa öronsnäckor medan 60 hörlurar har öronkåpor. Aktiv brusreducering finns i de allra flesta av lurarna.
Vi har även testat 15 hörlurar med någon typ av öppen design som är konstruerade för att släppa in ljud från omgivningen, till exempel trafiken vid ett löppass.
Skillnaden i ljudkvalitet är enorm och det är långt ifrån alltid som prislappen speglar kvaliteten. De bästa hörlurarna ger din musik en härlig lyster och klang. Men se upp för testets bottenskrap – de riktigt river i dina öron.
Om testet
Vi har testat...
- Ljudkvalitet för rock, jazz, klassisk musik och radioprat.
- Hur effektiv den aktiva brusreduceringen är.
- Komforten för byglar, kåpor och öronsnäckor.
- Hur mycket ljud som läcker ut från hörlurarna till omgivningen.
- Hållbarhet för bygel och sladd.
- Batteritiden för trådlösa modeller.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Hörlurar som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av hörlurar
Hörlurar som omsluter örat
Den största typen av hörlurar. De stora kåporna bidrar till att hålla ute störande ljud från dina öron samtidigt som de inte läcker musik till dem omkring dig. Men ingen kåpa isolerar helt från vare sig störande ljud eller ljudläckage.
Storleken gör att de kan kännas otympliga att ta med på resa. När de inte sitter på huvudet ska de ju få plats någonstans. De omslutande kåporna kan också göra att öronen känns alltför varma efter ett tag. Ju varmare väder desto snabbare känner du svetten längs örsnibbarna.
I testet ingår över 30 modeller som omsluter örat. Flera av dem får toppbetyg. Allra högst betyg får två hörlurar med samma höga poäng. Testpanelen uppskattar verkligen ljudet hos båda med kommentarer som "trivsamt och välbalanserat ljud" och "bra och lagom stark bas".
Hörlurar som sitter på örat
Hörlurar vars kåpor inte omsluter öronen väger mindre och är mer portabla. Om bygeln kan vikas ihop får de ofta plats i jackfickan. De känns heller inte så varma som omslutande kåpor.
Nackdelen är att ljud utifrån kan störa och att din musik i större utsträckning hörs av dem omkring dig.
Vi har testat flera modeller av den här typen. Bäst av dem är en hörlur som vår testpanel ger kommentaren "välbalanserat ljud med drivande bas, saknar dock det lilla extra".
Hörlurar som sitter i örat
Det här är den mest portabla varianten av hörlurar som slinker ner även i trånga jeansfickor. Den vanligaste typen är de som saknar sladd och kallas helt trådlösa, eller true wireless i reklamen. De är väldigt lätta, under 20 gram, och för att hålla reda på dem ingår ett fodral där du förvarar dem. Fodralet innehåller även ett batteri för laddning av snäckorna.
Det kan vara svårt att få de små hörlurspluggarna att sitta bekvämt i öronen. Ofta ingår avtagbara gummiproppar i flera storlekar som gör att snäckorna passar olika stora örongångar.
Vi har testat över 100 helt trådlösa hörlurar. De bästa får betyget åtta för sin ljudkvalitet och har ett batteri som räcker sju timmar och 29 minuter. Fodralet räcker till tre laddningar av öronsnäckorna.
Hörlurar med benledning
Det finns faktiskt även hörlurar som man inte ens lägger mot örat, i stället placeras de strax framför så att ljudvibrationerna kan ledas via skallbenet direkt till innerörat. Det lämnar ytterörat fritt så att du kan lyssna på musik eller prata i telefon samtidigt som du fortfarande kan höra ljud från omgivningen. Bra om du till exempel rör dig i trafiken. Tekniken kallas benledning eller ”bone conduction”.
Tre modeller i vårt test är sådana lurar, men de har dock riktigt dålig ljudkvalitet. Vår testpanel beskriver ljudet som avlägset och tunt med underliga övertoner och för klen bas.
Aktiv brusreducering
De flesta av hörlurarna modellerna i testet har aktiv brusreducering. Det är en teknik som strävar efter att ta bort störande ljud utifrån. Små mikrofoner på hörlurarna lyssnar på de ljud som når kåporna utifrån. Ljudet analyseras blixtsnabbt och hörlurarna spelar sedan upp motverkande ljudvågor som neutraliserar brusljudet. Därmed uppfattar inte örat bruset. I labbet använder vi ett standardiserat ljudmätningshuvud för att testa brusreduceringen. Under deltesterna simulerar vi olika sorters omgivningsbrus som trafik, oväder och restaurangmiljö. Resultatet visar att det är stora skillnader mellan effektiviteten hos olika modeller.
Ljudkvalitet
Typ av hörlur och eventuella finesser är viktiga för att bli nöjd med köpet, men viktigast är nog trots allt lurarnas ljudkvalitet. Det samlade betyg i testtabellen härrör till 50 procent från just delbetyg för ljudkvalitet.
Vår expertpanel om fem personer har bedömt hörlurarnas ljudkvalitet genom att lyssna på såväl rock, klassisk musik, jazz och prat. De olika genrerna låter ungefär lika bra i varje lur, ingen modell presterar till exempel markant bättre för rock än för klassisk musik. Däremot är det enorma skillnader i ljudkvalitet modellerna emellan. För de bästa lurarna lämnade expertpanelen omdömen som ”detaljerat och behagligt ljud med varma toner” och ”underhållande och kraftfullt”, medan bottenmodellerna fick mindre smickrande skriftliga omdömen som ”hårt och kantigt” eller ”avsaknad av detaljer och ekande ljud”.
...