Hoppa till innehållet

Nytt perspektiv med foto från ovan

Med en drönare kan du fotografera ur ett nytt spännande perspektiv. Men för en  lättflugen drönare som tar riktigt bra bilder får du vara beredd att betala en rejäl slant.


Säkerheten är viktig när du ­flyger drönare. Börja gärna öva på en öppen yta, där det inte finns så många hinder.

En bild tagen från ovan kan ge svindlande perspektiv – landskapsbilder där träd och hus ser ut att vara i dock­storlek, annorlunda festbilder eller kanske bara den egna tomten ur en fågels synvinkel. Med en drönare har det blivit möjligt för privatpersoner att ta bilder som tidigare krävde helikoptrar och stora summor pengar. I februari 2018 ändrades reglerna för drönare, vilket ska göra livet lättare för både flyget och drönarpiloter.

Råd & Rön har testat 18 drönare som kostar mellan 1 000 och 10 000 kronor. Alla väger under 7 kilo, vilket gör att de faller under de nya reglerna. Resultatet visar att det är väldigt stor skillnad i betyg mellan den billigaste och den dyraste. Den drönare som hamnar i topp, DJI Mavic Pro med 82 i samlat betyg, kostar runt 10 000 kronor. Testpanelen hittade knappt något att anmärka på hos den, såväl foto- som flygförmåga var riktigt bra. De pyttesmå, billiga modellerna som kostar runt en tusenlapp i bottenskiktet, är däremot mest att betrakta som leksaker. De marknadsförs ofta som just det. Bilderna blir jämförelsevis tämligen usla med mycket brus och färgstick. Lågprisdrönarna saknar även flygfinesser som gps och programmerade flygrutter. Det här är helt enkelt modeller för dig som är nyfiken på drönare, men inte vill lägga några större pengar på att stilla nyfikenheten. 

I testet har vi lagt stor vikt vid flygningen och bildkvaliteten. En expert och en nybörjare har testat att lyfta drönaren, att hovra, att flyga i vind, att flyga högt och att göra en manuell retur. De har bedömt hur bra drönaren flyger, hur ­känsligt den svarar på input från kontrollen, hur lätt det är att behålla en stabil höjd och om drönaren behåller sin position i luften.

Flera av drönarna är mycket bra och stabila, och får högsta betyg för sin flygförmåga. Men de små lågprisdrönarna har stora problem att behålla sin position när vindstyrkan ökar till måttlig. Även vissa modeller i den högre prisklassen har problem med vinden.

För att testa bildkvaliteten har vi både ­filmat och fotat ­under flygning utomhus och i labb, för att kunna testa kamerorna under exakt samma ­förutsättningar. Detta för att bilderna ska bli jämförbara. Vi har även testat hur bra kamerorna klarar svagt ljus, för att se hur de är att använda en grå och trist dag.

Drönarna kräver energi och vårt test visar att det är stor skillnad i hur lång tid de klarar att flyga innan batteriet lägger av. När vi mätte ­batteritiden lät vi en fulladdad drönare hovra tre meter över marken i svag vind tills drönaren ­larmade om svagt batteri. Här var det flera drönare som inte klarade den tid som tillverkaren angett att de ska göra. Till exempel påstås Yuneec Q500+ Typhoon 4K Quadrocopter kunna flyga i 25 minuter, men i vårt test började den varna för lågt batteri redan efter knappt 15 minuter.


Vi har bland annat kollat hur bra drönaren svarar på kontrollens kommandon.

Under betyget mång­sidighet bedöms bland ­annat hur bra kontrollen är, om kameran kan ­styras under flygning, hur lätt drönaren är att fälla ihop och bära när den inte används och ­vilket kvalitetsintryck den ger. Vi har även ­bedömt vilka speciella flygfunktioner drönaren har – om den till exempel kan följa användaren och om den kan följa en förutbestämd bana. 

Säkerhet är viktigt när det gäller flygande ­objekt. Drönaren kan till exempel ha en ­funktion som gör att den vänder hem vid ­förlorad signal eller lågt batteri. På vissa modeller kan man också lägga in ­geografiska områden som drönaren inte kan flyga utanför och vissa kan undvika hinder som ­kommer i deras väg. Ju fler ­säkerhetsfunktioner, desto högre betyg. Hur lätt ­drönaren är att ­installera faller under ­betyget ­hanterbarhet.

