Dammsugare och skaftdammsugare – bäst i test
Råd & Rön har testat 38 vanliga dammsugare och 59 skaftdammsugare. Priserna går från 900 till 10 000 kronor. Testets bästa skaftdammsugare kan mäta sig med de vanliga dammsugarna. Men batteritiden är kort och priset högt för toppmodellerna med skaft.
De bästa dammsugarna i båda kategorierna suger effektivt upp damm, djurhår och smulor. Men i botten av betygstabellen finns många svaga modeller som inte klarar att suga upp all smuts. Även partikelutsläppen är i flera fall väldigt höga, vilket kan påverka allergiker.
Om testet
Vi har testat...
- Hur mycket damm, djurhår och smulor som sugs upp från hårt golv och mattor.
- Hur enkla dammsugarna är att använda på olika underlag och i trappor.
- Hur enkelt det är att byta filter och påse alternativt tömma behållare.
- Batteritiden vid max- och minieffekt för skaftdammsugarna.
- Hur bra eventuell handdammsugare och moppningsfunktion fungerar.
- Dammsugarnas partikelutsläpp, alltså hur stor del av det insugna dammet som går igenom filter och ut i rummet igen.
- Hur mycket dammsugarna låter.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Dammsugare och skaftdammsugare som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av dammsugare och skaftdammsugare
Ska jag välja skaftdammsugare eller vanlig dammsugare?
Det beror på dina förutsättningar och vad du prioriterar. Vårt test toppas av flera skaftdammsugare, men det är jämnt i toppen och de bästa traditionella dammsugarna (eller golvdammsugare som vi benämner dem i vår betygstabell) får nästan lika bra samlat betyg.
De bästa skaftdammsugarna har riktigt bra munstycken med god sugförmåga. Akilleshälen för dig som bor stort och bara storstädar med (o)jämna mellanrum är batteritiden. Med maximal effekt (vilket vi använt i våra labbtester) dör batteriet efter mellan sju minuter och en kvart för skaftdammsugarna i toppen. Det finns betydligt sämre skaftdammsugare i testet med batteritid närmare en halvtimme, men de är inte tillräckligt kraftfulla för att suga upp damm ur springor på parkett- eller klinkergolv.
Bor du litet eller har som vana att bara städa ett par rum åt gången klarar du dig troligen med en skaftdammsugare av hög kvalitet. Riktigt bra skaftmodeller kostar dock flera tusen mer än traditionella dammsugare med motsvarande städförmåga. Bara du vet hur mycket är det värt för dig att ha en liten och smidig dammsugare utan strömsladd.
Men ni har ju tidigare sagt att en vanlig dammsugare är nödvändig i städarsenalen?
Ja, fram tills nu har våra tester visat att skaftdammsugaren inte kunnat mäta sig med den traditionella dammsugaren. Men nu har skaftmodellerna kommit ikapp och i vissa fall även gått om i städförmåga. Det gäller dock bara de bästa skaftdammsugarna, lite förenklat kan man än så länge säga att en dålig skaftdammsugare är betydligt sämre än en dålig traditionell dammsugare.
Har ni verkligen testat de vanliga dammsugarna och skaftdammsugarna på samma sätt?
Städresultaten är gjorda och bedömda på exakt samma sätt. Alltså hur bra dammsugarna suger upp damm och annat skräp från olika underlag. Men vissa andra deltest som till exempel energiförbrukning skiljer sig åt eftersom vanliga dammsugare ju inte har batteri.
Jag har hund och/eller katt – vilken modell ska jag välja?
Om du prioriterar att få bort håren från din pälskling ska du titta på betyget för ”Djurhår på matta” i betygstabellen. Många modeller får toppbetyg för den egenskapen men många får även lägsta möjliga poäng. Skaftdammsugaren har här en fördel tack vare att den har en rullande borste i munstycket som gör det lättare att få bort djurhår. De vanliga dammsugare som får höga betyg för den här egenskapen har ofta ett specialmunstycke för djurhår med motsvarande borste. Vi testar alla dammsugare med de tillbehör som ingår i förpackningen, så om det ingår ett specialmunstycke för djurhår har vi använt det i deltestet ”Djurhår på matta”.
Jag är allergisk mot dammkvalster – vad ska jag välja?
Titta på betyget ”Partikelutsläpp” i betygstabellen. Modellerna på den övre halvan har en knappt mätbar andel partikelutsläpp och får maxbetyg i deltestet. Men i botten av tabellen finns flera dammsugare med usla filter som släpper igenom upp till nio procent(!) av partiklarna.
Tänk också på att skaftdammsugarna har små dammbehållare som måste tömmas manuellt. Du exponeras mindre och mer sällan för damm vid tömning med en traditionell dammsugare eftersom påsarna rymmer mer och du kan slänga dem direkt i soporna när de är fulla.
Vilka filter behöver jag ha koll på?
Modellerna i den övre halvan av testet har oftast två filter – motorfilter och utblåsfilter. Motorfiltret skyddar motorn från dammet som dammsugaren suger ut och utblåsfiltret hindrar partiklar från att blåsa ut i rummet igen. Tidigare skröt tillverkarna med att dammsugarna var utrustade med utblåsfilter av typen Hepa, men Hepa är bara ett varumärke. De sämre varianterna av främst skaftdammsugare saknar utblåsfilter.
Var filtren sitter och hur ofta de ska bytas borde vara tydligt beskrivna i bruksanvisningen. Tyvärr är det inte ofta så, och många modeller får låga betyg för både bruksanvisningen och hur lätt det är att byta och rengöra filter. Ett igensatt motorfilter påverkar dammsugarens livslängd och effektivitet mycket, ju mer damm i filtret desto sämre sugförmåga. Om indikatorn som visar när påsen ska bytas är röd även när påsen är nybytt, kan det bero på att motorfiltret är dåligt.
Låter alla dammsugare bedrövligt illa?
De flesta modeller låter tyvärr både högt (många decibel) och irriterande för örat. Vi har mätt ljudtrycket och låtit våra labbexperter bedöma hur störande ljudet upplevs. Betyget blir i många fall lägsta eller näst lägsta. Men några få modeller från Electrolux går mot strömmen och får istället högsta ljudbetyg.
Kan jag även moppa golvet med skaftdammsugaren?
Ja, men det blir inte rent. En handfull av skaftmodellerna i testet har en moppningsfunktion. Men den är väldigt rudimentär och ger ingen mekanisk extra kraft för moppningen, så du kan lika gärna använda en vanlig mopp. Vi har testat att moppa upp lera och choklad, på samma sätt som när vi testar robotdammsugarnas moppningsfunktion. Resultaten blir ungefär lika dåligt.
...