Våffeljärn – bäst i test
Råd & Rön har testat 19 våffeljärn, både enkla och dubbla. Ett bra våffeljärn ska snabbt fixa frasiga våfflor till hela fikasällskapet. Men testet visar att flera våffeljärn är svåra att göra rent. Två av testets våffeljärn är dessutom lätta att bränna sig på.
Om testet
Vi har testat...
- Hur frasiga våfflorna blir.
- Hur enkla järnen är att använda
- Om våffeljärnen är lätta att göra rent.
- Om det finns risk att du bränner dig när du gör våfflorna.
- ...och mycket mer!
Svar direkt
- Så ser järnen ut på insidan
- Mineralvatten bubblare i frasvåfflan
- …och mycket mer!
Publicerad
Testade våffeljärn
Fler tester
Utdrag ur testet av våffeljärn
Att hitta ett våffeljärn som både gör goda våfflor med rätt frasighet och konsistens och som är enkelt att hantera och göra rent är inte lätt. Vi har testat 19 våffeljärn. Elva av järnen är enkeljärn för en våffla i taget och åtta är dubbeljärn som klarar att grädda två våfflor på samma gång.
Viktigast i vårt test är hur bra järnen är på att grädda själva våfflorna. Vi har använt samma mängd smet för varje våffla i alla järn och gjort tre omgångar som vi låtit gräddas tills de är klara. En smakpanel har bedömt våfflornas konsistens och hur frasiga de är.
För den som prioriterar goda, frasiga våfflor framför en snabb produktionstakt är enkeljärnen det bästa valet. Här hittar vi samtliga modeller som vunnit testpanelens gunst för sina våfflor.
Bland dubbeljärnen hittar vi inte någon riktig höjdarprodukt. De samlade betygen är låga, utan stora skillnader mellan de flesta järnen. Därför har vi varken delat ut något Bäst i test eller Bra köp den kategorin.
Två av våffeljärnen sticker ut, men på ett dåligt sätt. I vårt säkerhetstest blir handtagen på båda våffeljärnen så varma att du riskerar att bränna dig, vilket gör att vi har dragit ner det samlade betyget. Det är synd eftersom ett av järnen hör till dem som gör de frasigaste våfflorna och det andra är lättast att rengöra av alla i testet. Men säkerheten först!
Flera av våffeljärnen har problem med att våffelsmeten läcker ut och ofta blir problemet värre allt eftersom fler våfflor gräddas. Att dra ner på mängden smet för att slippa läckage fungerar heller inte alltid, eftersom våfflan då riskerar att bli för tunn.