Stavmixer – bäst i test
Råd & Rön har testat 57 stavmixrar. Stavmixern är ett mångsidigt verktyg som kan användas till mycket i köket. De bästa gör fina majonnäser och riktigt släta smoothies. Men de sämsta modellerna går sönder under testet.
Om testet
Vi har testat...
- Hur bra alla modeller gör majonnäs, pannkakssmet, smoothie och barnmat.
- Hur bra de är på att hacka färska örter, nötter och lök, samt hur bra de är på att vispa grädde och äggvita.
- Hur enkla de är att använda och vilka delar som går att diska i maskin.
- Hur mycket de låter, och om de är säkra att använda.
- Hur bra de klarar en längre tids användning.
- ...och mycket mer!
...och mycket mer
Svar direkt
- Undvik mixerstavarna som går sönder
- …och mycket mer!
Publicerad
Stavmixrar som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av stavmixrar
Stavmixern är lätt att ta fram och gör många jobb i köket lättare – pannkaksmeten blir bättre mixad, soppan blir slätare och smoothien smoothare. Beroende på vilka tillbehör som kommer med köpet kan mixerstavarna också hacka och vispa.
Ofta säljs samma mixerstav under olika namn, beroende på vilka tillbehör som tillkommer. I de fall modellen kommer med extra tillbehör som hackare och visp har vi testat även dem. Därför får versionen med enbart stavmixern oftast högre samlat betyg än de med tillbehör, om tillbehören inte får toppbetyg i deltesterna, eftersom lägre betyg i deltesterna då ”drar ner” det samlade betyget.
Det innebär alltså att stavmixerpaketen, där du får fler funktioner, får lägre betyg. Stavar med tillbehör kostar mer och du som konsument ska kunna förvänta dig att de håller måttet. Själva stavmixern är dock lika bra om du köper den ensam eller i ett paket.
För att testa hur bra stavmixrarna är på att mixa små mängder har vi testat hur de klarar att göra majonnäs. I en del fall når inte knivarna ner för att vispa om ordentligt. Tidigare har alla vissa stavmixrar fått bottenbetyg här. Men i senaste testomgången får stavmixern från dessa tillverkare full pott för sin majonnäs.
Även när en pannkaksmet ska mixas ihop används knivarna, men då är det en större mängd som blandas och det klarar de flesta modeller bra.
I våra smoothies har vi i såväl hårda som mjuka grönsaker och frukter för att utsätta stavmixrarna för olika svårigheter.
–Bitarna ska vara så små och smoothien så jämn att den lätt kan sugas upp genom ett sugrör, säger Lisa Wärmegård, projektledare för testet på Råd & Rön.
Här klarar sig inte mixerstavarna från de stora kedjorna särskilt bra, smoothien blir mer en puré enligt labbet. En stavmixer gör smoothie som mest liknar en fruktsallad, av att döma av storleken på bitarna.
Inte heller barnmat är något problem för stavmixrarna, även om konsistensen inte alltid blir helt perfekt.
Av modellerna där en hackare följer med är det flera som är bra på att hacka de nötter, örter och lök. Men till exempel en stavmixer har svårt att få löken riktigt bra, och en annan modell får inte riktigt till nötterna.
De stavmixer som kommer med en visp klarar i de flesta fall bra att vispa både grädde och äggvita, även om gräddens stabilitet inte håller alla gånger. En stavmixer lyckas dock riktigt med varken grädden eller äggvitan.
Alla stavmixrar klarar vårt begränsade säkerhetstest, där vi bland annat undersöker om apparaterna är jordade som de ska. Mixerstavarna är över lag energisnåla, men en modell drar lite för mycket energi i stand-by-läge, 0,6 W, och betyget har därför begränsats en aning. EU-gränsen ligger på 0,5 W och 2026 kommer gränsen dessutom att sänkas till 0,3 W.
Eftersom mixerstavarna kan användas till mycket gäller det att den också håller i längden. Tyvärr visar vårt hållbarhetstest att flera modeller inte gör det. En stavmixer går sönder i hållbarhetstestet, redan efter 26 cykler, och efter åtta cykler när vi gjorde om testet med en ny modell. Därför har en begränsningsfaktor dragit ner totalbetyget och den landar på låga 16 i samlat betyg. Efter 50 cykler blev en annan stavmixer hela 90 grader varm och börjar smälta. När den svalnat kunde dock testet köras klart.
...