Mjölkskummare – bäst i test
Råd & Rön har testat 18 elektriska mjölkskummare. Mjölkskummet smakar bra med alla modeller men konsistensen är i många fall rinnig och har för stora mjölkbubblor. Resultatet mellan olika typer av mjölk varierar enormt. Bara testets bästa mjölkskummare klarar att göra smakligt skum med alla typer av komjölk samt sojamjölk och mandelmjölk.
Om testet
Vi har testat...
- Att skumma och värma lättmjölk, mellanmjölk, standardmjölk, mjölkdryck av soja och mjölkdryck av mandel.
- Att enbart skumma (utan att värma) lättmjölk och standardmjölk.
- Att enbart värma (utan att skumma) lättmjölk.
- Hur lång tid mjölkskumningen tar.
- Mjölkskummets fasthet, textur och stabilitet.
- Hur mjölkskummet smakar.
- Hur lätta mjölkskummarna är att använda och diska.
- Mjölkskummarnas energiförbrukning.
- Hur mycket mjölkskummarna låter.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Mjölkskummare som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av mjölkskummare
Alla mjölkskummare i testet är elektriska med inbyggd visp och värmeelement. Du häller i en slurk mjölk och efter dryg minut har mjölken värmts och skummats för att kunna göra en perfekt latte eller cappuccino. Så är tanken i alla fall. I testet har vi låtit labbet värma och skumma lättmjölk, mellanmjölk, standardmjölk och mjölkdryck av soja och mandel för att se om det stämmer.
Labbexperterna har hällt upp kylskåpkall mjölk i varje skummare enligt tillverkarnas instruktioner. Därefter har vi tryckt på startknappen och låtit den automatiska värmningen och skumningen ha sin gång. Det skummande resultatet ska vara krämigt men också rinnande och bestå av små bubblor. Skummet ska dessutom vara lagom luftigt – varken för hårt eller för löst – och temperaturen bör ligga mellan 63 och 67 grader.
Det är stor skillnad på hur väl modellerna klarar det. Testvinnaren övertygar mest, genom att göra fluffigt och fint skum av såväl de vegetabiliska dryckerna som de tre komjölksvarianterna med olika fetthalt. Många andra mjölkskummare har problem med främst lättmjölken. Den näst bästa modellen får till exempel bara en fyra i betyg för sin lättmjölk, den ökar endast till 127 procent i volym med stora bubblor, vilket gör att skummet ser oaptitligt ut. Men tänker du bara skumma sojadryck och standardmjölk är det ett utmärkt val, där är den faktiskt något snäpp bättre än testvinnaren.
Vi har lagt mest krut på att testa funktionen som samtidigt värmer och skummar mjölken. Men vi har även testat att enbart skumma mjölken. Ett kallt mjölkskum kan till exempel bli kaffepricken över i för dig som vill svalka dig med en lyxig iskaffe en het sommardag. Tyvärr lyckas ingen mjölkskummare göra ordentligt kallt skum. Utan värme är det den feta mjölken som blir sämst, med stora bubblor och alldeles för rinnig konsistens, medan lättmjölken i alla fall blir okej i vissa fall. Alla mjölkskummare förutom två kan dessutom värma mjölk utan att skumma den. De flesta klarar den enkla funktionen bra, men några skummare gör inte mjölken tillräckligt varm.
Konsistensen är uppenbarligen viktig i vårt test, men smaken då? Glädjande nog gav ingen skummare bränd smak eller annan bismak till vare sig komjölk eller vegetabilisk mjölkdryck. Därför har vi inte betygsatt smaken, alla smakar som de ska helt enkelt.
...
Köksprylar som är krångliga att diska har en förmåga att samla damm längst in i skåpet. Skönt därför att mjölkskummarna överlag är lätta att få rena. De flesta modeller kan diskas i maskin, i alla fall flera delar. Men tre mjölkskummare kan inte alls kan diskas i maskin och har smutsfällor där det är svårt att få bort alla mjölkrester med diskborsten.
...