Riskokare – bäst i test
Råd & Rön har testat 12 riskokare. De bästa riskokarna i testet gör väldigt bra jasminris och fullkornsris. Men flera riskokare får problem när de fylls med maximal mängd ris. Då blir riset i botten ofta överkokt. Några riskokare kokar även över när vårt labb testar fullkornsris.
Om testet
Vi har testat...
- Att koka största och minsta möjliga mängd jasminris och fullkornsris.
- Att koka 200 gram jasminris och fullkornsris.
- Hur lång tid varje sats med ris tar att koka.
- Hur bra riskokarna är på att hålla riset varmt efter tillagning.
- Hur lätta riskokarna är att använda och göra rent.
- Hur mycket ström riskokarna drar.
- Om det finns risk att bränna sig på apparaterna.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Riskokare som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av riskokare
De tolv riskokare vi testat är alla enkla, avskalade modeller. Du behöver bara lägga i ris och vatten och trycka på en knapp (oftast den enda som finns), sedan sköter apparaten resten. Det är stora skillnader på hur mycket ris kokarna klarar av. De tre största modellerna rymmer 1420 gram okokt ris. En portion ris är ungefär 70 gram så det motsvarar hela 20 portioner. Den minsta modellen, WMF Kitchen Minis Riskokare, rymmer däremot bara knappt tre portioner, 200 gram. Minimodellen från WMF är uttryckligen avsedd att göra få portioner och till behållaren finns ett lock så att den kan användas som matlåda.
Många riskokare sväljer mycket ris, men resultatet blir överlag klart sämre när vårt labb maxar mängden som kokaren klarar. I testet har vi kokat jasminris och fullkornsris i flera omgångar med olika mycket ris. Vi har följt tillverkarnas instruktioner och fyllt riskokarna med den ratio av ris och vatten som anges. Med max mängd ris blir riset på botten ofta överkokt medan det på toppen av behållaren får utmärkt konsistens. Tydligast är det på riskokaren vars bottenris blir ”en rissmet” och toppen ”nästan perfekt”, enligt labbets utlåtande. När vi i stället kokar den minsta mängden ris blir resultatet för flera riskokare mycket bättre. Testvinnaren får till och med omdömet ”perfekt”. Betydligt sämre går det för en av de sämre riskokarena, vars ris blir ”mycket krispigt”.
Vi har även mätt tiden det tar att koka riset. Det är ganska jämnt i topp, men en riskokare tar trekvart på sig för att göra 200 gram jasminris och en hel timme för samma mängd fullkornsris. Även två andra modeller är betydligt långsammare än de andra.
Att automatiskt kunna hålla riset varmt är en finess som skiljer riskokaren från den vanliga kastrullen. Men resultatet efter en timmes varmhållning varierar. Hos flera modeller bildas en hinna eller skorpa i botten av behållaren. Det är också viktigt att riset inte går under 60 grader, eftersom bakterietillväxten då kan ta fart. En av riskokarna klarar den gränsen precis. WMF:s minimodell är den enda som inte kan hålla riset varmt i en timme, den stänger av sig efter 40 minuter.
Betygen för hanterbarhet är mediokra i flera fall. Det beror främst på att risvatten bubblade ut när vi kokade fullkornsris. Vi fick torka upp vatten runt modellerna från tre tillverkare när vi gjorde det bruna riset. Alla kokare har löstagbara kärl och de flesta är lätta att göra rent, men flera av dem bör du diska för hand eftersom tillverkarna irriterande nog inte angett vilka delar som tål maskindisk.
Vi har gjort ett begränsat elsäkerhetstest och det klarar alla modeller. Eftersom deltestet för elsäkerhet inte innehåller alla moment enligt gällande standard låter vi maxbetyget vara sju, till skillnad mot övriga deltest där nio är max. Vi har även mätt hur varma riskokarna blir på utsidan, där man tar på dem. Högst temperatur har handtagen på en riskokare som blir 57,9 grader, vilket vi ger avdrag för i säkerhetsbetyget.