Svamptork och frukttork – bäst i test
Råd & Rön har testat 12 frukt- och svamptorkar i olika prisklasser. Torkade livsmedel spar utrymme när du har fullt i frysen. Torkade bären kan du blanda i müslin och svampen passar perfekt i en god soppa.
Om testet
Vi har testat...
- Hur lång tid det tar att torka: äpplen, svamp, vindruvor, jordgubbar och kött.
- Hur mycket vätska som försvinner.
- Smak och tuggmotstånd.
- Hur mycket ström som förbrukas.
- Hur lätta torken är att använda.
- Om det går att torka små bär i den.
- Hur mycket den låter.
- ...och mycket mer!
Svar direkt
- Så tar du bäst vara på skogens guld
- …och mycket mer!
Publicerad
Testade produkter
Fler tester
Utdrag ur testet av svamp- och frukttorkar
Har du hittat massor av trattkantareller eller bär? Är frysen full? Då kan det vara läge för en tork. En enkel apparat där du lägger in dina bär och svampar, trycker på knappen, väntar ett antal timmar och sedan är det klart.
– Torkade livsmedel är idealiska att ha med sig på fjällvandringar och andra utflykter, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson. Torkade bär är också goda att blanda i din müsli eller äta i stället för godis.
Råd & Rön har testat svamp- och frukttorkar med olika typer av livsmedel. Testvinnaren torkade fint och jämnt, livsmedlen behöll sin goda smak och textur efter torkningen.
...
Men bered dig på att det tar tid! 7 – 14 timmar får du räkna med. Trots detta är energikostnaden per torkomgång inte så hög, cirka 6 – 7 kronor om vi räknar med ett snittpris på 1 kr/kWh. Torken som förbrukar minst energi har bara värmeelement, ingen fläkt. Men så tar torkningen också längst tid i den apparaten, över 14 timmar krävs för att få allt torrt. Torken stör dock inte när den är igång, utan fläkt är den helt tyst. Apparaterna med fläkt för inte heller något större oväsen, inte mer än ljudet vid ett vanligt samtal.
Torkarna har 4 – 6 hyllor, och du kan fylla dem med jordgubbar, äppleskivor, svamp, eller vad du nu vill torka. Hur mycket du får plats med beror naturligtvis på vad du torkar. I en modell får du till exempel plats med 100 gram äpple per hylla, 51 gram svamp och 122 gram jordgubbar. Efter torkningen väger äpplena 15 gram, svampen 5 och jordgubbarna 11. Mycket fukt försvinner alltså.
Allt torkat ska förvaras torrt, lägg ner allt direkt i burkar med tättslutande lock. När vi lät de torkade livsmedlen ligga framme i labbet ett dygn efter torkningen visade det sig att både svamp, jordgubbar och äppleskivor kunde dra åt sig fukt igen.
Första gången du kör torken bör du ha lite koll på den, så att den fungerar på rätt sätt. Sedan kan du sätta igång den på kvällen och ha torkade jordgubbar till frukostfilen. Torkarna blir varma på utsidan, så du får se upp när du hanterar dem, mellan 42 och 59 grader har vi mätt upp. Men eftersom torkarna är av plast är det ingen direkt brännskaderisk. Metalldelar som blivit så varma hade varit farligare. Du bör ändå ställa torken fritt på golvet eller på en hylla, utan brännbara föremål i närheten. Tyvärr har flera av dem ganska korta sladdar, och det begränsar ju placeringsmöjligheterna, om du inte har säkra förlängningssladdar.
...