Vi har även kollat om det går att reparera en ­drönare som går sönder, men detta betyg räknas inte in i det ­samlade betyget.

 

Exempel videoinspelningar

Här är tre exempelfilmer som är inspelade med drönare i vårt test. De är ursprungligen inspelade i ultra hd-upplösning och har en datahastighet på mellan 50 och 60 Mbps. Tänk på att Youtube konverterar och komprimerar all video som laddas upp till tjänsten.

Xiaomi Mi Drone 4K

{YouTube embedder}

 

GoPro Karma + Hero5

{YouTube embedder}

 

Yuneec Breeze 4K

{YouTube embedder}

"Drönare ger mer varierat intryck"

Ema Persson började tidigt använda drönare i sitt jobb som fotograf. Hon tycker att filmerna hon kan få med hjälp av drönarna höjer kvaliteten.

– Det var min kusin, som hade köpt en drönare, som inspirerade mig att använda en. Plötsligt kunde vi erbjuda något unikt, säger Ema Persson, administratör i Facebookgruppen Drönare samt fotograf och ägare till foto- och produktionsbolaget Photema.

Ema Persson fotar många bröllop och andra tillställningar, och tack vare drönaren kan hon ta bilder i helt andra vinklar.
– Filmerna får väldigt professionellt utseende. Det är snyggt att inleda med en ­drönarbild som etablerar var man är, och det ger vida bilder att klippa mot. Vi kan också göra snygga åkningar utan att behöva använda riggar och kranar, och drönare underlättar när man ska få med alla människor på stora events på en bild, säger Ema Persson.

Hon tycker att det är viktigt att den som vill börja flyga drönare har koll på reglerna, och var militära områden och skyddsobjekt är.
– Det är också bra att vara två, en som kan kolla på skärmen och en som kollar på drönaren i luften. Det är svårt att göra båda delarna. Och börja flyga på ett tomt område, utan många människor och byggnader. Kolla väderförhållandena i förväg, om det blåser mycket är det jättesvårt att flyga. Är det sol bör man tänka på att försöka undvika att få drönar­skuggan i bild, säger hon.

Hon tycker att det är viktigt att drönaren har ett bra ­säkerhetssystem.
– Vissa har sensorer som känner av om de är för nära något och därför inte krockar. Det är också bra om drönaren landar automatiskt vid lågt batteri. Ha med många batterier, 20 minuter går fort och man vågar inte filma till sista droppen. Om du tänker flyga över vatten bör du ha någon form av flytanordning, så att inte drönaren, och allt material du har i den, försvinner om något skulle hända. Och se till att alltid uppdatera alla delar, flygplan, app och kontroll innan du ska ut på ett stort jobb, säger Ema Persson.

Regler för drönare

Den 1 februari 2018 infördes nya regler. Bland annat krävs inget tillstånd om drönaren väger mindre än 7 kilo. Här är det som gäller:

  • Märk din drönare med namn och telefonnummer.
  • Teckna en försäkring. De flesta hemförsäkringar täcker varken skada på drönaren eller skada som den orsakar.
  • Drönaren ska vara i gott skick och ha belysning i mörker.
  • Flyg inom synhåll och max 120 meter från marken.
  • Utse alltid en pilot till ­befälhavare för varje flygning, och förbered flygningen.
  • Du får inte flyga över ­människor och djur om det inte finns någon överenskommelse, till exempel att du flyger över ett bröllop där gästerna är okej med det.
  • Flyg inte över kärnkraftverk, fängelser, naturreservat och militära områden.
  • Det finns en rad restriktions­områden att hålla sig till, till exempel får du inte flyga närmare en helikopterplats än 1 kilometer och närmare en flygplats än 5 kilometer. Inom militära flygplatsers kontrollzon får man inte flyga högre än 10 meter, vid andra flygplatser är maxhöjden 50 meter. Läs mer på Luftfartsverkets drönarkarta, som du hittar här.
  • Drönare har väjningsplikt, så du måste vara beredd att väja för all annan trafik.
  • Ta inte kränkande foton och sprid inte flygfoton utan tillstånd. Mer information hittar du hos Datainspektionen och Lantmäteriet.
  • Fullständiga regler hittar du hos Transportstyrelsen.
  • Mer information och kartor över var du kan flyga hittar du på www.mindronare.se.